LETNÝ ROZHOVOR

Francúz dovážajúci čokoládu: Slováci o nej vedia veľmi málo

Nad návykmi Slovákov krúti hlavou Francúz SAMIM ELCILER, ktorý do Bratislavy dováža čokoládu.

Ilustračné foto.(Zdroj: WIKIMEDIA COMMONS)

Bude sa čokoláda vždy topiť?

„Asi áno, lebo keby sa netopila, znamenalo by to, že tam nie sú správne suroviny. V čokoláde je dôležité čokoládové maslo a to sa roztopí pri telesnej teplote. Keby sa pri výrobe neochladzovala, roztopila by sa ešte skôr.“

Priznal by Francúz, že možno nejaká iná krajina vyrába najlepšiu čokoládu?

„To sa nedá povedať, sú rôzne chute a tradície. Francúzi sú majstri v spotrebe horkej čokolády. A čím horkejšia, tým zdravšia, je tam menej cukru. Belgičania majú radi tučnejšiu, Nemci, Rakúšania zasa marcipánovú. Súťaživosť aj kvalita sú vysoké.“

A čo Slováci? Aký majú vkus?

„Mám dojem, že sa orientujú na klasiku, mliečnu s orieškami.“

Čo sa dá ešte dosiahnuť vo výrobe čokolády?

„Dnes je často v čokoláde biely cukor, jeho zníženie by ju skvalitnilo. Potom by bolo treba pridať viac kakaovej sušiny, lebo cukor akoby prekrýval chuť skutočnej čokolády. Hádam aj na Slovensku ľudia prídu na to, že nie Milka je čokoláda, že jej chuť je iná.“

Slováci sú pozadu?

Vedia o nej veľmi málo, a o zložení potravín všeobecne. Neuvedomujú si, že keďže je zisk na prvom mieste, v potravinách je málo kvalitných surovín. Niektorí výrobcovia sú schopní predávať Mikuláša s nižším obsahom kakaovej sušiny ako v Nemecku a budú ju predávať ešte aj drahšie.“

Ako sa máme orientovať v kvalite?

„Kvalita znamená veľa kakaovej sušiny, to je kakaové maslo a kakaová hmota spolu. Ak je na prvom mieste v zložení napísaný tuk a cukor, znamená to, že výrobok je zlý. Často tým tukom je palmový olej a ten je veľmi nezdravý.“

A čo stopercentná čokoláda?

„Nuž, je ťažké ju jesť. Je to čisto kakaová hmota z pražených bôbov. Oceniť ju však môžu diabetici.“

Prečo sa v lete nepije varená čokoláda, iba káva?

„Je ťažká. Nepovzbudí ako káva. Ale už sa začína vyrábať ľadová čokoláda.“

Niečo ako kakao?

„Dá sa to porovnať, ale je to hustejšie. Na Slovensku to je zatiaľ zriedkavé.“

Keď chceme darovať originálnu čokoládu, aká by to bola?

„Mám veľmi rád horkokyslé, s brusnicami, malinami. Známa je kombinácia s čili, čo je návrat k Aztékom. Zaujímavá je aj čokoláda so soľou a fialkami. A tá fialková sa veľmi dobre kombinuje s červeným vínom. Necháte si na jazyku roztopiť kocku čokolády a zalievate.“

Dá sa experimentovať na Slovensku?

„Veľmi nie. Keď som začínal, mal som vo výhľade chýrneho francúzskeho výrobcu, on mal práve také čokolády. Tu však o to majú záujem asi len somelieri. Bežný spotrebiteľ ešte nie je pripravený.“

Keď sú Francúzi takí fajnšmekri, prečo tak radi jedia hranolčeky vo fastfoodoch?

„Lenže oni si predtým dajú predjedlo v podobe šalátu.“

To ste sa vyvliekli.

„Ale naozaj. Šalát prináša enzýmy a tie pomáhajú vytráviť zvyšok obeda alebo večere.“

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 9 982
  2. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 5 893
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 077
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 171
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 607
  6. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 005
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 872
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 841
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 372
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 247

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Bývalý vyšetrovateľ: Zločinci najradšej obchodujú so štátom, peniaze tam majú isté

V tieňovej ekonomike sa pohybuje veľké množstvo peňazí.

BLOG INEKO

Máme priveľa magistrov a inžinierov, dlho študujeme a neodmeňujeme úspech

Rozdiely vo vzdelávaní medzi Slovenskom a krajinami OECD.

KOMENTÁRE

Nerobme z Kisku dobrého anjela, ide o princíp

To, čo sa urobilo v prípade prezidenta, očakávame aj pri vládnych kauzách.

Neprehliadnite tiež

Domov

Ochrana a spracovanie osobných údajov sa budú riadiť podľa nového zákona

Práva dotknutých osôb prispôsobili dnešnej elektronickej dobe.

Domov

Sme rodina navrhuje znížiť vek priestupkovej zodpovednosti na 14 rokov

Znížením sa výrazne zúži skupina nepostihnuteľných priestupcov, píšu poslanci.

Domov

Odborník na médiá: Oligarchovia v médiách nie sú filantropi, ide im o vplyv

Odborník na komunikáciu a mediálne štúdiá Václav Štetka hovorí, že oligarchovia médiá skupujú výhradne kvôli svojim záujmom.

Domov

Slovensko čaká chladné počasie, na severe a východe čakajú výdatné zrážky

Sychravé a jesenné počasie by malo zotrvať i v ďalších dňoch.