SME

Špeciálne pivovary pribúdajú aj na Slovensku. Kam ísť na dobré pivo?

Dnešní konzumenti sú iní, neporovnateľne náročnejší na kvalitu a pivnú rôznorodosť.

Varia osem pív, na pípe sú vždy aspoň štyri.Varia osem pív, na pípe sú vždy aspoň štyri. (Zdroj: Victoria)

Niekto zbiera známky, iný magnetky. A ďalší zase dojmy z historických miest či vystúpení slávnych hviezd. Čoraz častejšie sa však po svete potulujú turisti pátrajúci po kulinárskych špecialitách.

Ľudí, čo chcú spoznávať pivovarnícke rarity, je na svete dosť. Skrátka, „zbierajú“ malé pivovary. Vychutnávajú zážitok, keď sa na tácke ocitne aj desať druhov v decových pohárikoch – červené čučoriedkové vedľa zeleného žihľavového.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ešte pred niekoľkými rokmi sme im nemali čo ponúknuť, pretože, ako vraví predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska a riaditeľ banskobytrického pivovaru Urpíner Ing. Ľubomír Vančo, na trhu je to najmä o súperení dvoch nadnárodných spoločností.

SkryťVypnúť reklamu

„A ľahostajnosti prevádzkarov. Zaujímajú ich najmä finančné stimuly, a nie produkt, ktorý čapujú,“ zároveň však dodáva, že sa situácia začína meniť a približne 35 minipivovarov vie ponúknuť aj kvalitné, prirodzené pivá osobitých chutí.

„V porovnaní so susedmi za riekou Moravou – kde pôsobí vyše 200 malých pivovarov – je to len omrvinka, ale vďaka aj za ňu. Veď aj tento rok predpokladáme, že vznikne ďalších päť až desať malých pivovarov.“

V každom kúte Slovenska

Spravidla ide o varne pri reštauráciách, ktoré nalejú všetku svoju produkciu vlastnému hosťovi. Teda tzv. reštauračné pivovary, ako je Golem v Košiciach, Buntavar vo Svite, Victoria v Martine, Goliáš vo Vojčiciach, Brontvai v Ružomberku, Steps pub a Lanius v Trenčíne, Egidius v Poprade, Sessler v Trnave, Vŕšky v Terchovej, Sklep pub a Štramák v Senici, Sandorf v Prievaloch, Stupavar v Stupave, Kastelán v Oravskom Podzámku, Meštiansky, Patrónsky a Zámocký pivovar či Richtár Jakub v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu

Alebo tzv. kočovné, gipsy či v českej hantírke „létající“ pivovary Padre Craft Brews Košice (s jeho Mustážou), Hellstork Senica (s Rosikruciánom) a Jama Craft Brewery Slovenský Grob (so Splatterom z amerických chmeľov).

Vznikli z homebrewingu a pripravujú si pivo v prenajatých zariadeniach kamenných pivovarov a spravidla s pomocou tamojšieho sládka. Väčšinou však používajú vlastné suroviny i receptúry.

Niektoré reštaurácie si dávajú variť svoje pivo u cudzích profesionálov – napríklad hotel Sojka Liptovské Malatíny svoju tmavú a svetlú Sojku v belgickom rodinnom pivovare alebo reštaurácia Muzika Bojnice pivo Bojnický palatín v Čechách. Ale z menších iba banskobystrický Urpíner, banskoštiavnický ERB a rožňavský Kaltenecker presahujú hranice jednej reštaurácie a sú schopní vyrábať svoje pivá pre viacerých odberateľov.

SkryťVypnúť reklamu

mapa.jpg

Mapu pivovarov nájdete na pivomapa.sk

Ako sa mení značka

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každé 4 týždne.
Pošlite SMS s textom C3EUZ na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  2. Praskajú vám steny? Nie vždy ide len o chybu omietky
  3. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  4. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  5. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  6. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  7. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  8. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  1. AL-AUTO dokazuje, že špičkový autoservis môže byť women-friendly
  2. Naši starí rodičia si peniaze zakopávali do zeme
  3. Zuzana Porubjaková a Miro Jaroš v naozaj otvorených rozhovoroch
  4. Na potulkách chuťami: od zemiakov po syry, všetko je doma
  5. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom
  6. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  7. Prvý mobil je tu: tipy, ako ho využiť zodpovedne
  8. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  1. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 10 214
  2. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 6 038
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 4 913
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 4 778
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 755
  6. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 4 711
  7. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 228
  8. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 2 999
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu