Židek varil v školskej jedálni, mal problém s normami

Bolo to dobré, na mamu však nemá, hodnotili deti jedlá známeho šéfkuchára.

(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Bolo to dobré, na mamu však nemá, hodnotili deti jedlá Jaroslava Žideka.

BRATISLAVA. Hovädzie mäso poliate krémovou oranžovou omáčkou s knedľou. Sviečková na Základnej škole na Grősslingovej ulici v Bratislave mala v pondelok osobitú chuť. Pre žiakov ju pripravil známy televízny šéfkuchár Jaroslav Židek.

„Deti chceli sviečkovú,“ vysvetľuje výber menu spotený a hustou parou zahalený kuchár. V škole nakrúcal ďalší diel relácie Áno, šéfe aj preto, aby ukázal ako variť pre deti. Škole i ministerstvu školstva.

info
NORMY
Školské jedálne
Ako musia variť:
  • používajú sa len čerstvé potraviny, nie polotovary;
  • na dochucovanie používajú len čerstvé byliny;
  • škôlkarom je kvôli tukom zakázané robiť rezeň.

Silné normy, slabý mixér

Riaditeľka školy Mária Hronská hovorí, že to bol nápad rodičov, „aby ukázal našim kuchárkam, ako sa variť dá aj inak“.

Pre toľko ľudí som naposledy varil na vojne, aj tam ich bolo ešte menej, smial sa šéfkuchár. Viac ako počet stravníkov, ho však obmedzili normy, podľa ktorých v školských jedálňach varia. „Nie trošku, ale veľmi,“ povedal a ruky prekrížil do tvaru zvieracej kazajky.

Napriek tomu tvrdí, že normu stanovenú ministerstvom na prípravu sviečkovej dodržal. „Akurát som zvýšil zeleninu do základu.“ Tej dal viac aj do slepačej polievky, ktorá bola prvým chodom obedového menu. „Veď zeleninou nikomu neublížime.“

Čo pridal na zelenine, ušetril na mlieku. „Do sviečkovej ja mlieko nedávam.“

Aby však mala jeho sviečková správnu chuť, priniesol si vlastný mixér, aký v kuchyni nemajú. Bez neho sa podľa šéfkuchára sviečková nedá riadne rozmixovať, a tak do nej musia kuchárky pridávať múku, čo ju kazí.

„Myslím, že ten nápad je fajn,“ chválila hosťovanie Žideka pani Daniela, ktorá prišla po obede po svoje dcéry.

Mama robí lepšiu

Nadšené boli aj deti, hoci trochu menej. „Mama robí lepšiu,“ ohodnotila školáčka Júlia Židekovu sviečkovú. Deviatačka Lucia tiež hovorila, že na jej mamu ani Židek nemá.

Mama tretiačky Dominiky vraj sviečkovú veľmi nevarí. „Je to lepšie ako od maminky.“

ico

Školské jedálne varia zdravo, ale bez chuti

Kuchárky nik neučí nové postupy, na normy si už príliš zvykli.

BRATISLAVA. Zdravé, ale plané je jedlo v školských jedálňach. Zväzujú ho normy ministerstva školstva.

Školy môžu variť ešte zdravšie a kreatívnejšie, hovorí šéfkuchár Jaroslav Židek.

Napríklad polievky: norma hovorí, že sa varia z vody. Vývar zo sliepky či zeleniny by polievke podľa Žideka dodal chuť aj vôňu.

Silvia Tokárová z ministerstva školstva oponuje, že vývar namiesto vody by polievku predražil. Židek tvrdí, že o pár centov.

Všetko, čo deti potrebujú

Podnet ministerstvu na zmenu noriem by podľa neho mali dať kuchárky alebo vedúce jedální, ktoré detské jedlá najlepšie poznajú.

„Ale možno, keď ráno prídu do práce, majú veľa roboty a už sa nikomu do toho nechce vŕtať,“ opisuje realitu. Po Židekovej návšteve ministerstvo odkazuje, že sú na podnety pripravení.

