Schuster dnes vetoval zákon o ochrane osobných údajov

Bratislava 24. júna (TASR) - Prezident SR Rudolf Schuster dnes vetoval zákon o ochrane osobných údajov. Ide o právnu normu, ktorej schválenie by si ...

Bratislava 24. júna (TASR) - Prezident SR Rudolf Schuster dnes vetoval zákon o ochrane osobných údajov. Ide o právnu normu, ktorej schválenie by si vyžadovalo ešte pred jesennými parlamentnými voľbami novelizovať volebný zákon, čo presadzujú viaceré politické strany.

Zákon by mal zabrániť zneužitiu týchto údajov pri ich spracúvaní a zaručiť všeobecnú bezpečnosť osobných údajov a ochranu práv dotknutých fyzických osôb. Porušenie týchto zásad zákon umožňuje sankcionovať až do výšky 10 miliónov korún. Prezident má výhrady voči ustanoveniu, ktoré predpokladá vznik nezávislého Úradu na ochranu osobných údajov s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý by vykonával dozor nad ochranou osobných údajov. Jeho predsedu by mala na návrh vlády voliť a odvolávať Národná rada SR. Dôvodom prezidentovho veta je fakt, že v našej legislatíve absentuje zákon, na základe ktorého by mohol takýto úrad vzniknúť.

Prezident dnes podpísal novelu zákona o Štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Norma dáva do súladu zákon s kompetenčným zákonom, zákonom o verejnej službe a o financovaní škôl tak, aby sa eliminovali negatívne dopady pri presune kompetencií v oblasti školstva na samosprávy.

TASR informáciu poskytli z mediálneho odboru Kancelárie prezidenta SR.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. 7 top cyklotrás zo severu na juh
  2. Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?
  3. Samsung Galaxy S8: smartfón s výnimočným displejom
  4. Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!
  5. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy
  6. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť
  7. Nové investičné projekty v Schladmingu s výhľadom na zjazdovku
  8. Podľa M. Borguľu je práca mestskej polície slabá a nedôsledná
  9. Znížená sadzba pri pôžičke v mBank už len štyri dni
  10. Odborníci poradia, komu sa oplatí využívať obnoviteľné zdroje
  1. Last minute tipy na Kapverdské ostrovy 9 862
  2. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie 8 590
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 7 856
  4. Šokujúce: ako sa každý Slovák dokáže ľahko naučiť po anglicky 7 409
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 5 957
  6. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy? 5 708
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 4 527
  8. Ako sa menila obľúbená bratislavská štvrť 3 104
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu 2 321
  10. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 2 303

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Na prvého mája hádzal po súdruhoch vajcia. Trafil a šiel sedieť do Ilavy

Vladimír Červeň sa už odmalička do sveta budovateľských hesiel a komunistického blahobytu obohnaného ostnatým drôtom nehodil.

KOMENTÁRE

Z celého sveta: Ako sa karikaturisti smiali z Donalda Trumpa

Karikatúry Trumpa z celého sveta.

PLUS

Najmladší pivovar na Slovensku má rozlohu dvojizbového bytu

Najmenší, ale najdlhšie budovaný.

Neprehliadnite tiež

V niekoľkých okresoch stále platí výstraha pred povodňou

V okresoch Komárno, Galanta, Šaľa, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš stále platí výstraha prvého stupňa pred povodňou.

Komisárke pre ľudí so zdravotným postihnutím prišli vlani stovky podaní

Zuzana Stavrovská navrhuje zlepšenia pre viacero oblastí.

Štátny tajomník: Bezpečnostná stratégia je dobrá, treba ju však aktualizovať

Lukáš Parízek dúfa, že nová stratégia sa nestane predmetom sporu.

Sme rodina navrhuje pre dlžníkov exekučnú amnestiu

Opustenie úrokov a zastavenie exekúcie navrhuje Sme rodina pre občanov, ktorí splatia svoj dlh.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop