Smer programové vyhlásenie vlády v NR SR nepodporí

Bratislava 12. novembra (TASR) - Programové vyhlásenie pravicovej vlády v predloženej podobe, obsahu a kvalite je pre Smer neprijateľný dokument. Predseda poslaneckého klubu tejto strany Robert Fico vyhlásil, že jeho členovia ho nepodporia.

"Rešpektujeme legitímne právo súčasnej vlády na vládnutie, ale urobíme všetko preto, aby nenarobila veľa škôd, kým bude vymenená," zdôraznil ako prvý diskutujúci v parlamentnej rozprave.

V dokumente mu chýbajú náznaky kvantifikácie predstavených zámerov, čím sa PVV degradovalo na mimoriadne množstvo sľubov a nepodložených tvrdení bez spätnej väzby na kontrolu. Tvrdí, že odpočet plnenia PVV sa nebude dať urobiť ani v roku 2006 a ani priebežne. "Vládny program poskytuje zreteľný dôkaz bezkoncepčnej politiky a chaotického správania štátu staronovou vládou, ktorá si nepoložila otázku, ako má vyzerať Slovensko a ako tu majú žiť normálni ľudia. Nekoncepčnosť zakrýva prázdnymi frázami o slobode a demokracii alebo o všespasiteľnej integrácii. Bez jasnej definície národnoštátnych záujmov a stanovenia zreteľných cieľov v stredno i dlhodobom horizonte nemá žiadny dokument na úrovni PVV šancu získať oprávnenie štátnický dokument," zdôraznil Fico. Požiadal politické strany o rokovania o vypracovaní štátnej doktríny SR.

Kritizoval, že programové vyhlásenie vlády sa odkláňa od ústavného článku 55, ods. 1, že hospodárstvo sa zakladá na princípoch sociálnej a ekologicky orientovanej trhovej ekonomiky. Ako povedal, PVV a návrh štátneho rozpočtu a s ním súvisiacich 22 návrhov zákonov sú otočením azimutu o 180 stupňov. "Realizácia PVV znamená odklon od sociálne orientovanej ekonomiky," uviedol Fico. Ako paradox vníma to, že načrtnutá pravicová orientácia nie je dobre rozpracovaná. Podľa jeho slov vláda nie je pripravená na vládnutie a žije z hospodárskych úspechov uplynulých štyroch rokov. "Politika novej vlády je založená na filozofii - trh vyrieši všetko. Je to obdobie prelomu 19. a 20. storočia. Dnes je však je 21. storočie," poznamenal. Fico pripomenul regionálnu rozdielnosť, ale PVV neobsahuje recepty, ako tomu zabrániť. Tvrdí, že PVV by mohlo dosť prívlastok - Bohatí budú bohatšími, chudobní chudobnejšími.

Predseda Smeru uviedol, že PVV odhaľuje naivnú vieru vlády, že vstup do EÚ bude spasením. "Vláda si neuvedomuje, že pri spájaní západného a východného sveta budeme ťahať za kratší koniec." Za závažné považuje aj to, že PVV hovorí iba niekoľkými vetami, čo bude so Slovenskom po vstupe do únie. Zastáva názor, že Slovensko je krajina, ktorá nie je pripravená na vstup do únie. SR nemá veľkú šancu rovnocenne hrať s veľkými európskymi krajinami a stojí pred rizikom predvstupového šoku. "SR je dnes krajina, ktorá je podkapitalizovaná. Okrem výnimiek sa do SR dostala výroba, ktorá nemá pracovnú silu v únii. Dokedy budú chcieť slovenskí občania pracovať za východoeurópsku mzdu pri západoeurópskych cenách? Život sa neskončí vstupom do únie," doplnil Fico. Negatívne vníma aj to, že kabinet jasne nedefinoval, akú Európu bude SR podporovať.

V ekonomickej oblasti naznačil, že štát by si mal zachovať ekonomické zdroje. Medzi hlavné priority mala podľa Fica vláda zaradiť poľnohospodárstvo, zmierňovanie šoku po vstupe do Európskej únie, zníženie nezamestnanosti, o čom v PVV v konkrétnych číselných vyjadreniach nie je ani zmienka. "Slovensko je krajina, ktorá sa nezmyselne zbavuje majetku. Pokračovaním privatizácie sa štát zbaví dividend. Po plyne a elektrine prichádza útok na lesy," konštatoval.

Fico uznal, že vláda sa poučila z chýb minulosti a do dokumentu nezaradila čísla. PVV je podľa neho také všeobecné, že pri určitom výklade sa už dnes dá pokladať za splnené.

*zg pa

1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 615
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 12 275
  3. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 529
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 10 897
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 235
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 488
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 398
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 424
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 4 456
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 078

ŠPORT

Čo sa deje v hokeji? Je to divadlo, vinníkmi sme všetci, tvrdí Graňák

Zlá skúsenosť s Cígerom a Švehlom mohla odradiť hráčov z NHL od štartu na majstrovstvách sveta, hovorí skúsený obranca.

ŽENA

Sex s robotom: Môžu napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice.

V kanadskom raji sa s ostatnými delí čoraz menej ľudí

Je Vancouver jedným z najlepších miest pre život?

Lajčákovi chýba platforma, na ktorej by sa dalo s Ruskom pragmaticky debatovať

Otvorená komunikácia s Ruskom aj o témach vyvolávajúcich rozdielne názory je dôležitá, tvrdí minister.

Drucker uznal rešpekt pacientom na bicykloch, sám prešiel časť trate

Pacienti so sklerózou multiplex sa spolu s podporovateľmi vydali na bicykloch naprieč Slovenskom.

Cez Slovensko sa budú najbližšie dni presúvať zahraniční vojaci

Namierené majú na medzinárodné cvičenia do Lotyšska a Rumunska.

Výber letnej dovolenky s malými deťmi netreba podceňovať

Návštevu lekára pred cestou do iných krajín by nemal opomenúť ani dospelý.