Praha 21. augusta (TASR) - Česká poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia (ČZPI) skontrolovala v uplynulých dňoch 622 výrobných, skladovacích a predajných objektov, v ktorých sa manipuluje s potravinami. Informovala o tom dnes hovorkyňa ČZPI Daniela Kolejková.
V priebehu kontrol bol zistený zatiaľ jeden neúspešný pokus o rozkrádanie vyradených potravín, ktoré boli z poškodenej predajne ukladané do kontajneru, pripraveného na odvoz na skládku. Tieto pokusy ČZPI veľmi prísne trestá.
Najviac objektov bolo skontrolovaných v Juhomoravskom, Královohradeckom, Pardubickom, Plzenskom a Karlovarskom kraji, kde to ustupujúca voda umožnila. Podľa predbežného odhadu je v týchto regiónoch skontrolovaných asi 90 % všetkých objektov, potenciálne postihnutých záplavou. Na území mesta Prahy bolo v zaplavených oblastiach skontrolovaných 60 % predajných miest.
Na ostatných zaplavených miestach je počet preverených objektov nižší, čo súvisí s tým, do akej miery sú postihnuté územia sprístupnené. Kontroly sú komplikované neprejazdnosťou niektorých oblastí. Mnohé skontrolované miesta budú musieť inšpektori navštíviť znovu vzhľadom na prebiehajúce upratovanie, opravy a likvidáciu dôsledkov záplav.
Zo zasiahnutých potravinárskych objektov sú stále vyraďované potraviny, ktoré sa dostali do priameho kontaktu so záplavovou vodou, vrátane tých, ktoré majú hermetické uzávery. Priamo v teréne inšpektori zistili, že aj cez tieto uzávery sa mohla záplavová voda alebo blato dostať do vnútra obalu a kontaminovať obsah. Preto inšpekcia odporúča podnikateľom a spotrebiteľom tieto potraviny nekompromisne likvidovať.
* spravodajkyňa TASR Kamila Pešeková pop nel
* * *