Pribylina 14. júla (TASR) - Varenie a ochutnávka liptovskej tradičnej špeciality - drobov, tzv. zemiakovej klobásy, boli súčasťou dnešného národopisného programu v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline, okres Liptovský Mikuláš. Podujatie, ktoré si pozrelo okolo 700 návštevníkov, pripravili pracovníci Národopisného múzea Liptovského múzea v Liptovskom Hrádku v spolupráci so sponzormi.
Podľa výskumu tradičnej ľudovej kuchyne v regióne Liptova, ktorý realizovala vedúca liptovskohrádockého Národopisného múzea Iveta Zuskinová, droby patrili koncom 19. a v prvej polovici 20. storočia k typickým jedlám chudobnejších ľudí, najmä pastierov a roľníkov na severe Slovenska. Zväčša ich varili gazdinky v hornej časti regiónu Liptova, ako napríklad v obci Bobrovec. Na prípravu drobov boli potrebné črevá z barana, ktoré sa nadievali zemiakovým cestom, podobným ako na pečenie harule. Droby sa potom povarili vo vriacej vode. Gazdinky ich zvykli aj zapekať v peci. Toto jedlo nechýbalo nielen v jedálničku pastierov oviec, ale ani na rodinných slávnostiach, ako boli svadby, krstiny. V súčasnosti sa pri varení drobov používajú zväčša bravčové črevá, ktoré sú dostupnejšie.