Smer programové vyhlásenie vlády v NR SR nepodporí

Bratislava 12. novembra (TASR) - Programové vyhlásenie pravicovej vlády v predloženej podobe, obsahu a kvalite je pre Smer neprijateľný dokument. Predseda poslaneckého klubu tejto strany Robert Fico vyhlásil, že jeho členovia ho nepodporia.

"Rešpektujeme legitímne právo súčasnej vlády na vládnutie, ale urobíme všetko preto, aby nenarobila veľa škôd, kým bude vymenená," zdôraznil ako prvý diskutujúci v parlamentnej rozprave.

V dokumente mu chýbajú náznaky kvantifikácie predstavených zámerov, čím sa PVV degradovalo na mimoriadne množstvo sľubov a nepodložených tvrdení bez spätnej väzby na kontrolu. Tvrdí, že odpočet plnenia PVV sa nebude dať urobiť ani v roku 2006 a ani priebežne. "Vládny program poskytuje zreteľný dôkaz bezkoncepčnej politiky a chaotického správania štátu staronovou vládou, ktorá si nepoložila otázku, ako má vyzerať Slovensko a ako tu majú žiť normálni ľudia. Nekoncepčnosť zakrýva prázdnymi frázami o slobode a demokracii alebo o všespasiteľnej integrácii. Bez jasnej definície národnoštátnych záujmov a stanovenia zreteľných cieľov v stredno i dlhodobom horizonte nemá žiadny dokument na úrovni PVV šancu získať oprávnenie štátnický dokument," zdôraznil Fico. Požiadal politické strany o rokovania o vypracovaní štátnej doktríny SR.

Kritizoval, že programové vyhlásenie vlády sa odkláňa od ústavného článku 55, ods. 1, že hospodárstvo sa zakladá na princípoch sociálnej a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky. Ako povedal, PVV a návrh štátneho rozpočtu a s ním súvisiacich 22 návrhov zákonov sú otočením azimutu o 180 stupňov. "Realizácia PVV znamená odklon od sociálne orientovanej ekonomiky," uviedol Fico. Ako paradox vníma to, že načrtnutá pravicová orientácia nie je dobre rozpracovaná. Podľa jeho slov vláda nie je pripravená na vládnutie a žije z hospodárskych úspechov uplynulých štyroch rokov. "Politika novej vlády je založená na filozofii - trh vyrieši všetko. Je to obdobie prelomu 19. a 20. storočia. Dnes je však je 21. storočie," poznamenal. Fico pripomenul regionálnu rozdielnosť, ale PVV neobsahuje recepty, ako tomu zabrániť. Tvrdí, že PVV by mohlo dosť prívlastok - Bohatí budú bohatšími, chudobní chudobnejšími.

Predseda Smeru uviedol, že PVV odhaľuje naivnú vieru vlády, že vstup do EÚ bude spasením. "Vláda si neuvedomuje, že pri spájaní západného a východného sveta budeme ťahať za kratší koniec." Za závažné považuje aj to, že PVV hovorí iba niekoľkými vetami, čo bude so Slovenskom po vstupe do únie. Zastáva názor, že Slovensko je krajina, ktorá nie je pripravená na vstup do únie. SR nemá veľkú šancu rovnocenne hrať s veľkými európskymi krajinami a stojí pred rizikom predvstupového šoku. "SR je dnes krajina, ktorá je podkapitalizovaná. Okrem výnimiek sa do SR dostala výroba, ktorá nemá pracovnú silu v únii. Dokedy budú chcieť slovenskí občania pracovať za východoeurópsku mzdu pri západoeurópskych cenách? Život sa neskončí vstupom do únie," doplnil Fico. Negatívne vníma aj to, že kabinet jasne nedefinoval, akú Európu bude SR podporovať.

V ekonomickej oblasti naznačil, že štát by si mal zachovať ekonomické zdroje. Medzi hlavné priority mala podľa Fica vláda zaradiť poľnohospodárstvo, zmierňovanie šoku po vstupe do Európskej únie, zníženie nezamestnanosti, o čom v PVV v konkrétnych číselných vyjadreniach nie je ani zmienka. "Slovensko je krajina, ktorá sa nezmyselne zbavuje majetku. Pokračovaním privatizácie sa štát zbaví dividend. Po plyne a elektrine prichádza útok na lesy," konštatoval.

Fico uznal, že vláda sa poučila z chýb minulosti a do dokumentu nezaradila čísla. PVV je podľa neho také všeobecné, že pri určitom výklade sa už dnes dá pokladať za splnené.

*zg pa

1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Unverzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 9 454
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 3 766
  3. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 074
  4. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 3 057
  5. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 2 168
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 648
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 633
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 432
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 427
  10. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach 1 053

Armádny generál: S migmi si načas vystačíme, no bude to drahšie

Udržanie starých stíhačiek bude drahé, Rusi si môžu zapýtať viac. Nebo by nám však dočasne mohli ochrániť aj Česi či Poliaci.

Nadhľad Matie Lenickej

Radi by sme mali istotu, že ráno ešte bude svetlo

Rozumieme, komu najviac nahráva a vyhovuje Kiskova kauza.

Komentár Petra Schutza

Gajdošovi sa veriť nedá, pre Danka

V Smer-SNS-Híd je kapitán veľkým pánom.

Do Moricových železničných opravovní vstupuje nový investor

Budamar získa tretinu v ŽOS Vrútky.

Domov

Gajdoš nepriznal takmer polovicu svojho príjmu

Minister obrany v majetkovom priznaní nespomenul výsluhový dôchodok.

Domov

Armádny generál: Termíny sú šibeničné, zmluvu na migy budeme musieť predĺžiť

Domov

Kiska sa v New Yorku zúčastnil na biznis fóre, s podnikateľmi hovoril aj o Slovensku

Spomedzi lídrov biznisu sa fóra zúčastnil aj najbohatší človek sveta Bill Gates.

Ministerka Lubyová: Nikto v EÚ nechce pozastaviť eurofondy pre vedu a výskum

Pripomenula, že ministerstvo školstva zrušilo problematickú eurofondovú výzvu.