AKTUALIZOVANÉ 16:50

Úrad na ochranu osobných údajov konal účelovo, tvrdia štatistici

Šéfka Štatistického úradu trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Ľudmila Benkovičová.(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA. Úrad na ochranu osobných údajov prispel k tomu, že situácia okolo sčítania obyvateľov, bytov a domov sa mimoriadne vyhrotila. Na brífingu to vyhlásila šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

Stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov, ktoré v piatok zverejnil na svojej internetovej stránke, považuje „za účelové, manipulatívne a ohrozujúce priebeh sčítania“.

Úrad na ochranu osobných údajov totiž vyhlásil, že prebiehajúce sčítanie nie je anonymné, ako to tvrdia štatistici, pretože nalepením identifikátora na sčítací formulár alebo jeho použitím pri elektronickom sčítaní, možno sčítací formulár spojiť priamo s konkrétnym človekom.

“Nalepením číselného identifikátora obyvateľa na sčítací formulár, ktorý osoba vyplnila, sa osoba stáva priamo určená a osobné údaje nachádzajúce sa v sčítacom formulári možno priradiť konkrétnej fyzickej osobe. Štatistický úrad SR preto neúplne a nesprávne informuje obyvateľov," píše sa v stanovisku.

Štatistici dajú podnet na Generálnu prokuratúru

ŠÚ SR sa bráni, že zákon o sčítaní bol schválený už pred tromi rokmi a prešiel celým legislatívnym procesom, vládou aj pripomienkovým konaním, do ktorého sa Úrad na ochranu osobných údajov mohol zapojiť.

„Oni neboli mimo toho pripomienkového konania, oni sú súčasťou toho procesu. Je pre mňa záhadou, prečo desať hodín pred sčítaním vyjde niečo, čo navyše nemá oporu v legislatíve,“ povedala Benkovičová.

ŠÚ SR navyše zaráža to, že Úrad na ochranu osobných údajov stanovisko k sčítaniu zverejnil bez toho, aby počkal na dokumenty, ktoré od ŠÚ SR ešte v piatok vyžiadal. Štatistici preto podajú podnet na Generálnu prokuratúru SR.

V Česku sa uvádzali aj osobné údaje

Benkovičová stále trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Upozornila na to, že v Českej republike museli ľudia do sčítacích formulárov vypisovať aj meno, priezvisko, rodné číslo, presnú adresu a museli sa podpísať. Použitie identifikátora podľa nej lepšie zabezpečuje anonymitu vo vonkajšom prostredí, nie však voči ŠÚ SR, čo ani nikto netvrdil.

Politikom, ktorí sa dnes vyjadrujú, že sčítanie by v budúcnosti mali nahradiť registre odkázala, že ŠÚ SR by takýto krok len privítal.

Elektronicky sa sčítalo 100-tisíc ľudí

Počas prvých dvoch dní využilo možnosť sčítať sa elektronicky už takmer 100-tisíc ľudí. Štatistický úrad SR do 13:00 zaznamenal podanie takmer 95-tisíc formulárov.

Ľudia sa však pri elektronickom sčítaní cez internetovú stránku www.scitanie2011.sk stretávajú s problémami, ŠÚ SR ich preto upozorňuje, aby boli pri vypĺňaní prihlasovacích údajov pozorní.

"Upozorňujeme občanov, aby si pred začatím vypĺňania elektronického sčítacieho formuláru skontrolovali či skutočne zadávajú do systému svoj identifikátor a nie identifikátor niektorého z jeho rodinných príslušníkov," povedala generálna riaditeľka sekcie sociálnej štatistiky a demografie Ľudmila Ivančíková.

Aby sa ľudia vyhli problémom, mali by podľa štatistikov dávať pozor aj na to, aby správne zadávali potrebné údaje a rozlišovali veľké a malé písmená, a nezamieňali si napríklad nulu s písmenom O.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 736
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 130
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 878
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 471
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 422
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 154
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 550
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 422
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 366
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 105

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

DOMOV

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine zistili hygienici nedostatky.

PLUS

Angela Merkelová: Krízová manažérka, ktorá ochránila Nemcov

Má dobré nervy a zvláda krízové situácie.

Neprehliadnite tiež

Domov

Aké stíhačky môže kúpiť Slovensko a ktoré ponuky sú nereálne?

Rozhodovať sa bude len medzi gripenmi a stíhačkami F-16. Analytik by radšej bral menej kusov, ale modernejších lietadiel

Domov

Najhoršiu zmrzlinu toto leto našli v Ružomberku

Takmer v tretine kontrolovaných zmrzlinární zistili hygienici nedostatky.

Domov

Z eurofondov sa nič nerozkradlo, Plavčan urobil kroky, hovorí Paška z SNS

Vláda robí dlhodobé opatrenia proti korupcii, povedal Ján Podmanický zo Smeru.

Domov

Danko nemá problém zasmiať sa na ľudovej tvorivosti aj na jeho účet

Prekáža mu, keď niektoré strany manipulujú verejnou mienkou.