Špeciálne pivovary pribúdajú aj na Slovensku. Kam ísť na dobré pivo?

Dnešní konzumenti sú iní, neporovnateľne náročnejší na kvalitu a pivnú rôznorodosť.

Varia osem pív, na pípe sú vždy aspoň štyri.(Zdroj: Victoria)

Niekto zbiera známky, iný magnetky. A ďalší zase dojmy z historických miest či vystúpení slávnych hviezd. Čoraz častejšie sa však po svete potulujú turisti pátrajúci po kulinárskych špecialitách.

Ľudí, čo chcú spoznávať pivovarnícke rarity, je na svete dosť. Skrátka, „zbierajú“ malé pivovary. Vychutnávajú zážitok, keď sa na tácke ocitne aj desať druhov v decových pohárikoch – červené čučoriedkové vedľa zeleného žihľavového.

Ešte pred niekoľkými rokmi sme im nemali čo ponúknuť, pretože, ako vraví predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska a riaditeľ banskobytrického pivovaru Urpíner Ing. Ľubomír Vančo, na trhu je to najmä o súperení dvoch nadnárodných spoločností.

„A ľahostajnosti prevádzkarov. Zaujímajú ich najmä finančné stimuly, a nie produkt, ktorý čapujú,“ zároveň však dodáva, že sa situácia začína meniť a približne 35 minipivovarov vie ponúknuť aj kvalitné, prirodzené pivá osobitých chutí.

„V porovnaní so susedmi za riekou Moravou – kde pôsobí vyše 200 malých pivovarov – je to len omrvinka, ale vďaka aj za ňu. Veď aj tento rok predpokladáme, že vznikne ďalších päť až desať malých pivovarov.“

V každom kúte Slovenska

Spravidla ide o varne pri reštauráciách, ktoré nalejú všetku svoju produkciu vlastnému hosťovi. Teda tzv. reštauračné pivovary, ako je Golem v Košiciach, Buntavar vo Svite, Victoria v Martine, Goliáš vo Vojčiciach, Brontvai v Ružomberku, Steps pub a Lanius v Trenčíne, Egidius v Poprade, Sessler v Trnave, Vŕšky v Terchovej, Sklep pub a Štramák v Senici, Sandorf v Prievaloch, Stupavar v Stupave, Kastelán v Oravskom Podzámku, Meštiansky, Patrónsky a Zámocký pivovar či Richtár Jakub v Bratislave.

Alebo tzv. kočovné, gipsy či v českej hantírke „létající“ pivovary Padre Craft Brews Košice (s jeho Mustážou), Hellstork Senica (s Rosikruciánom) a Jama Craft Brewery Slovenský Grob (so Splatterom z amerických chmeľov).

Vznikli z homebrewingu a pripravujú si pivo v prenajatých zariadeniach kamenných pivovarov a spravidla s pomocou tamojšieho sládka. Väčšinou však používajú vlastné suroviny i receptúry.

Niektoré reštaurácie si dávajú variť svoje pivo u cudzích profesionálov – napríklad hotel Sojka Liptovské Malatíny svoju tmavú a svetlú Sojku v belgickom rodinnom pivovare alebo reštaurácia Muzika Bojnice pivo Bojnický palatín v Čechách. Ale z menších iba banskobystrický Urpíner, banskoštiavnický ERB a rožňavský Kaltenecker presahujú hranice jednej reštaurácie a sú schopní vyrábať svoje pivá pre viacerých odberateľov.

mapa.jpg

Mapu pivovarov nájdete na pivomapa.sk

Ako sa mení značka

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  2. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  3. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  4. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  5. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  6. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  7. Cíťte sa v priestore príjemne
  8. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 783
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 403
  3. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 397
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 235
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 902
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 874
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 798
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 649
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 828
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 1 508

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan odkazuje fanúšikom: Uvidíme sa v Krakove

Petra Sagana čakajú prvé preteky po Tour de France. Do Poľska ho prídu povzbudiť stovky slovenských fanúšikov.

KOMENTÁRE

Andrássyovci milovali ženy, na Gemeri dodnes žijú ich potomkovia

O Betliari hovorí Július Barczi.

KOMENTÁRE

Fico, Danko a Bugár slabnú. Kto miesto nich zosilnel?

Podľa preferencií by koalícia nezostavila vládu.

TECH

Prečo je rad na ženské záchody dlhší? Vedci ukázali riešenie

Ženy čakajú na toaletu viac ako šesť minút.