Šéfkuchár Židek napriek polievkovým výhradám hodnotí školské jedálne vcelku pozitívne. „Je naozaj ošetrené, aby deti dostali to, čo potrebujú. Neviem, či je do toho potreba až tak veľmi rýpať.“

Súhlasí s ním aj lekárka a odborníčka na výživu Eva Čižmárová. „Nemusíme sa obávať, že by školské stravovanie spôsobovalo deťom obezitu,“ hovorí.

Kuchárky bez kurzov

Ministerstvo napriek tomu priznáva nedostatky. Za jeden z najväčších Tokárová považuje to, že nikto nevzdeláva kuchárky. Kurzy majú nanajvýš vedúce jedální.

Židek hovorí, že kuchárky netreba učiť variť, to vraj vedia. Mali by sa však stretávať a vymieňať si skúsenosti.

Aj Tokárová uznáva, že ich nikto neučí pracovať s novými prístrojmi. Židek musel kuchárky na Grősslingovej naučiť, ako pracovať so špeciálnou rúrou konvektomatom.

zidek_res_res_res.jpg

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Dievčatá nejedia polievku

Nezdravo sa stravujú najmä bratislavské deti. Môžu za to rodičia.

BRATISLAVA. Na raňajky nič, na desiatu tyčinka z bufetu a na obed len hlavné jedlo. Takto podľa lekárky a odborníčky na výživu Evy Čižmárovej jedávajú mnohí školáci, najmä dievčatá. „Považujú za nespoločenské, aby si dievča išlo dať polievku,“ hovorí lekárka. Reklama so štíhlymi modelkami podľa nej vytvára pre dievčatá tabu napríklad aj zo zemiakov.

K opačnému extrému, obezite, zasa často vedú rodičia. „Nejaký žiačik nebude jesť fašírku so zemiakovou kašou, pretože po obede ide na hamburger,“ kritizuje Jaroslav Židek. „Niekto má narodeniny a všetci idú do McDonald's,“ súhlasí Čižmárová.

Hamburgery a hranolčeky podľa Silvie Tokárovej z ministerstva školstva berú chuť na zdravé jedlo najmä deťom z Bratislavy. Na východnom Slovensku je podľa nej v jedálňach oveľa menej odpadu.

Británia sa zbavuje hranoliek

Naše školské jedálne varia zdravšie ako na Západe. Tam musí deti chrániť iný slávny šéfkuchár.

BRATISLAVA. Hranolčeky na obed v škole aj na večeru doma, každý deň a celý školský rok. Nezdravú hranolčekomániu a dominanciu vyprážaných jedál v britských školách sa pred tromi rokmi rozhodol zmeniť najslávnejší britský kuchár Jamie Oliver (na snímke).

Kampaň s názvom Lepšie ma nakŕm – za lepšie stravovanie na britských školách odštartoval pred tromi rokmi.

Slávny šéfkuchár prebral záštitu nad zhruba 20­tisíc školskými obedmi v Londýne. Chcel dokázať, že je schopný navariť lacnejšie

a zdravšie jedlá, než aké jedia deti v školách. Školákov tak napríklad naučil jesť zeleninu. Mnohé školy teraz varia zdravšie. Nárast detskej obezity však Oliver v Británii nezastavil. Už štvrtina malých Britov má nadváhu.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Rastie nám pokrivená generácia?
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  6. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 860
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 7 259
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 047
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 577
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 749
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 302
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 164
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 977
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 961
  10. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 469

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

SVET

Jeden víťaz a samí porazení. Čo ukázali nemecké voľby

Takmer štvrtina nemeckých voličov hlasovala za extrém.

SVET

Po páde z mosta do Vltavy zomrel český herec Jan Tříska

Okolnosti pádu vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Domov

Vládny špeciál Tupolev mieri do múzea

Pozrite si interiér lietadla, v ktorom lietali slovenskí prezidenti.

Domov

Po študentoch sa na Kaliňáka zas chystá opozícia

Na pondelkový protikorupčný protest chcú prísť tisíce ľudí. Organizátori pozvali aj premiéra Roberta Fica

Domov

V posledný septembrový týždeň by malo prísť babie leto

Nedá sa povedať, či počasie vydrží dlhšie alebo bude iba otázkou pár dní.

Domov

Remišová: Ak bude treba, Kiska by sa mal za kauzu ospravedlniť

Obyčajní navrhujú sprísnenie majetkových priznaní.