AKTUALIZOVANÉ 16:50

Úrad na ochranu osobných údajov konal účelovo, tvrdia štatistici

Šéfka Štatistického úradu trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Ľudmila Benkovičová.(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA. Úrad na ochranu osobných údajov prispel k tomu, že situácia okolo sčítania obyvateľov, bytov a domov sa mimoriadne vyhrotila. Na brífingu to vyhlásila šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

Stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov, ktoré v piatok zverejnil na svojej internetovej stránke, považuje „za účelové, manipulatívne a ohrozujúce priebeh sčítania“.

Úrad na ochranu osobných údajov totiž vyhlásil, že prebiehajúce sčítanie nie je anonymné, ako to tvrdia štatistici, pretože nalepením identifikátora na sčítací formulár alebo jeho použitím pri elektronickom sčítaní, možno sčítací formulár spojiť priamo s konkrétnym človekom.

“Nalepením číselného identifikátora obyvateľa na sčítací formulár, ktorý osoba vyplnila, sa osoba stáva priamo určená a osobné údaje nachádzajúce sa v sčítacom formulári možno priradiť konkrétnej fyzickej osobe. Štatistický úrad SR preto neúplne a nesprávne informuje obyvateľov," píše sa v stanovisku.

Štatistici dajú podnet na Generálnu prokuratúru

ŠÚ SR sa bráni, že zákon o sčítaní bol schválený už pred tromi rokmi a prešiel celým legislatívnym procesom, vládou aj pripomienkovým konaním, do ktorého sa Úrad na ochranu osobných údajov mohol zapojiť.

„Oni neboli mimo toho pripomienkového konania, oni sú súčasťou toho procesu. Je pre mňa záhadou, prečo desať hodín pred sčítaním vyjde niečo, čo navyše nemá oporu v legislatíve,“ povedala Benkovičová.

ŠÚ SR navyše zaráža to, že Úrad na ochranu osobných údajov stanovisko k sčítaniu zverejnil bez toho, aby počkal na dokumenty, ktoré od ŠÚ SR ešte v piatok vyžiadal. Štatistici preto podajú podnet na Generálnu prokuratúru SR.

V Česku sa uvádzali aj osobné údaje

Benkovičová stále trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Upozornila na to, že v Českej republike museli ľudia do sčítacích formulárov vypisovať aj meno, priezvisko, rodné číslo, presnú adresu a museli sa podpísať. Použitie identifikátora podľa nej lepšie zabezpečuje anonymitu vo vonkajšom prostredí, nie však voči ŠÚ SR, čo ani nikto netvrdil.

Politikom, ktorí sa dnes vyjadrujú, že sčítanie by v budúcnosti mali nahradiť registre odkázala, že ŠÚ SR by takýto krok len privítal.

Elektronicky sa sčítalo 100-tisíc ľudí

Počas prvých dvoch dní využilo možnosť sčítať sa elektronicky už takmer 100-tisíc ľudí. Štatistický úrad SR do 13:00 zaznamenal podanie takmer 95-tisíc formulárov.

Ľudia sa však pri elektronickom sčítaní cez internetovú stránku www.scitanie2011.sk stretávajú s problémami, ŠÚ SR ich preto upozorňuje, aby boli pri vypĺňaní prihlasovacích údajov pozorní.

"Upozorňujeme občanov, aby si pred začatím vypĺňania elektronického sčítacieho formuláru skontrolovali či skutočne zadávajú do systému svoj identifikátor a nie identifikátor niektorého z jeho rodinných príslušníkov," povedala generálna riaditeľka sekcie sociálnej štatistiky a demografie Ľudmila Ivančíková.

Aby sa ľudia vyhli problémom, mali by podľa štatistikov dávať pozor aj na to, aby správne zadávali potrebné údaje a rozlišovali veľké a malé písmená, a nezamieňali si napríklad nulu s písmenom O.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  4. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  5. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  6. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  8. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  9. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  10. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 083
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 214
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 255
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 296
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 195
  6. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 5 962
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 583
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 644
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 183
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 046

Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

DOMOV

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov.

KOMENTÁRE

Dni Islamského štátu sú takmer spočítané, ale teror v Európe nezmizne

Radikálni bojovníci sa vracajú do Európy.

Neprehliadnite tiež

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov. Kamery sú ale v nedohľadne.

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

Politologička Világi: Sympatizanti ĽSNS návrh na jej zrušenie môžu vnímať ako sprisahanie

Samotné rozpustenie ĽSNS bude mať skôr dlhodobý dosah, než aby sa prejavilo v župných voľbách, hovorí pre SME politologička Aneta Világi.

Majiteľ TV Joj musí platiť tisícovú pokutu. Za český dabing

Rada pre vysielanie a retransmisiu tiež odňala rozhlasové frekvencie.