Nový zákon na ochranu osobných údajov prešiel výborom

Zákon má okrem iného sprehľadniť práva a povinnosti pri narábaní s osobnými údajmi.

(Zdroj: TASR)

Zákon má sprehľadniť práva a povinnosti pri narábaní s osobnými údajmi a upevniť nezávislosť Úradu na ochranu osobných údajov.

BRATISLAVA. Osobné údaje bude chrániť nový zákon, ktorý odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru.

Novú legislatívu odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru parlamentu.

Tá má poskytnúť prehľadnejšiu úpravu práv a povinností tých, ktorých sa proces spracúvania osobných údajov týka, ale aj upevňuje nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov.

"Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," tvrdí v dôvodovej správe k zákonu rezort spravodlivosti.

Novým zákonom sa aplikuje európska smernica o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov aj závery schengenského hodnotenia v oblasti ochrany osobných údajov z februára 2012.

Návrh zákona okrem iného nanovo upravuje podmienky spracúvania biometrických údajov, ustanovuje nezávislé postavenie úradu na ochranu osobných údajov a spresňuje niektoré definície pojmov.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Noc architektúry 2018
  2. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  3. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  6. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  7. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  8. Billa pomáha slabozrakým a nevidiacim s nákupmi už aj v Nitre
  9. Svetový roaming v O2 výhodnejšie
  10. 5 pravidiel ako prenajať nehnuteľnosť
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 26 183
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 17 599
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 130
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 11 412
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 5 351
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 234
  7. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 5 108
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 103
  9. Hektická Moskva, ktorá nikdy nespí 3 246
  10. Slovanet spustil LTE internet aj v okolí Prešova 2 571

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Šatan: Z nášho trendu nezľavíme. Budeme v ňom pokračovať

Keď sa pozriem na turnaj, vidím pozitíva.

ŽENA

Ženy protestujú nahé, aby spoločnosť vypočula ich hlasy

Odporcovia argumentujú, či ženy nič lepšie ako svoje telá nemajú.

KOMENTÁRE

Fondy sú európske, ale amaterizmus náš domáci

Ťažko nájsť väčší konflikt záujmov ako pomoc s písaním eurofondových výziev.

Neprehliadnite tiež

Súd dal mužovi podmienku za úplatok na odpočet DPH

Muž dal úplatok 50-tisíc eur, aby si firma mohla uplatniť odpočet DPH takmer 964-tisíc eur.

Moldavčana obvinili z prevádzačstva

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody od jedného až do piatich rokov.

Érsek ukázal nové informačné dvojjazyčné tabule

Tabule sú určené pre územia s národnostnými menšinami.

Štát dá dobrovoľným hasičom takmer päť miliónov eur

Účelom dotácie je podľa zmluvy podpora dobrovoľných hasičských zborov.

Minúta po minúte: Stretnutie so županom Milanom Majerským

Diskusia s prešovským županom a ďalšími hosťami.