Od 1. septembra začne v SR platiť nový zákon o ochrane osobných údajov

Bratislava 31. augusta (TASR) - Od 1. septembra začne v SR platiť nový zákon o ochrane osobných údajov. Zákon má zabrániť možnosti ich zneužitia pri ...

Bratislava 31. augusta (TASR) - Od 1. septembra začne v SR platiť nový zákon o ochrane osobných údajov. Zákon má zabrániť možnosti ich zneužitia pri ich spracúvaní a zaručí všeobecnú bezpečnosť osobných údajov a ochranu práv dotknutých fyzických osôb.

Zo zákona vyplýva zákaz spracúvať osobné údaje, ktoré odhaľujú rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, členstvo v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života.

Rodné číslo občana je zaradené medzi osobitné kategórie osobných údajov, čo v praxi bude znamenať, že pri bežnom styku, napríklad pri vstupoch do objektov, nebude potrebné ho uvádzať. Pre prihlasovací lístok bude musieť stačiť meno, adresa, prípadne zamestnávateľ. Osobitný režim s uvádzaním rodného čísla bude platiť tak ako doteraz v prípadoch, že tak vyslovene určujú ďalšie právne predpisy - pre bankový styk či políciu.

Dozor nad ochranou osobných údajov bude podľa zákona vykonávať nezávislý Úrad na ochranu osobných údajov s celoslovenskou pôsobnosťou. Jeho predsedu bude na návrh vlády voliť a odvolávať Národná rada SR, ale ustanovenia týkajúce sa jeho voľby nadobudnú účinnosť až 1. decembra 2003.

Úrad bude mať za úlohu priebežne sledovať stav ochrany osobných údajov, registráciu informačných systémov a ich evidenciu či kontrolovať spracúvanie osobných údajov v informačných systémoch. Za porušenie zákona bude môcť uložiť pokutu až do výšky 10 miliónov korún.

Základným účelom zákona je dosiahnuť úplný súlad s eurolegislatívou, zapracovať pripomienky expertov Európskej únie, ktorí na Slovensku monitorovali situáciu v spomínanej oblasti a odstrániť nedostatky predchádzajúcich úprav.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 9 312
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 364
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 061
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 005
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 469
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 175
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 662
  8. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 239
  9. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 1 009
  10. Cestujte intenzívnejšie s poznávacími zájazdmi 940

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko riadi stranu ako autokrat, hovorí bývalý okresný predseda SNS

Bývalý okresný predseda SNS Patrik Zvonár vystúpil z SNS potom, ako ho vedenie strany odvolalo bez udania dôvodu.

KOMENTÁRE

Susedia ich nechcú. Ani vtedy, keď sú to poriadni ľudia

Odťahujú sa od nich. Stále začínajú odznova.