BRATISLAVA. Na Slovensku sa rituálne usmrcujú najmä sliepky a morky pri židovských obradoch.
Spôsob zabitia zvierat okrem náboženských predpisov upraví aj nariadenie vlády o požiadavkách na ochranu zvierat počas usmrcovania, ktoré je v pripomienkovom konaní.
„Navrhovaným nariadením vlády sa upravuje najmä systém povoľovania rituálneho zabíjania zvierat,“ píše sa v predkladacej správe.
Šchita
Rituálne zabitie
na rituálne zabitie treba povolenie od štátu , u nás ho majú len židovské náboženské obce , vlani dostali povolenie na zabitie 1,2 milióna kusov hydiny, 5000 oviec a kôz a 500 kusov dobytka .
Zdroj: ŠVPS
Rituálne zabíjať zvieratá môže podľa návrhu len registrovaná cirkev alebo náboženská spoločnosť. Zviera musí byť najskôr omráčené a potom zabité. Musí byť pri tom veterinár.
Povolenia majú iba židia
„Na Slovensku sa na základe žiadosti zatiaľ povolilo rituálne zabíjanie iba židovskej náboženskej obci,“ vysvetľuje Paulína Komarová zo Štatnej veterinárnej a potravinovej správy.
Správa vlani podľa nej vydala tri povolenia. Vydáva ich hlavný veterinárny lekár na rok.
Na toto obdobie pre tri bitúnky vydal povolenie na rituálne zabitie vyše 1,2 milióna kusov hydiny, 5000 oviec a kôz a 500 kusov hovädzieho dobytka.
„Rituálne usmrtenie sa po hebrejsky volá šchita,“ vysvetľuje Peter Salner, predseda židovskej náboženskej obce v Bratislave.
Humánna smrť
Šchitu u nás vykonáva napríklad bratislavský rabín Baruch Myers. Aby ju mohol robiť a zastávať úlohu šocheta – židovského mäsiara – musí mať certifikát. „Ja som kompetentný robiť iba hydinu,“ vysvetľuje.
Na šchitu je podľa neho potrebný veľmi ostrý a hladký nôž. Sliepke alebo morke musí šochet jedným ťahom nožom horizontálne prerezať krk. „Stáročia je to považované za veľmi humánnu smrť,“ tvrdí Myers.
Omráčiť sa pred usmrtením zvykne podľa neho iba dobytok. Zviera určené na rituálne usmrtenie musí byť zdravé, vnútornosti sa po zabití kontrolujú.
Salner a Myers súhlasia s nariadením, aby bol pri tom veterinár.

Beata
Balogová
