Úrad na ochranu osobných údajov bude kontrolovať informačné systémy NBÚ

Bratislava 4. júna (TASR) - Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý začne pôsobiť od 1. júla, bude vykonávať dohľad aj nad informačnými systémami Národného ...

Bratislava 4. júna (TASR) - Úrad na ochranu osobných údajov, ktorý začne pôsobiť od 1. júla, bude vykonávať dohľad aj nad informačnými systémami Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Hovorí o tom zákon o ochrane osobných údajov, ktorý schválil parlament 30. mája.

Jeho predkladateľ, vládny splnomocnenec pre ochranu osobných údajov Pavol Husár povedal, že úrad nebude kontrolovať informačné systémy Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva. V ich prípade bude dozor vykonávať Národná rada SR. NBÚ však na rozdiel od nich, neloboval tak rýchle a silne, poznamenal Husár. "Pri NBÚ naša kompetencia zostala a sme oprávnení vykonávať dozor a kontrolovať ich informačné systémy, či dodržiavajú ustanovenia zákona, ktoré pre nich platia," zdôraznil pred novinármi.

Husár súčasne informoval, že NBÚ neakceptoval jeho výhrady k zákonu o utajovaných skutočnostiach. Pripomienky smerovali k tomu, že príliš veľký okruh blízkych osôb má poskytovať svoje osobné údaje do bezpečnostného dotazníka pre preverované osoby. "Upozorňoval som aj na to, že sa môže stať, ak mám byť preverovanou osobou a mám odovzdať údaje svojho brata, ktorý s tým zásadne nesúhlasí, tak sa dostávam do problému ešte aj so zákonom o ochrane osobných údajov," dodal splnomocnenec.

Husár súčasne priznal, že má "ťažké sny" kvôli zriadeniu Úradu pre ochranu osobných údajov, ktorý predpokladá zákon už k 1. júlu tohto roka. Problémom je najmä personálne obsadenie, ktoré sa musí zabezpečiť v krátkom čase.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami.
  2. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  3. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  4. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  5. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  6. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  7. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  8. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  10. Cíťte sa v priestore príjemne
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 079
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 543
  3. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 265
  4. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 079
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 952
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 777
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 746
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 468
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 059
  10. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 739

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Mal za sebou kauzy, už keď sa stal členom vlády. Prečo by mal Plavčan odstúpiť

Aj keď ďalšie kauzy pribúdajú, odstúpiť zatiaľ neplánuje.

KOMENTÁRE

Keď už je trápne posmievať sa ministrovi školstva

Dôležité je ukázať, kto to celé vymyslel. A či to je riadená schéma.

EKONOMIKA

Flash končí, Tatra banka zmení internet banking

Flashové internetové bankovníctvo je bezpečné, uisťuje Tatra banka.

PRIMÁR

Antibiotiká netreba vždy dobrať, naznačuje nová analýza

Odborníci spochybnili odveké pravidlo pri užívaní antibiotík.