SME
Nedeľa, 29. november, 2020 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Klobušický podal pre falošné vyhlásenie trestné oznámenie

Koordinátor Štrajkového výboru študentov podal na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre falošné tlačové vyhlásenie, ktoré neznáma osoba zaslala médiám v mene ŠVŠ.

Klobušický potvrdil, že k žiadnemu stretnutiu predstaviteľov ŠVŠ s odborármi a členmi Smeru neprišlo a v tomto čase ŠVŠ o takomto kroku ani neuvažoval.

BRATISLAVA. Koordinátor Štrajkového výboru študentov (ŠVŠ) Karol Klobušický podal na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre falošné tlačové vyhlásenie, ktoré neznáma osoba zaslala médiám v mene ŠVŠ v nedeľu 16. januára. Klobušický to dnes uviedol na brífingu pred budovou GP.

Falošné tlačové vyhlásenie informovalo o tom, že Štrajkový výbor študentov spolu s Konfederáciou odborových zväzov (KOZ) a členmi strany Smer dohodol na začiatok februára štrajk študentov.

"Správa bola zaslaná z mailu, ktorý nie je môj," vyhlásil Klobušický. Mailová schránka bola vytvorená na stránke centrum.sk a adresa obsahovala Klobušického meno.

"Je to adresa, ktorú som používal približne štyri roky dozadu, čo som uviedol aj v trestnom oznámení. Podľa informácií, ktoré mám zo stránky centrum.sk, bola táto adresa (pred približne štyrmi rokmi, pozn. TASR) deaktivovaná. Bližšie informácie však poskytnú iba polícii," povedal Klobušický.

"Profesionalita a zákernosť tohto útoku nás zarazila, lebo si nepamätáme, že by takéto zákerné metódy diskreditácie boli ešte voči niekomu použité," uvádza sa v tlačovom vyhlásení ŠVŠ.

Odhalenie vďaka redaktorke

Falošné tlačové vyhlásenie bolo podľa Klobušického napísané dôveryhodným spôsobom a médiám bolo poslané vo večernom čase, kedy je problém si ho overiť. Väčším škodám sa podľa neho podarilo zabrániť vďaka redaktorke spravodajskej televízie, ktorá sa v nočných hodinách pokúšala overiť hodnovernosť vyhlásenia, čím naň upozornila členov ŠVŠ.

Tí sa okamžite od vyhlásenia dištancovali a dementovali zverejnené informácie. Ak by sa nepodarilo nepravdivé informácie rýchlo dementovať, dôsledky pre ŠVŠ by podľa Klobušického mohli byť veľmi negatívne.

"Boli by to katastrofálne dôsledky, lebo táto diskreditačná kampaň by ohrozila dôveru a spochybnila našu legitimitu v očiach našich partnerov, ktorým je napríklad Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ). Vďaka redaktorke TA3, ktorá si overovala informáciu, vďaka šťastiu, sa podarilo zabrániť väčším škodám," vyhlásil Klobušický.

Odmieta spoluprácu s KOZ a Smerom

"Podaním trestného oznámenia ŠVŠ zároveň jasne odmieta tvrdenie, že fáma o štrajku v spolupráci s KOZ a stranou Smer je len vykonštruované vlastné P.R.," uvádza sa v tlačovom vyhlásení. Narážky, že ŠVŠ situáciu zinscenovalo, sa podľa Klobušického v priebehu tohto týždňa objavili na internete.

"Tým, že podávam trestné oznámenie, sa sám vystavujem vyšetrovaniu, na čo som pripravený a nemám s tým žiadny problém," vyhlásil.

Klobušický dodal, že v tejto chvíli ďalší postup ohľadom postojov študentov k nedávnym legislatívnym zmenám konzultuje len so ŠRVŠ, ktorá už s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ) dohodla prvé pozitívne kroky.

Dodal, že falošné tlačové vyhlásenie mohlo mať za cieľ politizovať študentské hnutie, svoje domnienky o jeho možnom autorovi však chce uviesť len polícii.

Kandidoval za KSS

Klobušický, ktorý pred niekoľkými rokmi kandidoval v parlamentných voľbách za KSS, priznal, že osobne je ľavicovo orientovaný. Zdôraznil, že kandidoval na nezvoliteľnom mieste, nikdy v žiadnej strane nezastával žiadnu platenú funkciu a v súčasnosti nie je členom žiadnej strany.

"Som názorovo ľavicovo orientovaný. Myslím si, že každý má nejaký politický názor. Toto ale nie je o ľavici, ale o tom, že tento zákon je nezmyselný," uzavrel Klobušický.

1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  6. Aká je chémia vôní
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Hubert – keď život chutí už 195 rokov
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  5. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  8. Aká je chémia vôní
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 31 132
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 252
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 15 575
  4. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 9 869
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 257
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 908
  7. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 848
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 469
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 8 207
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 991

Téma: Generálna prokuratúra

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Autorská strana Michaely Terenzani

Premiér mohol spomenúť radšej USA ako Mongolsko, hovorí Billy Altansukh

Sedemsto mŕtvych na Slovensku by v Mongolsku považovali za katastrofu.

Kremeľ bojuje o Arktídu. Postaví mestá, letiská aj ropovody

Megaprojekt môže ohroziť klimatické ciele.

Šéf koncernu Rosnefť Igor Sečin ukazuje Vladimirovi Putinovi plány na ropné projekty za miliardy eur.
Božidara Turzonovová.
Autorka Lucia Alchusová Chrenko vydala dosiaľ dve knihy netradičnú kuchárku Tak ma mama naučila a Bohémky so zaujímavosťami z Francúzska, kde strávila polovicu života.

Koronavírus: Počet úmrtí v Česku vystúpil nad osemtisíc (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili celkovo viac ako 104-tisíc nakazených. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 798 obetí.

Ilustračná fotografia.

Prichádzame o elitu, ostávajú najslabší. Študenti alarmujúco utekajú

Najviac prichádzame o budúcich lekárov a informatikov.

Stredná škola
Aj tento vstup na Braniskovej ulici čaká oprava.
Podľa gynekológa Petra Hladkého je debata o interrupciách nešťastne načasovaná.