Nový zákon na ochranu osobných údajov prešiel výborom

Zákon má okrem iného sprehľadniť práva a povinnosti pri narábaní s osobnými údajmi.

(Zdroj: TASR)

Zákon má sprehľadniť práva a povinnosti pri narábaní s osobnými údajmi a upevniť nezávislosť Úradu na ochranu osobných údajov.

BRATISLAVA. Osobné údaje bude chrániť nový zákon, ktorý odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru.

Novú legislatívu odobrili poslanci Ústavnoprávneho výboru parlamentu.

Tá má poskytnúť prehľadnejšiu úpravu práv a povinností tých, ktorých sa proces spracúvania osobných údajov týka, ale aj upevňuje nezávislé postavenie Úradu na ochranu osobných údajov.

"Navrhované znenie zákona predstavuje základné a nevyhnutné kroky pre konsolidáciu slovenského právneho poriadku v oblasti ochrany osobných údajov," tvrdí v dôvodovej správe k zákonu rezort spravodlivosti.

Novým zákonom sa aplikuje európska smernica o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov aj závery schengenského hodnotenia v oblasti ochrany osobných údajov z februára 2012.

Návrh zákona okrem iného nanovo upravuje podmienky spracúvania biometrických údajov, ustanovuje nezávislé postavenie úradu na ochranu osobných údajov a spresňuje niektoré definície pojmov.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  5. Splnený sen
  6. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  7. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  8. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých
  1. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  2. Vysoká hra o súdne trovy
  3. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  4. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  5. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  6. Medzinárodná letná škola EDGE 2017
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Ako na refinancovanie hypotéky
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 12 015
  2. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 11 571
  3. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 4 469
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 769
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 853
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 485
  7. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 1 999
  8. Splnený sen 1 779
  9. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 633
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 398

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Svätá vojna v českej politike. Ako Okamura bojuje o voličov

Má japonský pôvod, tak predsa nemôže byť rasista. Podľa Tomia Okamuru každý moslim sníva o násilnom džiháde.

KOMENTÁRE

Kotlebova dymová clona zakrýva väčší útok

ĽSNS sa chystá zabrať stovky miest naprieč župami.

SVET

Katalánci majú čas do štvrtka. Španieli ich už zatýkajú

Dvaja aktivisti skončili pre referendum za mrežami.

KOMENTÁRE

Prečo prokuratúra obžalovala Matoviča a neobvinila Fica

Prokurátor obžaloval Matoviča z trestného činu ohovárania.

Neprehliadnite tiež

Domov

Ftáčnik neodmietol podporu od spojenca Kotlebovho hovorcu

Nezávislý kandidát Rastislav Blaško kandidoval v roku 2014 do europarlamentu na kandidátke strany neskoršieho Kotlebovho hovorcu.

Domov

Pravidlá o konflikte záujmov má zlepšiť Glváč, ktorý tají svoje prepojenie s Bašternákom

Šéfa klubu Smeru navrhol do komisie na prípravu nových zákonov Andrej Danko. O dôvodoch, ktoré opozícia nechápe, mlčí.

Domov

V noci a ráno sa môže na celom Slovensku vyskytovať hmla

SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa.

Domov

Ministerstvo by podľa SaS malo plošne deaktivovať elektronické podpisy

Elektronická komunikácia pri použití elektronického občianskeho preukazu prestáva byť bezpečná.