Vláda schválila programové vyhlásenie

Premiér Mikuláš Dzurinda bol včera spokojný: vláda jednomyseľne schválila programové vyhlásenie.

BRATISLAVA – Jednohlasne si včera vláda schválila programové vyhlásenie, s ktorým sa tento týždeň bude uchádzať o dôveru v parlamente. Situácia spred štyroch rokov, keď jeden z ministrov zahlasoval proti, sa neopakovala, hoci náznaky problémov sa pred schvaľovaním objavili i tentoraz.

V roku 1998 čerstvý minister spravodlivosti Ján Čarnogurský hlasoval proti programu vlastnej vlády, lebo neprijala jeho „upresnenia“ textu, ktoré hovorili o postavení cirkevných škôl, zriadení katolíckej univerzity a o zmluve s Vatikánom.

Včera predpoludním predseda ANO Pavol Rusko na straníckej tlačovke naznačil, že ak vo vyhlásení nebudú naplnené programové tézy podľa dohody, ministri ANO sú pripravení dokument vetovať. Dokument podľa neho musí obsahovať aj priority ANO, medzi ktoré patrí záväzok vlády vytvárať podmienky pre znižovanie daní a odvodov a rušiť okresné úrady.

Členovia vlády z ANO nakoniec dokument nevetovali, vláda pripomienky schválila. Ministri diskutovali o vyhlásení necelú hodinu a urobili asi dvanásť zmien. Podpredseda vlády Pál Csáky ich nepovažuje za veľké. Diskusia vraj nebola búrlivá, skôr bežná.

Informovať o výsledkoch prišlo päť členov vlády, ale k slovu sa dostal iba Mikuláš Dzurinda a krátko Ivan Mikloš. „Myslím, že špecifiká domácej politiky sme si už vyčerpali v uplynulom volebnom období,“ odpovedal premiér na otázku, či počas rokovania nikto z členov vlády nenaznačoval, že by mohol hlasovať proti.

„Štruktúra vládneho programu hovorí o úvode, samotnom jadre programu a napokon tretia časť je pozvaním na spoluprácu pre opozíciu, ale aj pre všetky zložky nášho verejného spoločenského života, i pre všetkých aktívnych ľudí, ktorí sa budú chcieť nasledujúce štyri roky angažovať o to, aby programové ciele boli naplnené,“ povedal Dzurinda.

Vo vyhlásení nie je veľa čísiel, napríklad vôbec nehovorí, koľko by sa malo postaviť bytov. Slovo korupcia a boj proti nej sa spomína v rôznych častiach 28-krát.

Vláda chce podľa premiéra smerovať k rovnej dani, znižovaniu odvodov, reformám v oblasti sociálnych vecí a najmä zdravotníctva. Premiér tvrdí, že kabinet sa bude intenzívnejšie venovať rozšíreniu internetu, vyrieši problém pôdy neznámych vlastníkov, ukončí dereguláciu energetického trhu (vrátane cien), bude riešiť problémy justície, bezpečnosti, ale aj regionálneho rozvoja.

V prvom roku funkčného obdobia chce vláda zriadiť univerzitu pre vzdelávanie v maďarskom jazyku. Odsek o privatizácii hovorí o jej skončení, ale nezmieňuje sa, či chce vláda úplne sprivatizovať strategické podniky. Podľa Dzurindu sa strany ešte na politických rokovaniach pred zostavením vlády dohodli, že túto tézu nezapíšu do programu. „Ale iste bude pútať pozornosť vlády dlhý čas a nepochybne sa ňou budeme veľmi vážne zaoberať.“

1. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  2. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  7. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  1. Obyvatelia si zabezpečujú domácnosti bezpečnostnými dverami
  2. Slováci sa hojne stávajú majiteľmi nehnuteľností v cudzine
  3. Prečo mamy lákali deti na mobil, kľúče či diaľkové ovládanie?
  4. Zažite zmenu s najpredávanejším SUV Hyundai Tucson
  5. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  6. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  7. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  8. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  9. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  10. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 850
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 16 375
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 7 736
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 079
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 699
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 436
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 5 563
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 4 965
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 917
  10. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov 3 141

Kaliňák lákal na byty za symbolické ceny

Asi tretinovú zľavu na byt dostal aj bývalý policajný viceprezident. Jeho nástupca platí v hlavnom meste nájomné 30 eur mesačne.

Flašík chce RTVS premeniť na akciovku (Minúta po minúte)

O post šéfa RTVS zabojuje deväť kandidátov.

ŠPORT

Dlhé roky patril k najlepším. Viac vraj dokáže len Messi

Francesco Totti uzavrel svoj rímsky futbalový príbeh.

OĽaNO navrhuje, aby obyvatelia mali väčšie právo rozhodovať o stave obce

Obyvatelia majú podľa OĽaNO právo rozhodovať alebo mať podiel na rozhodovaní o stave a výzore časti obce.

Kriminalita na Slovensku vlani vzrástla, stúpol aj počet objasnených prípadov

V roku 2016 narástol počet zistených prípadov násilnej trestnej činnosti o 696 v porovnaní s minulým rokom.

Korupciu je ochotný nahlásiť rekordný počet ľudí, ukázal prieskum

Korupciu by podľa Transparency International nahlásili štyria z desiatich Slovákov, ak by sa sňou stretli.

Vlastníkom bytov hrozia dlhy susedov, tvrdí bytové združenie

Novela katastrálneho zákona má uprednostňovať banky pred vlastníkmi.