Smer programové vyhlásenie vlády v NR SR nepodporí

Bratislava 12. novembra (TASR) - Programové vyhlásenie pravicovej vlády v predloženej podobe, obsahu a kvalite je pre Smer neprijateľný dokument. Predseda poslaneckého klubu tejto strany Robert Fico vyhlásil, že jeho členovia ho nepodporia.

"Rešpektujeme legitímne právo súčasnej vlády na vládnutie, ale urobíme všetko preto, aby nenarobila veľa škôd, kým bude vymenená," zdôraznil ako prvý diskutujúci v parlamentnej rozprave.

V dokumente mu chýbajú náznaky kvantifikácie predstavených zámerov, čím sa PVV degradovalo na mimoriadne množstvo sľubov a nepodložených tvrdení bez spätnej väzby na kontrolu. Tvrdí, že odpočet plnenia PVV sa nebude dať urobiť ani v roku 2006 a ani priebežne. "Vládny program poskytuje zreteľný dôkaz bezkoncepčnej politiky a chaotického správania štátu staronovou vládou, ktorá si nepoložila otázku, ako má vyzerať Slovensko a ako tu majú žiť normálni ľudia. Nekoncepčnosť zakrýva prázdnymi frázami o slobode a demokracii alebo o všespasiteľnej integrácii. Bez jasnej definície národnoštátnych záujmov a stanovenia zreteľných cieľov v stredno i dlhodobom horizonte nemá žiadny dokument na úrovni PVV šancu získať oprávnenie štátnický dokument," zdôraznil Fico. Požiadal politické strany o rokovania o vypracovaní štátnej doktríny SR.

Kritizoval, že programové vyhlásenie vlády sa odkláňa od ústavného článku 55, ods. 1, že hospodárstvo sa zakladá na princípoch sociálnej a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky. Ako povedal, PVV a návrh štátneho rozpočtu a s ním súvisiacich 22 návrhov zákonov sú otočením azimutu o 180 stupňov. "Realizácia PVV znamená odklon od sociálne orientovanej ekonomiky," uviedol Fico. Ako paradox vníma to, že načrtnutá pravicová orientácia nie je dobre rozpracovaná. Podľa jeho slov vláda nie je pripravená na vládnutie a žije z hospodárskych úspechov uplynulých štyroch rokov. "Politika novej vlády je založená na filozofii - trh vyrieši všetko. Je to obdobie prelomu 19. a 20. storočia. Dnes je však je 21. storočie," poznamenal. Fico pripomenul regionálnu rozdielnosť, ale PVV neobsahuje recepty, ako tomu zabrániť. Tvrdí, že PVV by mohlo dosť prívlastok - Bohatí budú bohatšími, chudobní chudobnejšími.

Predseda Smeru uviedol, že PVV odhaľuje naivnú vieru vlády, že vstup do EÚ bude spasením. "Vláda si neuvedomuje, že pri spájaní západného a východného sveta budeme ťahať za kratší koniec." Za závažné považuje aj to, že PVV hovorí iba niekoľkými vetami, čo bude so Slovenskom po vstupe do únie. Zastáva názor, že Slovensko je krajina, ktorá nie je pripravená na vstup do únie. SR nemá veľkú šancu rovnocenne hrať s veľkými európskymi krajinami a stojí pred rizikom predvstupového šoku. "SR je dnes krajina, ktorá je podkapitalizovaná. Okrem výnimiek sa do SR dostala výroba, ktorá nemá pracovnú silu v únii. Dokedy budú chcieť slovenskí občania pracovať za východoeurópsku mzdu pri západoeurópskych cenách? Život sa neskončí vstupom do únie," doplnil Fico. Negatívne vníma aj to, že kabinet jasne nedefinoval, akú Európu bude SR podporovať.

V ekonomickej oblasti naznačil, že štát by si mal zachovať ekonomické zdroje. Medzi hlavné priority mala podľa Fica vláda zaradiť poľnohospodárstvo, zmierňovanie šoku po vstupe do Európskej únie, zníženie nezamestnanosti, o čom v PVV v konkrétnych číselných vyjadreniach nie je ani zmienka. "Slovensko je krajina, ktorá sa nezmyselne zbavuje majetku. Pokračovaním privatizácie sa štát zbaví dividend. Po plyne a elektrine prichádza útok na lesy," konštatoval.

Fico uznal, že vláda sa poučila z chýb minulosti a do dokumentu nezaradila čísla. PVV je podľa neho také všeobecné, že pri určitom výklade sa už dnes dá pokladať za splnené.

*zg pa

1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  4. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  6. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  9. Jarné prázdniny pri mori?
  10. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta
  1. S profesorom Michalom Miovským o prevencii závislostí
  2. Poslanci nevzdávajú boj proti herniam, chcú prísnu reguláciu
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  4. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Dokázali by ste nakúpiť so zavretými očami?
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Stanovisko Klubu pre Bratislavu k zákazu hazardu v Bratislave
  10. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  1. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 11 582
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 628
  3. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 6 226
  4. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 055
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 5 791
  6. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 5 526
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 396
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 4 849
  9. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 596
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 996

Křetínský: Desím sa, aby napätie v koalícii neohrozilo Slovensko

Prevážil podľa mňa konsenzus, že problematika je natoľko zložitá, že politická reprezentácia nie je schopná objektívne vyhodnotiť, čo by sa jednotlivým klientom stalo.

PLUS

Nespávajú, aby mohli prekladať titulky. Zadarmo a za pár hodín

I love you, povie filmová postava a v titulkoch sa objaví: Ja láska vy.

Polícia preveruje obťažovanie detí na pokeci

Profily s nevhodnými ponukami pre deti, na ktoré upozornilo SME, administrátori zablokovali. V pondelok pribudli na vymyslený profil nové obťažujúce správy

V utorok na severnom a východnom Slovensku hrozí vietor a poľadovica

Výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou a hmlou vydal pre Prešovský a Žilinský kraj.

Model z katalógu: Rasistické komentáre neriešim

Dennis Johansen sa narodil v Keni, od dvoch rokov žije v Nórsku. S firmou Nebbia bude napriek rasistickým poznámkam spolupracovať ďalej.

Mihál odchádza z SaS: Sulík ťahá stranu mimo liberálnych vôd (rozhovor)

Poslanecký mandát nevrátim, nechcem sklamať voličov, tvrdí Jozef Mihál.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop