Suši môže byť aj bryndzové

Japonská špecialita je populárna aj na Slovensku, no ani v jednej reštaurácii ju nepripravuje japonský šéfkuchár.

(Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

To, čo sú pre Slovákov korbáčiky, je pre Japoncov suši. S tým rozdielom, že japonská špecialita z ryže, zeleniny a rýb je známa po celom svete a venujú sa jej špecializované reštaurácie.

Nájdete ich vo svetových metropolách, ale aj v Trnave, Nitre, Žiline, Martine a v Košiciach. Suši už bolo dokonca aj vo vesmíre. Japonský astronaut Soichi Noguchi ho pred rokom pripravil na Medzinárodnej vesmírnej stanici v živom vysielaní pre japonskú televíziu.

Fast food je suši v zmysle, že sa dá rýchlo a jednoducho zjesť aj rukami. No nie je to lacné jedlo. Šesť kusov suši maki zoženiete u nás za dve až šesť eur. Suši, koľko dokážete zjesť (all you can eat), stojí zhruba desať eur.

2.jpg

Japonci u nás suši nerobia

Hoci v Bratislave je asi desiatka suši barov a reštaurácií, ani jedna nemá japonského šéfkuchára. Oveľa lepšie na tom nie je ani rakúska metropola Viedeň.

Jediný japonský šéfkuchár v Bratislave Shoichi Sato je šéfkucharom japonského veľvyslanectva. V suši reštauráciách a baroch väčšinou vedú kuchyňu Slováci, Vietnamci alebo ľudia z iných ázijských krajín. „No aj keď robia suši Slováci, je to v poriadku. Ak je v tom srdce a jedlo chutí,“ myslí si.

Masahiko Shiraki, Japonec žijúci na Slovensku a spolupracovník SME však hovorí, že je, naopak, dôležité, aby suši pripravoval Japonec. „Stať sa suši majstrom, k tomu vedie dlhá cesta,“ pripomína Masahiko.

„Cudzí kuchári nepoznajú tak hlboko našu kultúru surových rýb a ryže a preto často pripravujú niečo, čo len vyzerá ako suši, ale my Japonci sme po prvom hlte sklamaní. Niekedy používajú veľmi lacné ryby, ale cena je extrémne vysoká, vyššia než v centre Tokia,“ hovorí Masahiko. V pravom suši bare podľa neho sedíte pri barovom pulte oproti suši majstrovi a vediete s ním rozhovor, v ktorom vyniknú jeho znalosti o tom, ktoré ryby sú najlepšie v ktorom ročnom období, aj o správnej príprave octovej ryže.

V príprave suši sú podľa jeho skúseností dobrí aj Kórejčania. „Máme podobnú kultúru používania ryže a surových rýb,“ hovorí Masahiko.

3.jpg

Po slovensky

Suši si jednotlivé krajiny prispôsobujú na vlastný obraz. Populárne sú napríklad americké kalifornské rolky - prevrátené suši s riasou vo vnútri, krabími tyčinkami, uhorkou a avokádom.

Suši na slovenský spôsob pripravoval priamo pred divákmi v divadle GUnaGU Masahiko v predstavení John and Yoko spolu s manželkou Oľgou Belešovou. Bryndzové suši bolo v tvare mapy Slovenska.

Inak Masahiko odporúča šalátovú uhorku s wasabi, vajíčkovú omeletu, nakladanú bielu reďkovku takuan alebo huby šitake. „Ale pokojne si tam zarolujte aj vysmážaný rezeň, ak máte chuť,“ hovorí.

Viaceré japonské prísady sa dajú podľa šéfkuchára Sata nahradiť slovenskými. Napríklad ryžový ocot vínnym. Hodí sa aj lokálna zelenina, napríklad baklažán, mrkva či špargľa. „V Japonsku je zdravé a veľmi populárne suši s nakladanou zeleninou. Takže pokojne môžete použiť aj tú,“ hovorí.

Nedostatok čerstvých morských rýb a plodov, ktoré sa v suši používajú, u nás podľa šéfkuchára Shoichiho Sata, ktorý suši pripravuje už 30 rokov, nehrozí. „Do Viedne je to blízko a dajú sa zohnať aj v bratislavskom Metre,“ hovorí.

4.jpg

Je všade vďaka chladničkám

Predchodca suši pritom dnes nepôsobí práve lákavo. Bola to osolená ryba, ktorú obalili v ryži, aby kvasila a dlhšie tak vydržala. Ryžu neskôr vyhodili a jedla sa iba ryba. Tento postup použili prvýkrát v juhovýchodnej Ázii už 500 rokov pred naším letopočtom, odtiaľ sa rozšíril do Japonska.

