Martin 25. augusta (TASR) - Mlátenie, čistenie a mletie obilia si mohli pozrieť i vyskúšať návštevníci Múzea slovenskej dediny v Martine počas dnešného podujatia Chvála chlebu.
V oravských usadlostiach z Novote a z Jasenovej si každý mohol vyskúšať čistenie obilia na site, riečici a rajtári. Malí i veľkí drvili zrno na stupe s kamenným tĺkom a žarnove s dvoma kameňmi, z ktorých sa jeden otáča.
S obilím súviselo aj netradičné občerstvenie. V stánku ponúkali chlieb s masťou, posypaný cibuľou alebo cesnakom, či rôznymi bylinkami. Ako pre TASR povedala Jaroslava Ďurdíková z Múzea slovenskej dediny v Martine, bylinky i zelenina boli priamo zo záhrady v skanzene. V ponuke boli aj lokše, či dožinkové koláče. Pre náročných labužníkov boli pripravené tradičné slovenské špeciality v krčme z Oravskej Polhory. Priamo s dožinkami súvisia púčky s makom, ktoré kedysi symbolizovali hojnosť úrody.
K oslave konca žatvy neodmysliteľne patrí spev a tanec. V programe Dožinková slávnosť sa predstavil folklórny súbor z Dubového a ľudová hudba Gader. Súčasťou nedele bola výstava dožinkových vencov a stánky ľudových výrobcov, ktorí v skanzene ponúkali ošatky zo slamy, tradičné medovníky, drevené výrobky, sviečky z včelieho vosku, drôtom opletané výrobky a pletené koše. V škole z Petrovíc najmä ženy obdivovali vystavené paličkované čipky. Pútavý program prilákal do múzea asi 500 návštevníkov.