SME
Piatok, 5. marec, 2021 | Meniny má FridrichKrížovkyKrížovky
AKTUALIZOVANÉ 16:50

Úrad na ochranu osobných údajov konal účelovo, tvrdia štatistici

Šéfka Štatistického úradu trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Ľudmila Benkovičová.Ľudmila Benkovičová. (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA. Úrad na ochranu osobných údajov prispel k tomu, že situácia okolo sčítania obyvateľov, bytov a domov sa mimoriadne vyhrotila. Na brífingu to vyhlásila šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

Stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov, ktoré v piatok zverejnil na svojej internetovej stránke, považuje „za účelové, manipulatívne a ohrozujúce priebeh sčítania“.

Úrad na ochranu osobných údajov totiž vyhlásil, že prebiehajúce sčítanie nie je anonymné, ako to tvrdia štatistici, pretože nalepením identifikátora na sčítací formulár alebo jeho použitím pri elektronickom sčítaní, možno sčítací formulár spojiť priamo s konkrétnym človekom.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

“Nalepením číselného identifikátora obyvateľa na sčítací formulár, ktorý osoba vyplnila, sa osoba stáva priamo určená a osobné údaje nachádzajúce sa v sčítacom formulári možno priradiť konkrétnej fyzickej osobe. Štatistický úrad SR preto neúplne a nesprávne informuje obyvateľov," píše sa v stanovisku.

Štatistici dajú podnet na Generálnu prokuratúru

ŠÚ SR sa bráni, že zákon o sčítaní bol schválený už pred tromi rokmi a prešiel celým legislatívnym procesom, vládou aj pripomienkovým konaním, do ktorého sa Úrad na ochranu osobných údajov mohol zapojiť.

„Oni neboli mimo toho pripomienkového konania, oni sú súčasťou toho procesu. Je pre mňa záhadou, prečo desať hodín pred sčítaním vyjde niečo, čo navyše nemá oporu v legislatíve,“ povedala Benkovičová.

Skryť Vypnúť reklamu

ŠÚ SR navyše zaráža to, že Úrad na ochranu osobných údajov stanovisko k sčítaniu zverejnil bez toho, aby počkal na dokumenty, ktoré od ŠÚ SR ešte v piatok vyžiadal. Štatistici preto podajú podnet na Generálnu prokuratúru SR.

V Česku sa uvádzali aj osobné údaje

Benkovičová stále trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Upozornila na to, že v Českej republike museli ľudia do sčítacích formulárov vypisovať aj meno, priezvisko, rodné číslo, presnú adresu a museli sa podpísať. Použitie identifikátora podľa nej lepšie zabezpečuje anonymitu vo vonkajšom prostredí, nie však voči ŠÚ SR, čo ani nikto netvrdil.

Politikom, ktorí sa dnes vyjadrujú, že sčítanie by v budúcnosti mali nahradiť registre odkázala, že ŠÚ SR by takýto krok len privítal.

Skryť Vypnúť reklamu

Elektronicky sa sčítalo 100-tisíc ľudí

Počas prvých dvoch dní využilo možnosť sčítať sa elektronicky už takmer 100-tisíc ľudí. Štatistický úrad SR do 13:00 zaznamenal podanie takmer 95-tisíc formulárov.

Ľudia sa však pri elektronickom sčítaní cez internetovú stránku www.scitanie2011.sk stretávajú s problémami, ŠÚ SR ich preto upozorňuje, aby boli pri vypĺňaní prihlasovacích údajov pozorní.

"Upozorňujeme občanov, aby si pred začatím vypĺňania elektronického sčítacieho formuláru skontrolovali či skutočne zadávajú do systému svoj identifikátor a nie identifikátor niektorého z jeho rodinných príslušníkov," povedala generálna riaditeľka sekcie sociálnej štatistiky a demografie Ľudmila Ivančíková.

Aby sa ľudia vyhli problémom, mali by podľa štatistikov dávať pozor aj na to, aby správne zadávali potrebné údaje a rozlišovali veľké a malé písmená, a nezamieňali si napríklad nulu s písmenom O.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mysli na svoju budúcnosť!
  2. Láka ťa svet? Študuj v Nitre, je ako Rím na 7 pahorkoch
  3. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  4. Ročný magister v data science v Prahe odštartuje tvoju kariéru!
  5. Študuj na univerzite s viac ako 60 ročnou tradíciou!
  6. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  7. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  8. Nové číslo Historickej revue
  9. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  10. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  1. Ako môžete zastaviť dýchavičnosť pri covide a po jeho prekonaní?
  2. Last chance to get The Slovak Spectator discounted subscription
  3. Ostrov Saona pri Dominikánskej republike je pravý karibský raj
  4. Porsche sa rozrastá o nový shooting brake Taycan Cross Turismo
  5. Nové číslo Historickej revue
  6. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  7. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  8. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  9. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  10. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  1. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 18 807
  2. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 16 254
  3. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 13 120
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 9 331
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 9 099
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 8 237
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 489
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 7 204
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 639
  10. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Sčítanie obyvateľov 2021

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Udalosti, ktoré definovali pandémiu koronavírusu.

20 h
Tibor Gašpar.

V kauze trenčianskeho baru obvinili Gašpara, Hraška aj Krajmera.

3 h
Cynická obluda

Kollár má prednosť

V rámci korupciou a papalášizmom nasiaknutého chaosu nazvaného očkovanie sa predbehli aj poslanci.

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth.

O sledovaní sa vie už od roku 2018.

22 h

Neprehliadnite tiež

Mozog lekárne. Lekáreň na Juhu ešte napoludnie fungovala, môže za to spoločná elektrická vetva s ambulanciami.

Omylom odpojili aj ambulancie, zapli ich.

19m
Ilustračné foto.

Ivanová: Šlo o súčinnosť, nie ponižovanie.

4 h