SME

SR: Slovenskí cukrovarníci ďalšie prepúšťanie neplánujú

BRATISLAVA 5. novembra (SITA) - Cukrovarníctvo v krajinách kandidujúcich na vstup do Európskej únie (EÚ) čaká pokračovanie reštrukturalizácie zamerané najmä na zvyšovanie efektívnosti a spojené so znižovaním počtu zamestnancov a cukrovarov. Ako však na ut

orňajšej tlačovej konferencii po stretnutí zástupcov zamestnaneckých odborov a výrobcov v európskom cukrovarníckom priemysle povedal predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Ivan Kardoš, slovenské cukrovarníctvo už má najhoršie fázy reštrukturalizácie za sebou a v blízkej budúcnosti sa väčšie zmeny neočakávajú. "Na Slovensku by sa zatiaľ nemali zatvárať žiadne cukrovary. Momentálne je u nás 5 cukrovarov, ktoré by pri plnení kvóty navrhovanej na úrovni celkovo 210 tis. ton nemali mať problémy," konštatoval. Celkovo v slovenských cukrovaroch vrátane sezónnych pracovníkov pracuje približne 1 000 ľudí.
Podľa generálneho sekretára Európskej federácie odborových zväzov potravinárskeho, poľnohospodárskeho a turistického priemyslu Heralda Wiedenhofera, najhoršie očakávania sú ohľadom situácie v Poľsku, kde je 76 cukrovarov s vyše 30 tis. zamestnancami. Všeobecne v kandidátskych krajinách prevažuje trend znižovania počtu cukrovarov a zamestnancov a zvyšovania efektivity produkcie. "Napríklad v Maďarsku počet cukrovarov za posledné roky klesol z 12 na 6 no napriek tomu sa tu vyrába rovnaké množstvo cukru ako vyrábajú v Rakúsku 3 cukrovary," povedal. Naopak najjednoduchšiu situáciu by malo mať Slovinsko, kde je len jeden cukrovar, ktorý zásobuje výlučne domáci trh. Racionalizácia výroby v cukrovaroch je nevyhnutná pre ich uplatnenie v trhových podmienkach únie.
Zástupcovia odborových zväzov na jednej strane a výrobcov a spracovateľov cukru na strane druhej prijali na stretnutí v Bratislave, ktoré sa konalo od 4. do 5. novembra tohto roku spoločnú deklaráciu, kde sa zaviazali k pokračovaniu v súčasnom sociálnom dialógu v oblasti sociálnej zodpovednosti firiem. Úlohou stretnutia bolo prehodnotiť vzťahy medzi zamestnaneckými organizáciami a zamestnávateľmi v cukrovarníctve kandidátskych krajín vzhľadom na očakávané znižovanie počtu zamestnancov v sektore. "Nie sme proti reštrukturalizácii, odbory nechcú vládnuť. Chceme aby tieto zmeny boli ale vykonávané po konzultácii s odbormi a neboli proti nim namierené," uviedol Wiedenhofer.

ph;pb
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  5. Domáce poistenie v dobe nárastu extrémov počasia a škôd
  6. Urobte krok k štúdiu, ktoré premení vašu vášeň na profesiu.
  7. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  8. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo
  1. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  2. Invázne rastliny ako superpotraviny
  3. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár
  4. Keď tankovaním získate viac než len plnú nádrž
  5. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne
  6. OTS: Stanovisko LESY SR k tvrdeniam politickej strany Demokrati
  7. Tento recept na svieže letné občerstvenie si nenechajte ujsť
  8. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 10 757
  2. Čistenie detských zubov ako boj? Rodičia opisujú, čo im pomohlo 8 175
  3. Ficova vláda extrémne zbrojí, u Kaliňáka kašlú na zákon 6 006
  4. V Maroku sa za pár dní ocitnete v horách, púšti aj pri oceáne 4 005
  5. Top dopravné stavby, ktoré menia Bratislavu a okolie 3 412
  6. Hirošima (reportáž Johna Herseyho) v denníkoch SME a Korzár 2 154
  7. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 1 935
  8. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 1 860
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu