BANSKÁ BYSTRICA . Havária japonskej jadrovej elektrárne Fukušima Daiči otvorila diskusie o zvýšenej rádioaktivite húb na Slovensku.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici pravidelne kontroluje koncentrácie rádioaktivity húb vo voľnej prírode. Špecialisti na žiarenie tvrdia, že koncentrácie v hubách boli a sú také nízke, že nepredstavujú žiadne riziko pre ľudí.
„Niektoré rádioaktívne látky, ktoré unikli z havarovanej elektrárne sa dostali až nad územie Európy. Boli to však veľmi nízke koncentrácie napríklad jódu 131 s polčasom premeny osem dní, cézia 134 s polčasom premeny dva roky a cézia 137 s polčasom premeny 30 rokov. Koncentrácie rádionuklidov nameraných na území Slovenska boli také nízke, že nepredstavovali pre ľudí žiadne zdravotné riziko,“ konštatovala Alžbeta Ďurecová z Odboru ochrany zdravia pred žiarením.
Špecialistka na žiarenie hovorí, že jód z havarovanej elektrárne Fukušima Daiči sa už rozpadol a cézium 134 a 137 sú na Slovensku v nemerateľných koncentráciách.
Úrad verejného zdravotníctva zmeral v tomto roku takmer sto vzoriek húb v rôznych lokalitách Banskobystrického a Žilinského kraja. Najvyššiu koncentráciu zistili v hríbe modrejúcom z oblasti Skalky pri Kremnici.
Cézium 137 je ešte stále merateľné hlavne v hubách, lesných plodoch, v machoch, v pôde, tráve, či v dreve.
Pochádza ešte z rádioaktívneho spadu, ktorý sa k nám dostal po havárii jadrového reaktoru v Černobyle v roku 1986. Vyššie koncentrácie cézia sú hlavne v regiónoch, kde v období po havárii v Černobyle najviac pršalo.
„Najvyššie prípustné úrovne kontaminácie potravín pre pretrvávajúce ožiarenie po černobyľskej havárii sú uvedené v nariadení vlády z roku 2006 o základných bezpečnostných požiadavkách na ochranu zdravia pracovníkov a obyvateľov pred ionizujúcim žiarením. Pre Cézium137 v hubách je to 600 becquerelov na kilogram. Rovnaké limity platia v celej Európskej únii,“ konštatovala Ďurecová.
Cézium sa v ľudskom tele správa obdobne ako draslík. Akumuluje sa rovnomerne po celom tele. Vyššie koncentrácie cézia boli stanovené v svaloch v porovnaní s ostanými tkanivami.
Cézium v rozpustnej forme prakticky úplne absorbuje tráviaci trakt. Absorpcia cézia z potravín je v priemere 80 percent.
Výskumy v škandinávskych krajinách a v Rusku uvádzajú, že cézium najviac akumulujú huby čírovky, niektoré druhy rýdzikov, plávok a masliakov. Naopak najmenej akumulujú peniazovky.

Beata
Balogová
