Bratislava 15. júna (TASR) - V rámci usmernení hlavného hygienika SR o opatreniach v súvislosti s výskytom BSE v Českej republike bolo na Slovensku prekontrolovaných 5447 zariadení, vyradených 1989 kusov výrobkov a pozastavených 106 948 kusov výrobkov.
V nadväznosti na usmernenia z 8. a 13. júna bol dozor orientovaný na veľkoobchodné sklady potravín, supermarkety, maloobchodné jednotky potravín, zariadenia spoločného stravovania, vrátane školských zariadení. Výrobky, u ktorých bola jednoznačná deklarácia rizikových zložiek na ich etikete, boli okamžite vyradené. Patrili k nim predovšetkým mäsové konzervy (napríklad paštéty a iné mäsové výrobky od výrobcov VMU, a.s.Vamberk, Masna Studená, Vamberecké maso a uzeniny, Vamberk).
Výrobky, ktoré mali všeobecnejšie zloženie a nebolo možné jednoznačne určiť pôvod zložiek, boli pozastavené do času overenia ich presného zloženia výrobcom, resp. príslušnou regionálnou veterinárnou správou. Išlo najčastejšie o dehydrované polievky, mäsové bujóny a mäsové konzervy.
Informácie TASR poskytlo Ministerstvo zdravotníctva a hlavný hygienik SR.