Pribylina 6. októbra (TASR) - S tradíciami osláv ukončenia poľnohospodárskeho roka v regióne Liptova sa oboznámilo dnes približne tisíc návštevníkov Múzea liptovskej dediny v Pribyline (okres Liptovský Mikuláš).
Súčasťou tamojšieho národopisného programu nazvaného Poďakovanie za úrodu bolo aj vyhodnotenie súťaže o najchutnejší chlieb z regiónu Liptova. Tento prívlastok si podľa výroku odbornej poroty zaslúžil výrobok z pekárne Poľnohospodárskeho družstva Liptovský Ondrej. V kategórii obradný chlieb ocenili hodnotitelia majstrovstvo pracovníkov pekárne Včela Lipek z Liptovského Mikuláša. Ich peceň chleba s asi 40 cm priemerom bol bohato zdobený klasmi obilia z cesta.
S nošou zvykov viažucich sa k zberu úrody prišla do Pribyliny dedinská folklórna skupina Lúče z dolnoliptovskej obce Lúčky. Predstavila sa dožinkovou slávnosťou.
Dnešným dožinkovým programom v pribylinskom skanzene vyvrcholil trojdňový zemiakarský sviatok pod tatranskými vrchmi. Počas neho sa uskutočnil v piatok popoludní v Liptovskom Mikuláši aj zemiakarský jarmok. Predstavili sa na ňom tradiční pestovatelia zemiakov napríklad z regiónov Oravy, Liptova, Spiša a Turca. Nechýbali tam ani zemiakové špeciality z kuchyne starých materí, ako napríklad zemiakové placky, liptovské droby - baranie čreva plnené zemiakovým cestom.