LETNÝ ROZHOVOR

Vinohradník: Otepľovanie pomáha červenému vínu

O víne, vinárstve a počasí hovorí enológ, vinohradník a výrobca vín FEDOR MALÍK.

Enológ a vinár Fedor Malík.(Zdroj: TASR)

Minulý rok mal byť pre pestovateľov hrozna a výrobcov vína mimoriadne dobrý. Ako sa vyvíja táto sezóna?

„Vyzerá to dobre. Na niektorých parcelách až veľmi dobre. Ubránili sme sa hubovým chorobám a zatiaľ nás obišiel aj ľadovec. Ak dva­trikrát spŕchne, môžeme sa nádejať, že to bude opäť taký dobrý ročník ako 2011 a 2012.“

Vína teda budú dobré?

„Budeme si musieť dať pozor na kyseliny a oberať trošku skôr. Ročníky 2011 a 2012 sú hendikepované nízkym stavom kyselín. Janko Smrek napísal: Inšpiruje ma vaše víno, pretože je kyslejšie, ako chcem. Práve také ja milujem. A v posledných dvoch rokoch tie kyseliny chýbali.“

Málo kyselín nie je podľa tradičnej chuti slovenského vína?

„Nehovorím o tradičnej, ale o vyváženej, harmonickej a dlhodobej. Pokiaľ tam nie je kyselina, víno bude mať aj kratší život. Budem asi oberať pri nižších cukornatostiach. Je však len polovica augusta. Môže prísť všeličo. Zdá sa však, že to bude veľmi dobrý ročník.“

Máte vlastné vinohrady. Kedy začnete so zberom?

„O takých desať, štrnásť dní budeme oberať prvé odrody – moravský muškát, muškát ottonel a irsai oliver. Na červené nám držte palce, aby bolo slniečko a zopárkrát popršalo.“

Kedy so zberom končíte?

„Ten, kto robí ľadové víno, končí až v decembri s prvými mrazmi. Predpokladám, že masívna oberačka sa začne v polovici septembra, do konca októbra sme hotoví.“

Hovoríte, že dovtedy môže prísť všeličo. Čo?

„Nad Malými Karpatami sa už naháňajú škorce. Tisícčlenné kŕdle vám zožerú vinohrad za desať minút.“

V Rakúsku majú automaty na ich plašenie, ktoré vydávajú zvuky streľby. Plašia ich aj lietadlami.

„Aj my ich plašíme. Máme najatých poľovníkov. Ale odplašíte ho a sadne vám o kilometer ďalej a kým tam príde poľovník, môže byť po vinohrade.“

Nedá sa im ubrániť?

„Nie. Sú to obrovské kŕdle. Sympatickejšie mi je, keď mi vinič obžerie srnka. Je to predsa ušľachtilejší tvor. Premnožili sa aj diviaky, ktoré vedia poriadne rozrýpať vinicu. Potom sú tu aj nočné zbery dvojnohých škodcov, ktorí oberajú z cudzieho do igelitových vriec.“

Nebol problém, že bola dlhá zima, veľa snehu a potom bolo sucho?

„Prekážalo skôr to sucho. Niektoré odrody na výsostných polohách utrpeli.“

Hovorí sa o postupnej zmene počasia na Slovensku – o otepľovaní. Vidíte to ako vinár?

„Nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe. My vinohradníci asi pozveme pána Václava Klausa, aby pocítil, že to globálne otepľovanie naozaj funguje. Štyridsať rokov si robím záznamy. Oberáme priemerne o týždeň až desať dní skôr a cukornatosť rastie.“

Vinárom to teda skôr pomáha.

„Áno. Najmä kvalitou vyzrievania modrých odrôd sa približujeme červeným južným vínam. Škodí to však zasa bielym odrodám, ktorým padajú kyseliny.“

Rozširuje sa vinič aj do menej tradičných oblastí?

„Určite. Jedna známa slovenská firma nakupuje najlepšie hrozno v Čachticiach. Kto by bol pred päťdesiatimi rokmi povedal, že sa tam bude rodiť prvotriedne hrozno? Mám veľa kamarátov, ktorí pestujú vinič na menších plochách na hornej Nitre. Pred pár dňami som bol v Poľsku a tam je v zakarpatskej oblasti za Duklou asi 500 viníc. Mám kamarátov, ktorí boli pre vinič v Bielorusku, v Estónsku, Fínsku, Švédsku, Dánsku a v Írsku. A našli toho skutočne dosť.“

Na ktoré vlastné víno sa najviac tešíte?

„Máme osem hektárov vinohradov s vlastnou výrobňou. Z 95-percent spracovávame víno z vlastného hrozna. Je to autentické modranské víno. Modra je pojem. Najviac sa teším na jeden malý 40-árový vinohrad, kde je modranská odroda muškátu ottonel. Tú som ako osemročný chlapec bral z posledného babkinho vinohradu, ktorý potom zobrali komunisti. Zostala mi po tom taká nostalgia a človek, ktorý sa blíži k sedemdesiatke, začína byť aj zženštilý. Po sínusoide času idem k aromatickým bielym a suchým vínam. Modranský muškát je taký.“

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  2. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  3. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  4. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  5. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  6. Medzinárodná súťaž FIRST LEGO League na Fakulte informatiky PEVŠ
  7. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  8. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  9. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 9 608
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 086
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 354
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 427
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 385
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 879
  7. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 595
  8. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 4 463
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 438
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 859

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

EKONOMIKA

Land Rover z Nitry budú rozvážať Nemci, Cargo neuspelo

Štátny prepravca rokuje s Deutsche Bahn Cargo.

KOMENTÁRE

Aby nás z čara prieskumov nevytrhol ľud v uliciach

Kaliňák je stále ministrom, Bašternák na slobode.

SVET

Keď už sa dostanete do štádia hladomoru, je príliš neskoro

OSN po šiestich rokoch znovu vyhlásila hladomor.

Neprehliadnite tiež

Rajtár z SaS: Kollár je liberál, Sulíka s Kotlebom by som vôbec neporovnával

Spoluzakladateľ SaS a poslanec Jozef Rajtár hovorí, že v strane sa začal opäť angažovať, aby pomohol poraziť Smer.

SaS sa približuje k antisystémovému voličovi, odchodom Mihála stráca výhodu

Z mnohých výrazných osobností, ktoré boli v strane od jej vzniku v roku 2009, v nej dnes zostávajú už len niekoľkí.

Podpora diktatúre na Slovensku poklesla

Agentúra Focus sa ľudí znova pýtala, v čom vidia alternatívu demokracie. Diktatúru podporuje menej Slovákov ako pred dvoma mesiacmi.

Majú pírsing a tetovanie. Ak dostanú žltačku C, majú sa liečiť za vlastné

Nepreplácaním liečby hepatitídy C pre niektorých pacientov chce Všeobecná zdravotná poisťovňa ušetriť peniaze. Je v strate 200 miliónov.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop