SME
Štvrtok, 20. január, 2022 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Klobušický podal pre falošné vyhlásenie trestné oznámenie

Koordinátor Štrajkového výboru študentov podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre falošné tlačové vyhlásenie, ktoré neznáma osoba zaslala médiám v mene ŠVŠ.

Klobušický potvrdil, že k žiadnemu stretnutiu predstaviteľov ŠVŠ s odborármi a členmi Smeru neprišlo a v tomto čase ŠVŠ o takomto kroku ani neuvažoval.

BRATISLAVA. Koordinátor Štrajkového výboru študentov (ŠVŠ) Karol Klobušický podal na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre falošné tlačové vyhlásenie, ktoré neznáma osoba zaslala médiám v mene ŠVŠ v nedeľu 16. januára. Klobušický to dnes uviedol na brífingu pred budovou GP.

Falošné tlačové vyhlásenie informovalo o tom, že Štrajkový výbor študentov spolu s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ) a členmi strany Smer dohodol na začiatok februára štrajk študentov.

"Správa bola zaslaná z mailu, ktorý nie je môj," vyhlásil Klobušický. Mailová schránka bola vytvorená na stránke centrum.sk a adresa obsahovala Klobušického meno.

"Je to adresa, ktorú som používal približne štyri roky dozadu, čo som uviedol aj v trestnom oznámení. Podľa informácií, ktoré mám zo stránky centrum.sk, bola táto adresa (pred približne štyrmi rokmi, pozn. TASR) deaktivovaná. Bližšie informácie však poskytnú iba polícii," povedal Klobušický.

"Profesionalita a zákernosť tohto útoku nás zarazila, lebo si nepamätáme, že by takéto zákerné metódy diskreditácie boli ešte voči niekomu použité," uvádza sa v tlačovom vyhlásení ŠVŠ.

Odhalenie vďaka redaktorke

Falošné tlačové vyhlásenie bolo podľa Klobušického napísané dôveryhodným spôsobom a médiám bolo poslané vo večernom čase, kedy je problém si ho overiť. Väčším škodám sa podľa neho podarilo zabrániť vďaka redaktorke spravodajskej televízie, ktorá sa v nočných hodinách pokúšala overiť hodnovernosť vyhlásenia, čím naň upozornila členov ŠVŠ.

Tí sa okamžite od vyhlásenia dištancovali a dementovali zverejnené informácie. Ak by sa nepodarilo nepravdivé informácie rýchlo dementovať, dôsledky pre ŠVŠ by podľa Klobušického mohli byť veľmi negatívne.

"Boli by to katastrofálne dôsledky, lebo táto diskreditačná kampaň by ohrozila dôveru a spochybnila našu legitimitu v očiach našich partnerov, ktorým je napríklad Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ). Vďaka redaktorke TA3, ktorá si overovala informáciu, vďaka šťastiu, sa podarilo zabrániť väčším škodám," vyhlásil Klobušický.

Odmieta spoluprácu s KOZ a Smerom

"Podaním trestného oznámenia ŠVŠ zároveň jasne odmieta tvrdenie, že fáma o štrajku v spolupráci s KOZ a stranou Smer je len vykonštruované vlastné P.R.," uvádza sa v tlačovom vyhlásení. Narážky, že ŠVŠ situáciu zinscenovalo, sa podľa Klobušického v priebehu tohto týždňa objavili na internete.

"Tým, že podávam trestné oznámenie, sa sám vystavujem vyšetrovaniu, na čo som pripravený a nemám s tým žiadny problém," vyhlásil.

Klobušický dodal, že v tejto chvíli ďalší postup ohľadom postojov študentov k nedávnym legislatívnym zmenám konzultuje len so ŠRVŠ, ktorá už s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ) dohodla prvé pozitívne kroky.

Dodal, že falošné tlačové vyhlásenie mohlo mať za cieľ politizovať študentské hnutie, svoje domnienky o jeho možnom autorovi však chce uviesť len polícii.

Kandidoval za KSS

Klobušický, ktorý pred niekoľkými rokmi kandidoval v parlamentných voľbách za KSS, priznal, že osobne je ľavicovo orientovaný. Zdôraznil, že kandidoval na nezvoliteľnom mieste, nikdy v žiadnej strane nezastával žiadnu platenú funkciu a v súčasnosti nie je členom žiadnej strany.

"Som názorovo ľavicovo orientovaný. Myslím si, že každý má nejaký politický názor. Toto ale nie je o ľavici, ale o tom, že tento zákon je nezmyselný," uzavrel Klobušický.

Skryť Vypnúť reklamu

1. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty
  2. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  3. Mecom ide na zelenú
  4. 7 predsavzatí, ktoré pomôžu nielen vám
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  6. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  7. Marrákeš je červená perla Maroka
  8. F&F Slovensko je najdôveryhodnejšou odevnou značkou na trhu
  9. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať
  10. Predplatné SME.sk len za 29 eur
  1. 7 predsavzatí, ktoré pomôžu nielen vám
  2. Európsky unikát. Kvalitné CBD funguje aj napriek neprajníkom
  3. Medzi kritické ochorenia pribudli autizmus, celiakia či malária
  4. Poisťovne pod značkou Union prichádzajú na prvú pobočku pošty
  5. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami?
  6. Garmin predstavil dlho očakávanú radu športových hodiniek
  7. 53 predajní, kde získate zľavy aj peniaze na ďalší nákup
  8. Mecom ide na zelenú
  9. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 €
  10. Marrákeš je červená perla Maroka
  1. Predplatné SME.sk len za 29 eur 6 661
  2. Marrákeš je červená perla Maroka 5 025
  3. 5 neznámych vecí, ktoré umožňujú platobné karty 4 269
  4. Akcie, fondy, kryptomeny. Do čoho treba tento rok investovať 4 262
  5. Chyby, ktoré robíte pri platbe kartou a ani ste o nich nevedeli 3 510
  6. Cukrovkári a covid-19 2 617
  7. Mám za sebou jeden z najťažších rokov svojho života 2 527
  8. Vieme, kde získate najlepšie semienka zeleniny 2 359
  9. Anketa: Slováci, ako sme na tom so závislosťami? 2 133
  10. V roku 2021 kúpili Slováci kryptomeny za viac ako 25 000 000 € 1 987
Skryť Vypnúť reklamu

ilustračná fotka

Prípad vyšetrovateľky sa naťahuje od leta minulého roku.

12 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Čo nám hovorí nová vysvietená atrakcia v lese o nás?

a 1 ďalší 7 h
Peter Schutz.

V predstieraní, že koalícia vládne, sú čoraz väčšie trhliny.

12 h

Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.

7 h
Ilustračná fotografia.

PCR testy odhalili viac ako 890-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 17 459 obetí. Začali platiť nové pravidlá pre hromadné podujatia v blížiacej sa vlne variantu omikron.

a 5 ďalší 6 h
Skryť Zatvoriť reklamu