Úrad na ochranu osobných údajov bude kontrolovať informačné systémy NBÚ

Bratislava 4. júna (TASR) - Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý začne pôsobiť od 1. júla, bude vykonávať dohľad aj nad informačnými systémami Národného ...

Bratislava 4. júna (TASR) - Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý začne pôsobiť od 1. júla, bude vykonávať dohľad aj nad informačnými systémami Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Hovorí o tom zákon o ochrane osobných údajov, ktorý schválil parlament 30. mája.

Jeho predkladateľ, vládny splnomocnenec pre ochranu osobných údajov Pavol Husár povedal, že úrad nebude kontrolovať informačné systémy Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva. V ich prípade bude dozor vykonávať Národná rada SR. NBÚ však na rozdiel od nich, neloboval tak rýchle a silne, poznamenal Husár. "Pri NBÚ naša kompetencia zostala a sme oprávnení vykonávať dozor a kontrolovať ich informačné systémy, či dodržiavajú ustanovenia zákona, ktoré pre nich platia," zdôraznil pred novinármi.

Husár súčasne informoval, že NBÚ neakceptoval jeho výhrady k zákonu o utajovaných skutočnostiach. Pripomienky smerovali k tomu, že príliš veľký okruh blízkych osôb má poskytovať svoje osobné údaje do bezpečnostného dotazníka pre preverované osoby. "Upozorňoval som aj na to, že sa môže stať, ak mám byť preverovanou osobou a mám odovzdať údaje svojho brata, ktorý s tým zásadne nesúhlasí, tak sa dostávam do problému ešte aj so zákonom o ochrane osobných údajov," dodal splnomocnenec.

Husár súčasne priznal, že má "ťažké sny" kvôli zriadeniu Úradu pre ochranu osobných údajov, ktorý predpokladá zákon už k 1. júlu tohto roka. Problémom je najmä personálne obsadenie, ktoré sa musí zabezpečiť v krátkom čase.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 14 192
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 857
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 133
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 485
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 800
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 619
  7. Kam do tepla v januári? 1 964
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 795
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 621
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 973

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Opäť si zavaril. Trump nevie skrývať, že je rasista

Trump útočí na Mexičanov, nemá rád Afroameričanov. Prezidentovi neveria, že nie je rasista.

KOMENTÁRE

Trumpova Amerika prichádza o líderstvo

Neschopnosť a nepredvídateľnosť Trumpa je dôvodom pádu povesti USA.

Neprehliadnite tiež

Štefanovi Zamkovskému zobrali milovanú chatu komunisti

Zanechal nezmazateľnú stopu v Tatrách.

Daňové podvody za štyri milióny eur už rieši NAKA

Firma Dúha odmieta akékoľvek spojenie s prípadom.

Progresívne Slovensko neprekvapilo, povedie ho Štefunko. Trúfa si na 15 percent

Nové tváre ustanovujúci snem nepriniesol. Slovo na ňom však dostalo viacero známych podporovateľov.

V kauze vraždy Čongrádyho sa očakávajú záverečné reči

Petra Čongrádyho zavraždili v septembri 2004 v bratislavskej Petržalke.