SME
Piatok, 3. december, 2021 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Úrad na ochranu osobných údajov konal účelovo, tvrdia štatistici

Šéfka Štatistického úradu trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Ľudmila Benkovičová.Ľudmila Benkovičová. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA. Úrad na ochranu osobných údajov prispel k tomu, že situácia okolo sčítania obyvateľov, bytov a domov sa mimoriadne vyhrotila. Na brífingu to vyhlásila šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

Stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov, ktoré v piatok zverejnil na svojej internetovej stránke, považuje „za účelové, manipulatívne a ohrozujúce priebeh sčítania“.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Úrad na ochranu osobných údajov totiž vyhlásil, že prebiehajúce sčítanie nie je anonymné, ako to tvrdia štatistici, pretože nalepením identifikátora na sčítací formulár alebo jeho použitím pri elektronickom sčítaní, možno sčítací formulár spojiť priamo s konkrétnym človekom.

Skryť Vypnúť reklamu

“Nalepením číselného identifikátora obyvateľa na sčítací formulár, ktorý osoba vyplnila, sa osoba stáva priamo určená a osobné údaje nachádzajúce sa v sčítacom formulári možno priradiť konkrétnej fyzickej osobe. Štatistický úrad SR preto neúplne a nesprávne informuje obyvateľov," píše sa v stanovisku.

Štatistici dajú podnet na Generálnu prokuratúru

ŠÚ SR sa bráni, že zákon o sčítaní bol schválený už pred tromi rokmi a prešiel celým legislatívnym procesom, vládou aj pripomienkovým konaním, do ktorého sa Úrad na ochranu osobných údajov mohol zapojiť.

„Oni neboli mimo toho pripomienkového konania, oni sú súčasťou toho procesu. Je pre mňa záhadou, prečo desať hodín pred sčítaním vyjde niečo, čo navyše nemá oporu v legislatíve,“ povedala Benkovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

ŠÚ SR navyše zaráža to, že Úrad na ochranu osobných údajov stanovisko k sčítaniu zverejnil bez toho, aby počkal na dokumenty, ktoré od ŠÚ SR ešte v piatok vyžiadal. Štatistici preto podajú podnet na Generálnu prokuratúru SR.

V Česku sa uvádzali aj osobné údaje

Benkovičová stále trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Upozornila na to, že v Českej republike museli ľudia do sčítacích formulárov vypisovať aj meno, priezvisko, rodné číslo, presnú adresu a museli sa podpísať. Použitie identifikátora podľa nej lepšie zabezpečuje anonymitu vo vonkajšom prostredí, nie však voči ŠÚ SR, čo ani nikto netvrdil.

Politikom, ktorí sa dnes vyjadrujú, že sčítanie by v budúcnosti mali nahradiť registre odkázala, že ŠÚ SR by takýto krok len privítal.

Skryť Vypnúť reklamu

Elektronicky sa sčítalo 100-tisíc ľudí

Počas prvých dvoch dní využilo možnosť sčítať sa elektronicky už takmer 100-tisíc ľudí. Štatistický úrad SR do 13:00 zaznamenal podanie takmer 95-tisíc formulárov.

Ľudia sa však pri elektronickom sčítaní cez internetovú stránku www.scitanie2011.sk stretávajú s problémami, ŠÚ SR ich preto upozorňuje, aby boli pri vypĺňaní prihlasovacích údajov pozorní.

"Upozorňujeme občanov, aby si pred začatím vypĺňania elektronického sčítacieho formuláru skontrolovali či skutočne zadávajú do systému svoj identifikátor a nie identifikátor niektorého z jeho rodinných príslušníkov," povedala generálna riaditeľka sekcie sociálnej štatistiky a demografie Ľudmila Ivančíková.

Aby sa ľudia vyhli problémom, mali by podľa štatistikov dávať pozor aj na to, aby správne zadávali potrebné údaje a rozlišovali veľké a malé písmená, a nezamieňali si napríklad nulu s písmenom O.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  4. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  9. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  2. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  4. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  7. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  10. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 035
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 11 730
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 796
  4. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 7 235
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 6 026
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 811
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 4 163
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 3 894
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 3 034
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Obchod Pepco v Bratislave. (ilustračné foto)

Milan Drahoš o nejednoznačnosti lockdownu i útokoch na zamestnancov.


7 h
Hegerova vláda.

Pri platoch rozhoduje priemerná mzda a plat poslancov.


10 h
Festival Pohoda

Festival Grape sa sťahuje do Trenčína, Pohoda odmieta spoluprácu.


3 h
Vľavo riaditeľ klubu Ľudovít Jurinyi s trénerom hokejistov HK Poprad Coreym Nelsonom a predseda predstavenstva Neklan Herold.

Ako funguje hokejový klub v pandemickej ére?


Ondrej Rusnák 13 h
Skryť Zatvoriť reklamu