Český gastronóm testoval ľadové čaje. Našiel v nich všeličo iné, len nie čaj.
BRATISLAVA. Odšťavená zelenina v pohári? Reštaurácie núkajú netradičné nápoje zo zeleniny. Stále sú však drahšie než Cola či Sprite.
„Všimla som si, že ich núka čoraz viac reštaurácií. Sú nielen zdravšie, ale aj osviežujúcejšie ako sladené nápoje,“ vraví lekárka Petra Lomecová, ktorá sa zaoberá zdravou výživou.
Zákazníci majú väčšinou na výber mix zeleniny s ovocím.
„Najviac sa predáva nápoj z uhorky, feniklu, jablka a limetky, druhou obľúbenou kombináciou je uhorka, jablko, mrkva a červená repa,“ hovorí čašník Rastislav Kršiak v bratislavskej reštaurácii Mercado.
Tri deci šťavy stoja okolo päť eur.
Lacná domáca výroba
Doma sa dajú vyrobiť lacnejšie. Odborníci odporúčajú nakrájanú zeleninu odšťaviť, prípadne rozmixovať alebo iba zaliať vodou. Vhodné je pridať do pohára zopár kvapiek olivového oleja, aby sa vstrebali živiny.
„Takéto šťavy je dobré zapiť vodou, aby sa nenarušila zubná sklovina,“ radí doktorka Alžbeta Béderová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.
Len pitie vody podľa Béderovej v lete nestačí.
„Potením strácame soli aj minerály, preto sú nevyhnutné mierne mineralizované vody. Namiesto sladených nápojov treba uprednostniť čaje.“
Ľadové čaje bez čaju
Úrad verejného zdravotníctva v lete odporúča piť minimálne tri litre tekutín.
Ľadové čaje, ktoré sa bežne predávajú aj v potravinách, skúmal český gastronóm Roman Vaněk.
„Nechápem, ako sa môžu tieto sladké šmakulády nazývať čajom,“ vraví vo svojej úspešnej relácii Peklo na tanieri.
Známe Ice tea neobsahovali takmer žiaden čaj, v tých poctivejších bolo 0,2 percenta extraktu čaju. Chuť nápojov zhruba za euro vytvárajú arómy a množstvá cukru.
Vaněk vyrátal, že doma si chutnejší ľadový čaj vyrobíte za pár centov. Stačí si spraviť čaj, pridať ľad a osladiť to celé medom. Tohtoročnou novinkou sú porciované čaje, ktoré sa zalievajú studenou vodou.
Úrad verejného zdravotníctva odporúča zvoliť v týchto dňoch radšej šaláty ako vyprážané a ťažké jedlá. Niektoré reštaurácie v horúčavách jedálne lístky upravili.
„Z menu sa skôr minul šalát ako mäso s knedľou. Robili sme studenú polievku – gazpacho,“ hovoril včera čašník v bratislavskej Prašnej bašte.

Beata
Balogová