Japonci čas kvasenia postupne skracovali, aj preto, aby eliminovali zápach pokrmu. Jedlo vylepšili a spravili z neho národnú špecialitu. Su znamená po japonsky ocot - z toho je suši odvodené.

7.jpg

V 19. storočí vymysleli v Japonsku nigiri suši, ktoré sa dá považovať za dobový fast food. V dnešnom Tokiu (vtedy Edo) tento obdĺžníkový kus ryže s rybou navrchu, ktorý v pozmenenej podobe pretrval dodnes, predávali v pouličných stánkoch. Dalo sa jesť prstami alebo paličkami – tak ako dnes.

Na rozdiel od súčasnosti však bolo rybie mäso marinované v sójovej omáčke alebo veľmi osolené, takže sa už nemuselo hotové suši namáčať v sójovej omáčke. Často tiež bolo mäso uvarené, keďže neexistovali chladničky. Práve ich vynález umožnil masové rozšírenie suši po celom svete.

6.jpg

Hlavné druhy suši

Maki

Suši, ktoré si môžete najľahšie pripraviť aj doma. Je to ryža s rybou alebo zeleninou zrolovaná pomocou bambusovej podložky a nakrájaná na kolieska.

Nigiri

Podlhovastý kus ryže vytvarovaný v ruke, na ktorom je surová ryba alebo morské špeciality, prípadne omeleta. Pre dekoráciu sa môže obviazať tenkým pásikom riasy nori.

Recept na suši (maki) od japonského šéfkuchára

(prispôsobené pre 4 osoby)

Suši ryža: 500 g ryže (guľatozrnnej)

70 cl ryžového octu (ak nemáme vínneho)

16 g cukru

8 g soli

(na neskoršie balenie 5 plátkov morskej riasy nori)

Omeleta: 4 vajcia

50 cl kacuodaši, vývaru/prášku z rybacích kostičiek (príp. rybacieho vývaru)

20 g cukru

5 cl sójovej omáčky

20 cl ryžového octu (mirin)

štipka soli

Postup:

1. Ryžu uvaríme, zmiešame s octom, prípadne aj so sezamom a necháme vychladnúť. Môžeme si pomôcť vejárom.

2. Na lopár, na ktorom máme bambusovú podložku, si položíme riasu nori drsnou stranou nahor, na kraj pri sebe.

3. Naložíme na ňu ryžu a rovnomerne ju v hrúbke asi jeden centimeter rozložíme po riase, pričom na vzdialenejšom konci necháme asi dvojcentimetrový voľný pásik.

4. Podľa chuti potrieme v strede wasabi pastou. Naložíme do stredu po celej dĺžke rybu, vyrobenú omeletu, zeleninu podľa chuti.

5. Bambusovou podložkou zavinieme prvý kúsok riasy a dostatočne stlačíme, aby suroviny držali pokope. Dotočíme rolku do konca a rovnomerne mierne stlačíme.

6. Krájame najprv odstávajúce kraje a potom v strede a každú polovicu ešte dvakrát na polovicu.

7. Suši sa namáča v sójovej omáčke a je sa k nemu aj zázvor a pasta wasabi.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  5. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  6. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  9. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  1. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Moskva alebo Petrohrad?
  4. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  9. Nový Jaguar XF Sportbrake
  10. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  1. Moskva alebo Petrohrad? 11 836
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 022
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 105
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 738
  5. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 597
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 440
  7. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 080
  8. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 029
  9. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 853
  10. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 560

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My sme les. Zastavíme katastrofu?

Slovenské lesy miznú, rozšírili sa v nich pilčíci a traktory.

Neprehliadnite tiež

Domov

Dobré ráno: Komiksy zničili Hollywood, už sa nič nenatočí

Veľkofilmy o superhrdinoch. Akoby sa už iné veľkofilmy ani nenakrúcali.

Domov

Sedel s mafiánmi, pozná sa s poslancom. Šéfa sekcie Carga minister podržal

Minister Árpád Érsek sa zastal sekčného šéfa Carga Fazekaša, ktorý sedel s mafiánmi. Známa je už aj identita posledného muža z fotografie.

Domov

Slovensko sa môže stať centrom európskeho liekového biznisu

Budovu pre liekovú agentúru u nás vybrali bez verejnej súťaže. Medzirezortná skupina za sídlo určila komplex patriaci J&T Real Estate.

Domov

Viskupiča nahradí v parlamente občianska aktivistka Natália Milanová

Rokovanie v pléne naplánované do konca roka Viskupič ešte absolvuje.