LETNÝ ROZHOVOR

Francúz dovážajúci čokoládu: Slováci o nej vedia veľmi málo

Nad návykmi Slovákov krúti hlavou Francúz SAMIM ELCILER, ktorý do Bratislavy dováža čokoládu.

Ilustračné foto.(Zdroj: WIKIMEDIA COMMONS)

Bude sa čokoláda vždy topiť?

„Asi áno, lebo keby sa netopila, znamenalo by to, že tam nie sú správne suroviny. V čokoláde je dôležité čokoládové maslo a to sa roztopí pri telesnej teplote. Keby sa pri výrobe neochladzovala, roztopila by sa ešte skôr.“

Priznal by Francúz, že možno nejaká iná krajina vyrába najlepšiu čokoládu?

„To sa nedá povedať, sú rôzne chute a tradície. Francúzi sú majstri v spotrebe horkej čokolády. A čím horkejšia, tým zdravšia, je tam menej cukru. Belgičania majú radi tučnejšiu, Nemci, Rakúšania zasa marcipánovú. Súťaživosť aj kvalita sú vysoké.“

A čo Slováci? Aký majú vkus?

„Mám dojem, že sa orientujú na klasiku, mliečnu s orieškami.“

Čo sa dá ešte dosiahnuť vo výrobe čokolády?

„Dnes je často v čokoláde biely cukor, jeho zníženie by ju skvalitnilo. Potom by bolo treba pridať viac kakaovej sušiny, lebo cukor akoby prekrýval chuť skutočnej čokolády. Hádam aj na Slovensku ľudia prídu na to, že nie Milka je čokoláda, že jej chuť je iná.“

Slováci sú pozadu?

Vedia o nej veľmi málo, a o zložení potravín všeobecne. Neuvedomujú si, že keďže je zisk na prvom mieste, v potravinách je málo kvalitných surovín. Niektorí výrobcovia sú schopní predávať Mikuláša s nižším obsahom kakaovej sušiny ako v Nemecku a budú ju predávať ešte aj drahšie.“

Ako sa máme orientovať v kvalite?

„Kvalita znamená veľa kakaovej sušiny, to je kakaové maslo a kakaová hmota spolu. Ak je na prvom mieste v zložení napísaný tuk a cukor, znamená to, že výrobok je zlý. Často tým tukom je palmový olej a ten je veľmi nezdravý.“

A čo stopercentná čokoláda?

„Nuž, je ťažké ju jesť. Je to čisto kakaová hmota z pražených bôbov. Oceniť ju však môžu diabetici.“

Prečo sa v lete nepije varená čokoláda, iba káva?

„Je ťažká. Nepovzbudí ako káva. Ale už sa začína vyrábať ľadová čokoláda.“

Niečo ako kakao?

„Dá sa to porovnať, ale je to hustejšie. Na Slovensku to je zatiaľ zriedkavé.“

Keď chceme darovať originálnu čokoládu, aká by to bola?

„Mám veľmi rád horkokyslé, s brusnicami, malinami. Známa je kombinácia s čili, čo je návrat k Aztékom. Zaujímavá je aj čokoláda so soľou a fialkami. A tá fialková sa veľmi dobre kombinuje s červeným vínom. Necháte si na jazyku roztopiť kocku čokolády a zalievate.“

Dá sa experimentovať na Slovensku?

„Veľmi nie. Keď som začínal, mal som vo výhľade chýrneho francúzskeho výrobcu, on mal práve také čokolády. Tu však o to majú záujem asi len somelieri. Bežný spotrebiteľ ešte nie je pripravený.“

Keď sú Francúzi takí fajnšmekri, prečo tak radi jedia hranolčeky vo fastfoodoch?

„Lenže oni si predtým dajú predjedlo v podobe šalátu.“

To ste sa vyvliekli.

„Ale naozaj. Šalát prináša enzýmy a tie pomáhajú vytráviť zvyšok obeda alebo večere.“

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  2. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  3. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  4. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  5. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  6. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  7. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  8. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  9. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  10. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 970
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 859
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 101
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 330
  5. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 253
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 951
  7. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 664
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 664
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 486
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 870

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Za hladomorom nie je len príroda, ale najmä ľudia

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor. Okrem Juhosudáncov môže byť v ohrození až dvadsať miliónov ľudí.

PLUS

Mnohí mlčia, on nie. Služba vlasti z neho spravila lovca ľudí

Tóth tvrdí, že si z vojenčiny priniesol domov traumu.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

EKONOMIKA

Kotleba zamestnával načierno

Kraj prišiel o vyše 20 miliónov eur z eurofondov.

Neprehliadnite tiež

Bývalého komunistického premiéra Štrougala vyšetruje poľská prokuratúra

Poľsko začalo trestné konanie v prípadoch svojich utečencov zabitých vysokým napätím na československej železnej opone počas komunizmu.

Kotlebov galavečer na Gemeri nechcú, biskup zrušil omšu

Šimko: Keď môžu sedieť v parlamente, môžu aj v našom kultúrnom dome.

Lajčák s veľvyslancom Japonska hovorili o politickom dialógu aj investíciách

Zdôraznil, že Japonsko je dôležitým partnerom Slovenska v politickej aj ekonomickej sfére.laj

Po Slovensku sa bude opäť presúvať vojenská technika

Upozornenie sa týka troch cestných presunov a jedného železničného transportu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop