Niekto zbiera známky, iný magnetky. A ďalší zase dojmy z historických miest či vystúpení slávnych hviezd. Čoraz častejšie sa však po svete potulujú turisti pátrajúci po kulinárskych špecialitách.
Ľudí, čo chcú spoznávať pivovarnícke rarity, je na svete dosť. Skrátka, „zbierajú“ malé pivovary. Vychutnávajú zážitok, keď sa na tácke ocitne aj desať druhov v decových pohárikoch – červené čučoriedkové vedľa zeleného žihľavového.
Ešte pred niekoľkými rokmi sme im nemali čo ponúknuť, pretože, ako vraví predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska a riaditeľ banskobytrického pivovaru Urpíner Ing. Ľubomír Vančo, na trhu je to najmä o súperení dvoch nadnárodných spoločností.
„A ľahostajnosti prevádzkarov. Zaujímajú ich najmä finančné stimuly, a nie produkt, ktorý čapujú,“ zároveň však dodáva, že sa situácia začína meniť a približne 35 minipivovarov vie ponúknuť aj kvalitné, prirodzené pivá osobitých chutí.
„V porovnaní so susedmi za riekou Moravou – kde pôsobí vyše 200 malých pivovarov – je to len omrvinka, ale vďaka aj za ňu. Veď aj tento rok predpokladáme, že vznikne ďalších päť až desať malých pivovarov.“
V každom kúte Slovenska
Spravidla ide o varne pri reštauráciách, ktoré nalejú všetku svoju produkciu vlastnému hosťovi. Teda tzv. reštauračné pivovary, ako je Golem v Košiciach, Buntavar vo Svite, Victoria v Martine, Goliáš vo Vojčiciach, Brontvai v Ružomberku, Steps pub a Lanius v Trenčíne, Egidius v Poprade, Sessler v Trnave, Vŕšky v Terchovej, Sklep pub a Štramák v Senici, Sandorf v Prievaloch, Stupavar v Stupave, Kastelán v Oravskom Podzámku, Meštiansky, Patrónsky a Zámocký pivovar či Richtár Jakub v Bratislave.
Alebo tzv. kočovné, gipsy či v českej hantírke „létající“ pivovary Padre Craft Brews Košice (s jeho Mustážou), Hellstork Senica (s Rosikruciánom) a Jama Craft Brewery Slovenský Grob (so Splatterom z amerických chmeľov).
Vznikli z homebrewingu a pripravujú si pivo v prenajatých zariadeniach kamenných pivovarov a spravidla s pomocou tamojšieho sládka. Väčšinou však používajú vlastné suroviny i receptúry.
Niektoré reštaurácie si dávajú variť svoje pivo u cudzích profesionálov – napríklad hotel Sojka Liptovské Malatíny svoju tmavú a svetlú Sojku v belgickom rodinnom pivovare alebo reštaurácia Muzika Bojnice pivo Bojnický palatín v Čechách. Ale z menších iba banskobystrický Urpíner, banskoštiavnický ERB a rožňavský Kaltenecker presahujú hranice jednej reštaurácie a sú schopní vyrábať svoje pivá pre viacerých odberateľov.
Mapu pivovarov nájdete na pivomapa.sk