AKTUALIZOVANÉ 16:50

Úrad na ochranu osobných údajov konal účelovo, tvrdia štatistici

Šéfka Štatistického úradu trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Ľudmila Benkovičová.(Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA. Úrad na ochranu osobných údajov prispel k tomu, že situácia okolo sčítania obyvateľov, bytov a domov sa mimoriadne vyhrotila. Na brífingu to vyhlásila šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

Stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov, ktoré v piatok zverejnil na svojej internetovej stránke, považuje „za účelové, manipulatívne a ohrozujúce priebeh sčítania“.

Úrad na ochranu osobných údajov totiž vyhlásil, že prebiehajúce sčítanie nie je anonymné, ako to tvrdia štatistici, pretože nalepením identifikátora na sčítací formulár alebo jeho použitím pri elektronickom sčítaní, možno sčítací formulár spojiť priamo s konkrétnym človekom.

“Nalepením číselného identifikátora obyvateľa na sčítací formulár, ktorý osoba vyplnila, sa osoba stáva priamo určená a osobné údaje nachádzajúce sa v sčítacom formulári možno priradiť konkrétnej fyzickej osobe. Štatistický úrad SR preto neúplne a nesprávne informuje obyvateľov," píše sa v stanovisku.

Štatistici dajú podnet na Generálnu prokuratúru

ŠÚ SR sa bráni, že zákon o sčítaní bol schválený už pred tromi rokmi a prešiel celým legislatívnym procesom, vládou aj pripomienkovým konaním, do ktorého sa Úrad na ochranu osobných údajov mohol zapojiť.

„Oni neboli mimo toho pripomienkového konania, oni sú súčasťou toho procesu. Je pre mňa záhadou, prečo desať hodín pred sčítaním vyjde niečo, čo navyše nemá oporu v legislatíve,“ povedala Benkovičová.

ŠÚ SR navyše zaráža to, že Úrad na ochranu osobných údajov stanovisko k sčítaniu zverejnil bez toho, aby počkal na dokumenty, ktoré od ŠÚ SR ešte v piatok vyžiadal. Štatistici preto podajú podnet na Generálnu prokuratúru SR.

V Česku sa uvádzali aj osobné údaje

Benkovičová stále trvá na tom, že sčítanie je anonymné a identifikátor, ktorý je podľa Úradu na ochranu osobných údajov sporný, označila za „základný prvok sčítania“.

Upozornila na to, že v Českej republike museli ľudia do sčítacích formulárov vypisovať aj meno, priezvisko, rodné číslo, presnú adresu a museli sa podpísať. Použitie identifikátora podľa nej lepšie zabezpečuje anonymitu vo vonkajšom prostredí, nie však voči ŠÚ SR, čo ani nikto netvrdil.

Politikom, ktorí sa dnes vyjadrujú, že sčítanie by v budúcnosti mali nahradiť registre odkázala, že ŠÚ SR by takýto krok len privítal.

Elektronicky sa sčítalo 100-tisíc ľudí

Počas prvých dvoch dní využilo možnosť sčítať sa elektronicky už takmer 100-tisíc ľudí. Štatistický úrad SR do 13:00 zaznamenal podanie takmer 95-tisíc formulárov.

Ľudia sa však pri elektronickom sčítaní cez internetovú stránku www.scitanie2011.sk stretávajú s problémami, ŠÚ SR ich preto upozorňuje, aby boli pri vypĺňaní prihlasovacích údajov pozorní.

"Upozorňujeme občanov, aby si pred začatím vypĺňania elektronického sčítacieho formuláru skontrolovali či skutočne zadávajú do systému svoj identifikátor a nie identifikátor niektorého z jeho rodinných príslušníkov," povedala generálna riaditeľka sekcie sociálnej štatistiky a demografie Ľudmila Ivančíková.

Aby sa ľudia vyhli problémom, mali by podľa štatistikov dávať pozor aj na to, aby správne zadávali potrebné údaje a rozlišovali veľké a malé písmená, a nezamieňali si napríklad nulu s písmenom O.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  4. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  5. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  6. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  7. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  8. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 628
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 074
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 331
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 417
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 381
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 890
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 606
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 479
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 449
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 863

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

KOMENTÁRE

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Neprehliadnite tiež

Rajtár z SaS: Kollár je liberál, Sulíka s Kotlebom by som vôbec neporovnával

Spoluzakladateľ SaS a poslanec Jozef Rajtár hovorí, že v strane sa začal opäť angažovať, aby pomohol poraziť Smer.

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

Podpora diktatúre na Slovensku poklesla

Agentúra Focus sa ľudí znova pýtala, v čom vidia alternatívu demokracie. Diktatúru podporuje menej Slovákov ako pred dvoma mesiacmi.

Majú pírsing a tetovanie. Ak dostanú žltačku C, majú sa liečiť za vlastné

Nepreplácaním liečby hepatitídy C pre niektorých pacientov chce Všeobecná zdravotná poisťovňa ušetriť peniaze. Je v strate 200 miliónov.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop