Špeciálne pivovary pribúdajú aj na Slovensku. Kam ísť na dobré pivo?

Dnešní konzumenti sú iní, neporovnateľne náročnejší na kvalitu a pivnú rôznorodosť.

Varia osem pív, na pípe sú vždy aspoň štyri.Varia osem pív, na pípe sú vždy aspoň štyri.(Zdroj: Victoria)

Niekto zbiera známky, iný magnetky. A ďalší zase dojmy z historických miest či vystúpení slávnych hviezd. Čoraz častejšie sa však po svete potulujú turisti pátrajúci po kulinárskych špecialitách.

Ľudí, čo chcú spoznávať pivovarnícke rarity, je na svete dosť. Skrátka, „zbierajú“ malé pivovary. Vychutnávajú zážitok, keď sa na tácke ocitne aj desať druhov v decových pohárikoch – červené čučoriedkové vedľa zeleného žihľavového.

Ešte pred niekoľkými rokmi sme im nemali čo ponúknuť, pretože, ako vraví predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska a riaditeľ banskobytrického pivovaru Urpíner Ing. Ľubomír Vančo, na trhu je to najmä o súperení dvoch nadnárodných spoločností.

Článok pokračuje pod video reklamou

„A ľahostajnosti prevádzkarov. Zaujímajú ich najmä finančné stimuly, a nie produkt, ktorý čapujú,“ zároveň však dodáva, že sa situácia začína meniť a približne 35 minipivovarov vie ponúknuť aj kvalitné, prirodzené pivá osobitých chutí.

„V porovnaní so susedmi za riekou Moravou – kde pôsobí vyše 200 malých pivovarov – je to len omrvinka, ale vďaka aj za ňu. Veď aj tento rok predpokladáme, že vznikne ďalších päť až desať malých pivovarov.“

V každom kúte Slovenska

Spravidla ide o varne pri reštauráciách, ktoré nalejú všetku svoju produkciu vlastnému hosťovi. Teda tzv. reštauračné pivovary, ako je Golem v Košiciach, Buntavar vo Svite, Victoria v Martine, Goliáš vo Vojčiciach, Brontvai v Ružomberku, Steps pub a Lanius v Trenčíne, Egidius v Poprade, Sessler v Trnave, Vŕšky v Terchovej, Sklep pub a Štramák v Senici, Sandorf v Prievaloch, Stupavar v Stupave, Kastelán v Oravskom Podzámku, Meštiansky, Patrónsky a Zámocký pivovar či Richtár Jakub v Bratislave.

Alebo tzv. kočovné, gipsy či v českej hantírke „létající“ pivovary Padre Craft Brews Košice (s jeho Mustážou), Hellstork Senica (s Rosikruciánom) a Jama Craft Brewery Slovenský Grob (so Splatterom z amerických chmeľov).

Vznikli z homebrewingu a pripravujú si pivo v prenajatých zariadeniach kamenných pivovarov a spravidla s pomocou tamojšieho sládka. Väčšinou však používajú vlastné suroviny i receptúry.

Niektoré reštaurácie si dávajú variť svoje pivo u cudzích profesionálov – napríklad hotel Sojka Liptovské Malatíny svoju tmavú a svetlú Sojku v belgickom rodinnom pivovare alebo reštaurácia Muzika Bojnice pivo Bojnický palatín v Čechách. Ale z menších iba banskobystrický Urpíner, banskoštiavnický ERB a rožňavský Kaltenecker presahujú hranice jednej reštaurácie a sú schopní vyrábať svoje pivá pre viacerých odberateľov.

mapa.jpg

Mapu pivovarov nájdete na pivomapa.sk

Ako sa mení značka

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3EUZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3EUZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  9. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  10. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  1. Konferencia - EU support for research
  2. Slovensko má zasiahnuť robotizácia
  3. Viete, aké sú najlepšie možnosti sporenia pre mladých?
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Hitem jsou cyklopočítače Mio - pro zábavu i výkon
  6. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny
  7. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  8. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  10. Noerr advised on WebSupport deal
  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 15 978
  2. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 14 012
  3. Reportáž: Takto sa na Slovensku vyrábajú cestoviny 12 239
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 10 856
  5. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 351
  6. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 5 377
  7. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 4 539
  8. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 4 206
  9. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri? 3 915
  10. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 478