LETNÝ ROZHOVOR

Vinohradník: Otepľovanie pomáha červenému vínu

O víne, vinárstve a počasí hovorí enológ, vinohradník a výrobca vín FEDOR MALÍK.

Enológ a vinár Fedor Malík.(Zdroj: TASR)

Minulý rok mal byť pre pestovateľov hrozna a výrobcov vína mimoriadne dobrý. Ako sa vyvíja táto sezóna?

„Vyzerá to dobre. Na niektorých parcelách až veľmi dobre. Ubránili sme sa hubovým chorobám a zatiaľ nás obišiel aj ľadovec. Ak dva­trikrát spŕchne, môžeme sa nádejať, že to bude opäť taký dobrý ročník ako 2011 a 2012.“

Vína teda budú dobré?

„Budeme si musieť dať pozor na kyseliny a oberať trošku skôr. Ročníky 2011 a 2012 sú hendikepované nízkym stavom kyselín. Janko Smrek napísal: Inšpiruje ma vaše víno, pretože je kyslejšie, ako chcem. Práve také ja milujem. A v posledných dvoch rokoch tie kyseliny chýbali.“

Článok pokračuje pod video reklamou

Málo kyselín nie je podľa tradičnej chuti slovenského vína?

„Nehovorím o tradičnej, ale o vyváženej, harmonickej a dlhodobej. Pokiaľ tam nie je kyselina, víno bude mať aj kratší život. Budem asi oberať pri nižších cukornatostiach. Je však len polovica augusta. Môže prísť všeličo. Zdá sa však, že to bude veľmi dobrý ročník.“

Máte vlastné vinohrady. Kedy začnete so zberom?

„O takých desať, štrnásť dní budeme oberať prvé odrody – moravský muškát, muškát ottonel a irsai oliver. Na červené nám držte palce, aby bolo slniečko a zopárkrát popršalo.“

Kedy so zberom končíte?

„Ten, kto robí ľadové víno, končí až v decembri s prvými mrazmi. Predpokladám, že masívna oberačka sa začne v polovici septembra, do konca októbra sme hotoví.“

Hovoríte, že dovtedy môže prísť všeličo. Čo?

„Nad Malými Karpatami sa už naháňajú škorce. Tisícčlenné kŕdle vám zožerú vinohrad za desať minút.“

V Rakúsku majú automaty na ich plašenie, ktoré vydávajú zvuky streľby. Plašia ich aj lietadlami.

„Aj my ich plašíme. Máme najatých poľovníkov. Ale odplašíte ho a sadne vám o kilometer ďalej a kým tam príde poľovník, môže byť po vinohrade.“

Nedá sa im ubrániť?

„Nie. Sú to obrovské kŕdle. Sympatickejšie mi je, keď mi vinič obžerie srnka. Je to predsa ušľachtilejší tvor. Premnožili sa aj diviaky, ktoré vedia poriadne rozrýpať vinicu. Potom sú tu aj nočné zbery dvojnohých škodcov, ktorí oberajú z cudzieho do igelitových vriec.“

Nebol problém, že bola dlhá zima, veľa snehu a potom bolo sucho?

„Prekážalo skôr to sucho. Niektoré odrody na výsostných polohách utrpeli.“

Hovorí sa o postupnej zmene počasia na Slovensku – o otepľovaní. Vidíte to ako vinár?

„Nielen na Slovensku, ale v celej strednej Európe. My vinohradníci asi pozveme pána Václava Klausa, aby pocítil, že to globálne otepľovanie naozaj funguje. Štyridsať rokov si robím záznamy. Oberáme priemerne o týždeň až desať dní skôr a cukornatosť rastie.“

Vinárom to teda skôr pomáha.

„Áno. Najmä kvalitou vyzrievania modrých odrôd sa približujeme červeným južným vínam. Škodí to však zasa bielym odrodám, ktorým padajú kyseliny.“

Rozširuje sa vinič aj do menej tradičných oblastí?

„Určite. Jedna známa slovenská firma nakupuje najlepšie hrozno v Čachticiach. Kto by bol pred päťdesiatimi rokmi povedal, že sa tam bude rodiť prvotriedne hrozno? Mám veľa kamarátov, ktorí pestujú vinič na menších plochách na hornej Nitre. Pred pár dňami som bol v Poľsku a tam je v zakarpatskej oblasti za Duklou asi 500 viníc. Mám kamarátov, ktorí boli pre vinič v Bielorusku, v Estónsku, Fínsku, Švédsku, Dánsku a v Írsku. A našli toho skutočne dosť.“

Na ktoré vlastné víno sa najviac tešíte?

„Máme osem hektárov vinohradov s vlastnou výrobňou. Z 95-percent spracovávame víno z vlastného hrozna. Je to autentické modranské víno. Modra je pojem. Najviac sa teším na jeden malý 40-árový vinohrad, kde je modranská odroda muškátu ottonel. Tú som ako osemročný chlapec bral z posledného babkinho vinohradu, ktorý potom zobrali komunisti. Zostala mi po tom taká nostalgia a človek, ktorý sa blíži k sedemdesiatke, začína byť aj zženštilý. Po sínusoide času idem k aromatickým bielym a suchým vínam. Modranský muškát je taký.“

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina z McDonald’s má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Pre
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 14 811
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 12 615
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 422
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 082
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 980
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 600
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 785
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 202
  9. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 053
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 709

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zálohovanie PET fliaš je bližšie. Na aké prekážky naráža?

Zálohovaním sa vyzbiera 90 percent fliaš.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

KOMENTÁR ONDREJA PODSTUPKU

Pomôžme ministrovi spraviť drahé a bolestivé rozhodnutie

Zálohovanie PET fliaš je dobrý a bolestivý nápad.

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Babčenkova manželka prehovorila. Ako prežívala smrť svojho manžela?

O všetkom vedela vopred.

Neprehliadnite tiež

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Slovensko vo finále MS vo futbale? Nie je to utópia

Slovenský futbal môže siahať na vrchol.

V areáli Bane Bankov sa hromadí nelegálny odpad, rieši to kriminálka

Priestor láka dobrodruhov a adrenalínových nadšencov.

Na Brekovskom hrade jedli vidličkou skôr ako Francúzi

Po nezaschnutej dlažbe hradnej kaplnky v Jasenove prebehol rys.

Viac stíhačiek ako my kúpili z okolitých krajín len Poliaci

Náklady na letovú hodinu majú americké F-16 rádovo vyššie ako gripeny.