SME
Sobota, 5. december, 2020 | Meniny má OtoKrížovkyKrížovky

Zahraničný výbor prijal vyhlásenie k slovensko-maďarským vzťahom

S vlastným návrhom vyhlásenia prišli aj poslanci za SNS, ich text však výbor nepodporil.

BRATISLAVA. Zahraničný výbor parlamentu dnes hlasmi koaličných poslancov podporil vyhlásenie, ktorým má Národná rada reagovať na novú maďarskú ústavu. Schválený text výboru potvrdzuje záväzok rozvíjať SR na princípe individuálnych práv a odmieta exteritoriálne účinky maďarskej legislatívy, vrátane novoprijatej ústavy.

S vlastným, ostrejším znením prišli aj poslanci za SNS, ich návrh však zahraničný výbor neodobril, podporili ho len prítomní členovia za Smer, Vincent Lukáč ako jediný člen výboru za SNS sa na zasadnutí nezúčastnil.

Skryť Vypnúť reklamu

Predseda výboru František Šebej (OKS, člen klubu Most-Híd) sa nazdáva, že miernejšie znenie je postačujúce. „Je dostatočnou reakciou v danom okamihu, je reakciou na schválenú (maďarskú) ústavu, nereaguje a priori na iné normy, ktoré budú riešiť občianstvo zahraničných Maďarov a ich volebné právo. Až budú prijaté, potom možno reagovať,“ povedal. Zdôraznil, že znenie je výsledkom koaličnej dohody, súhlasí s ním Most-Híd aj rezort zahraničných vecí. Pavol Hrušovský z KDH sa nazdáva, že vyhlásenia tohto typu by nemali predkladať politické strany lebo sú potom vnímané politicky a členov výboru vyzval, aby návrh výboru podporila aj opozícia.

Návrh vyhlásenia z dielne siedmich poslancov SNS je formulovaný ostrejšie. Parlament ním má vyjadriť "rozhorčené odmietavé stanovisko nad sériou protislovenských aktov a exteritoriálnej legislatívy narušujúcej zvrchovanosť SR", "ostrý protest proti nemiestnym opakujúcim sa výrokom predstaviteľov Maďarska proti suverenite Slovenska", "principiálne odmietavé stanovisko k snahám o historický revizionizmus" a "dôrazný apel na dodržiavanie medzinárodných zmlúv". Národniari ďalej vyzývajú maďarský parlament, aby zrušil alebo upravil zákony, ktoré sa dotýkajú zvrchovanosti okolitých krajín a uviedol ústavu s demokratickými európskymi princípmi a tradíciami. Predseda klubu SNS na výbore pripustil, že formuláciu vyhlásenia možno skorigovať, aby bolo miernejšie.

Skryť Vypnúť reklamu

Slotovci sú nespokojní s činnosťou vlády a preto sa na ňu chcú prostredníctvom vyhlásenia obrátiť so žiadosťou o správy o problematike slovensko-maďarských vzťahov, o opatreniach rezortu zahraničných vecí, ktoré majú zabrániť ohrozovaniu slovenskej suverenity a zvrchovanosti a o plnení zmluvy o dobrých susedských vzťahoch. Vláda sa tiež mala obrátiť na európske inštitúcie, aby Slovensku pomohli zamedziť napätiu a vynútiť plnenie mierových zmlúv, ktoré Maďarsko podpísalo medzi prvou a druhou svetovou vojnou. Cez národniarske vyhlásenie sa má Národná rada SR obrátiť na parlamenty susedných štátov, aby spoločne odmietli zásahy do svojej suverenity a na Európsky parlament, aby sa zaoberal znepokojujúcim vývojom situácie v Maďarsku.

Koaliční členovia výboru považujú aktivitu SNS za výkrik do tmy, ktorý veci nepomôže. Šebej poznamenal, že ústava nemôže mať exteritoriálne účinky, pretože jej účinky sa za každých okolností končia na hranici štátu, ktorý má vlastnú jurisdikciu. „Minie sa to účinkom, bude to výkrik, nič iné ako výkrik. Ak chceme, aby národná rada vykríkala do tmy, môžeme to prijať, ale nemôžeme očakávať, že to bude mať akékoľvek následky. (...) My nemáme právo žiadať od ktorejkoľvek krajiny EÚ, aby menila svoj základný zákon, aj keď nás ten zákon znervózňuje. Tá snaha bude neúčinná, obávam sa, že aj vysmiata“ povedal na dnešnom rokovaní zahraničného výboru. Podľa Magdy Vášáryovej (SDKÚ-DS) je na reakciu zatiaľ priskoro. „Čo neznamená, že SR by nemala reagovať, a veľmi ostro, pokiaľ na základe tejto ústavy budú prijaté zákony s exteritoriálnym účinkom,“ myslí si. Juraj Droba zo SaS naliehal, aby Slovensko riešilo problém maďarskej ústavy s chladnou hlavou.

Skryť Vypnúť reklamu

O oboch vyhláseniach bude parlament rokovať na svojej najbližšej schôdzi, tá sa začne v utorok 17. mája.

Slovenských politikov v súčasnosti znepokojujú kroky maďarskej vlády Viktora Orbána, ktorá v roku 2010 presadila kontroverzný zákon o občianstve, ktorý umožňuje získať občianstvo tejto krajiny každému, kto mal predkov v Uhorsku a ovláda maďarský jazyk, teda väčšinu príslušníkov maďarskej menšiny na Slovensku. Tento rok maďarský parlament schválil aj novú ústavu, ktorá vytvára rámec, aby mali volebné právo aj zahraniční Maďari, tvrdí sa v nej, že Maďarsko nesie zodpovednosť za osud Maďarov v cudzine a chce ich podporovať v uplatňovaní kolektívnych menšinových práv. Zároveň mení terajší oficiálny názov Maďarskej republiky len na Maďarsko.

1. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  4. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  7. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  10. Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky
  1. Mikuláš s Majkom Spiritom? Môžete si ho užiť u vás doma
  2. Väčšina fajčiarov dala deťom cigarety, ak si vypýtali
  3. Podcast: Jeden lístok, veľa tratí
  4. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  5. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  10. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  1. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 771
  2. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 12 802
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 696
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 670
  5. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 296
  6. Aká je chémia vôní 9 090
  7. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 665
  8. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 649
  9. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy 8 486
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 088

Téma: Maďarsko

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu

Koronavírus na Slovensku: PCR testy potvrdili ďalších 2 070 infikovaných (minúta po minúte)

PCR testy na Slovensku odhalili už viac ako 115-tisíc nakazených. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 981 obetí.

Ilustračné foto
Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský.

Ak nezaberie semafor, na rade je lockdown, vraví pandemická komisia

Matovič chce, aby sa kritici testovania ospravedlnili.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) a prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška.
Píše Branislav Vančo

Aby sa zo Žilinku nestal ďalší Trnka

Sústreďme sa na reformu prokuratúry.

Verejné vypočúvanie Maroša Žilinku.

Ak sa škola nerozhodne pre testovanie, ostáva na dištančnej výučbe

Viacero škôl sa počas víkendu zapojí do pilotného testovania žiakov.

Branislav Gröhling, minister školstva, vedy, výskumu a športu.

Meteorológovia upozorňujú na silný vietor, fúka najmä v horských oblastiach a na západe

V lokalitách na Liptove a pri Nitrianskom Rudne fúka nárazový vietor.

Ilustračná fotografia.

Rastie počet nakazených, ktorých stav vyžaduje hospitalizáciu. Pozrite si grafy

Ako sa vyvíja nákaza Covid-19 na Slovensku? Pozrite si aktuálnu mapu koronavírusu a počet nakazených v slovenských mestách.

Sudkyňa rozhoduje o väzbe pre trojicu zadržaných z akcie Judáš

V rámci akcie Judáš bolo obvinených celkovo osem osôb.

Ilustračné foto