LETNÝ ROZHOVOR

Francúz dovážajúci čokoládu: Slováci o nej vedia veľmi málo

Nad návykmi Slovákov krúti hlavou Francúz SAMIM ELCILER, ktorý do Bratislavy dováža čokoládu.

Ilustračné foto.(Zdroj: WIKIMEDIA COMMONS)

Bude sa čokoláda vždy topiť?

„Asi áno, lebo keby sa netopila, znamenalo by to, že tam nie sú správne suroviny. V čokoláde je dôležité čokoládové maslo a to sa roztopí pri telesnej teplote. Keby sa pri výrobe neochladzovala, roztopila by sa ešte skôr.“

Priznal by Francúz, že možno nejaká iná krajina vyrába najlepšiu čokoládu?

„To sa nedá povedať, sú rôzne chute a tradície. Francúzi sú majstri v spotrebe horkej čokolády. A čím horkejšia, tým zdravšia, je tam menej cukru. Belgičania majú radi tučnejšiu, Nemci, Rakúšania zasa marcipánovú. Súťaživosť aj kvalita sú vysoké.“

A čo Slováci? Aký majú vkus?

„Mám dojem, že sa orientujú na klasiku, mliečnu s orieškami.“

Čo sa dá ešte dosiahnuť vo výrobe čokolády?

„Dnes je často v čokoláde biely cukor, jeho zníženie by ju skvalitnilo. Potom by bolo treba pridať viac kakaovej sušiny, lebo cukor akoby prekrýval chuť skutočnej čokolády. Hádam aj na Slovensku ľudia prídu na to, že nie Milka je čokoláda, že jej chuť je iná.“

Slováci sú pozadu?

Vedia o nej veľmi málo, a o zložení potravín všeobecne. Neuvedomujú si, že keďže je zisk na prvom mieste, v potravinách je málo kvalitných surovín. Niektorí výrobcovia sú schopní predávať Mikuláša s nižším obsahom kakaovej sušiny ako v Nemecku a budú ju predávať ešte aj drahšie.“

Ako sa máme orientovať v kvalite?

„Kvalita znamená veľa kakaovej sušiny, to je kakaové maslo a kakaová hmota spolu. Ak je na prvom mieste v zložení napísaný tuk a cukor, znamená to, že výrobok je zlý. Často tým tukom je palmový olej a ten je veľmi nezdravý.“

A čo stopercentná čokoláda?

„Nuž, je ťažké ju jesť. Je to čisto kakaová hmota z pražených bôbov. Oceniť ju však môžu diabetici.“

Prečo sa v lete nepije varená čokoláda, iba káva?

„Je ťažká. Nepovzbudí ako káva. Ale už sa začína vyrábať ľadová čokoláda.“

Niečo ako kakao?

„Dá sa to porovnať, ale je to hustejšie. Na Slovensku to je zatiaľ zriedkavé.“

Keď chceme darovať originálnu čokoládu, aká by to bola?

„Mám veľmi rád horkokyslé, s brusnicami, malinami. Známa je kombinácia s čili, čo je návrat k Aztékom. Zaujímavá je aj čokoláda so soľou a fialkami. A tá fialková sa veľmi dobre kombinuje s červeným vínom. Necháte si na jazyku roztopiť kocku čokolády a zalievate.“

Dá sa experimentovať na Slovensku?

„Veľmi nie. Keď som začínal, mal som vo výhľade chýrneho francúzskeho výrobcu, on mal práve také čokolády. Tu však o to majú záujem asi len somelieri. Bežný spotrebiteľ ešte nie je pripravený.“

Keď sú Francúzi takí fajnšmekri, prečo tak radi jedia hranolčeky vo fastfoodoch?

„Lenže oni si predtým dajú predjedlo v podobe šalátu.“

To ste sa vyvliekli.

„Ale naozaj. Šalát prináša enzýmy a tie pomáhajú vytráviť zvyšok obeda alebo večere.“

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  5. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  6. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  7. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  8. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  9. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  10. Stavebná fakulta STU pozýva na Deň otvorených dverí!
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 220
  2. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 8 174
  3. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 686
  4. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 830
  5. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 2 671
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 323
  7. Kam do tepla v januári? 2 304
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 062
  9. Divoký Island: cesta ostrovom ľadu a ohňa 1 212
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 211

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Exekučná amnestia sa blíži, štát by odpúšťal dlhy

V poisťovni Dôvera chce dlhy odpustiť štyritisíc ľudí. Či sa s Unionom pripoja k amnestii, ktorú pripravuje štát, zatiaľ nepovedali.

DOMOV

Dobré ráno: Z úst im išli retiazky a klince, opisuje prácu exorcista

Exorcistu vyberie biskup, musí byť kňaz.

KOMENTÁRE

Exekučné amnestie sú nový morálny hazard

Možno do oddlžovania idú s najlepšími úmyslami, ale dopadne to ako vždy.

KULTÚRA

Woody Allen možno nakrútil svoj posledný film

Herci sa hanbia pred jeho adoptívnou dcérou, ktorá tvrdí, že ju zneužíval.

Neprehliadnite tiež

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Z úst im išli retiazky a klince, opisuje prácu exorcista

Exorcistu vyberie biskup, musí ním byť kňaz.

Exekučná amnestia sa blíži, štát by odpúšťal dlhy

V poisťovni Dôvera chce dlhy odpustiť štyritisíc ľudí. Či sa s Unionom pripoja k amnestii, ktorú pripravuje štát, zatiaľ nepovedali.

Výberové konania na košickej župe podrobili kritike

Trnka: Nikomu nič nešijeme na mieru.

Platia výstrahy pred poľadovicou, závejmi a silným vetrom na horách

Vo štvrtok môže vietor v Tatrách v polohách nad pásmom lesa ešte zosilnieť.

Pri reťazovej nehode sa zranili dve ženy. Škoda je viac ako 24-tisíc (+FOTO)

Najzávažnejšie udalosti sa dnes udiali na R1. Problémom bola poľadovica.