Úrad na ochranu osobných údajov bude kontrolovať informačné systémy NBÚ

Bratislava 4. júna (TASR) - Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý začne pôsobiť od 1. júla, bude vykonávať dohľad aj nad informačnými systémami Národného ...

Bratislava 4. júna (TASR) - Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý začne pôsobiť od 1. júla, bude vykonávať dohľad aj nad informačnými systémami Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Hovorí o tom zákon o ochrane osobných údajov, ktorý schválil parlament 30. mája.

Jeho predkladateľ, vládny splnomocnenec pre ochranu osobných údajov Pavol Husár povedal, že úrad nebude kontrolovať informačné systémy Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva. V ich prípade bude dozor vykonávať Národná rada SR. NBÚ však na rozdiel od nich, neloboval tak rýchle a silne, poznamenal Husár. "Pri NBÚ naša kompetencia zostala a sme oprávnení vykonávať dozor a kontrolovať ich informačné systémy, či dodržiavajú ustanovenia zákona, ktoré pre nich platia," zdôraznil pred novinármi.

Husár súčasne informoval, že NBÚ neakceptoval jeho výhrady k zákonu o utajovaných skutočnostiach. Pripomienky smerovali k tomu, že príliš veľký okruh blízkych osôb má poskytovať svoje osobné údaje do bezpečnostného dotazníka pre preverované osoby. "Upozorňoval som aj na to, že sa môže stať, ak mám byť preverovanou osobou a mám odovzdať údaje svojho brata, ktorý s tým zásadne nesúhlasí, tak sa dostávam do problému ešte aj so zákonom o ochrane osobných údajov," dodal splnomocnenec.

Husár súčasne priznal, že má "ťažké sny" kvôli zriadeniu Úradu pre ochranu osobných údajov, ktorý predpokladá zákon už k 1. júlu tohto roka. Problémom je najmä personálne obsadenie, ktoré sa musí zabezpečiť v krátkom čase.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  2. Najvyššie ocenenie štvrtýkrát pre Martinus
  3. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  4. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  7. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  9. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  10. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  1. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  4. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  5. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  6. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  7. Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky
  9. Poslanci dnes dali jasne najavo, že plot na námestí nechcú
  10. HB Reavis so silnými výsledkami za rok 2016
  1. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 8 887
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 7 119
  3. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 6 228
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 6 111
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 5 400
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 965
  7. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 4 337
  8. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 4 063
  9. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 3 527
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 2 417

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

O zaistení pozemkov U. S. Steelu vedeli skôr, než súd rozhodol

Majetok jedného z najväčších podnikov v krajine súd zaistil bez toho, aby to poriadne vysvetlil.

TECH

Postavili umelú maternicu, ktorá vynosila jahňa

Zariadenie môže o niekoľko rokov zachrániť predčasne narodené deti.

DOMOV

Fico prijal bieloruského premiéra, ani v minulosti nemal problém

Bielorusko neakceptujem, hovorí poslanec Peter Osuský.

Neprehliadnite tiež

Majú noviny, možno budúcu stranu i lukratívny areál. Volajú sa Eset

Nadácia Zastavme korupciu, za ktorou stojí zakladateľ Esetu, odhalila predražené nákupy nemocnice, ktorej bývalý areál teraz firma získala.

Fica to ťahá k diktátorským režimom, teraz utužuje vzťahy s Bieloruskom

Bielorusko neakceptujem, videl som tam kolosálny volebný podvod, hovorí poslanec Peter Osuský. Verejne protestoval aj proti čínskemu prezidentovi.

Ministri obrany Únie rokovali o migrácii i rozvoji obranných štruktúr

Migrácia je pre Úniu stále aktuálnym problémom.

Hygienici majú podozrenie na výskyt osýpok v okrese Levice

V niektorých krajoch klesla proti ochoreniu kolektívna imunita.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop