SME

Medzibrodčania aj dorezanými prstami demonštrovali čaro haruľového tajomstva

Medzibrod 28.septembra (TASR) - Obyvatelia horehronskej obce Medzibrod dnes pripomenuli svetu, že nielen bryndzové halušky, ale aj zemiaková haruľa ...

Medzibrod 28.septembra (TASR) - Obyvatelia horehronskej obce Medzibrod dnes pripomenuli svetu, že nielen bryndzové halušky, ale aj zemiaková haruľa je tradičným slovenským jedlom. Urobili to spôsobom hodným nasledovania. Zorganizovali prvý ročník Haruľovej show, na ktorú cezpoľných vábili rafinovane, a to lákavou vôňou tohto typického medzibrodského jedla.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Priamo na obecnom námestí sa rozhodlo zmerať si sily, lepšie povedané haruľové schopnosti, sedem trojčlenných družstiev. Na začiatku mali k dispozícii okrem zdravých rúk, kilo "krumplov" a ďalších prísad, aj dve škrabky, jeden nôž a jedno "rajbadlo". Odborná porota zložená z vychýrených gazdiniek hodnotila rýchlosť prípravy hmoty, chuť upečenej harule a v neposlednom rade aj konečný vzhľad pretekárov, pričom práve postrúhané a dorezané prsty družstvám značne dopomohli k zisku trestných bodov.

SkryťVypnúť reklamu

Najhlasnejšie "do toho!" sa ušlo čisto mužským tímom. Niekomu by sa mohlo zdať, že chlapi a pečenie harule nejde dokopy. Ako však počas tuhého zápolenia uviedla manželka jedného zo súťažiacich pánov, "haruľu tu vie každý muž a keď majú chuť a sú potúžení pohárikom, urobia si ju aj každý deň." Najväčšiu pozornosť divákov upútalo trio násťročných mladíkov, súťažiacich pod pseodonymom Haruľové tornádo. "Ani naše mamy nevedia, že sme tu. Ešte sme to síce nikdy nerobili, ale všetko musí človek vyskúšať prvýkrát," priznal v zápale príprav 17-ročný Miro, ktorý vzápätí zistil, že prešibané ženské od vedľajšieho stola im ukradli dobre naostrený nôž.

Haruľa patrí odjakživa k tradičným jedlám Medzibrodčanov. Pripravujú ho zo zemiakového cesta, do ktorého pridávajú cibuľu, cesnak, koreniny, ako aj takzvanú mätku, rastlinku, ktorá jej dodáva zvláštnu chuť.

SkryťVypnúť reklamu

Obrazová redakcia TASR ponúka k správe fotomateriál.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 715
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 470
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 913
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 695
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 548
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 233
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 139
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 072
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu