Bratislava 1. júla (TASR) - Nárast ochorení na infekčnú hnačku, salmonelózu, ktorú spôsobujú rôzne mikroorganizmy najmä v letnom období, zaznamenali od osemdesiatych rokov zdravotníci nielen na Slovensku, ale vo väčšine krajín Európy i USA. Kým v roku 1985 sa u nás vyskytlo 6020 prípadov, do roku 1998 počet týchto ochorení stúpol takmer štvornásobne.
Príčinou tohto nárastu bola podľa informácií hlavného hygienika SR Ivana Rovného najmä zmena vlastností jedného typu salmonel - salmonely enteritidis. Stala sa odolnejšou voči teplote, agresívnejšou a nie celkom objasnenou cestou sa dostala do slepačieho vajca. Všeobecný nárast salmonelóz u hydiny si zdravotníci vysvetľujú najmä intenzívnym priemyselným chovom, používaním antibiotík, rozsiahlym dovozom a vývozom čerstvo vyliahnutých kurčiat a podobne. Salmonelóza primárne postihuje nielen človeka, ale aj domáce i divo žijúce zvieratá.
V ostatných dvoch rokoch - 1999 a 2000 sme v SR zaznamenali mierny pokles tohto infekčného ochorenia, a to 336 prípadov na 100 tisíc obyvateľov.
Riziku vzniku ochorenia na salmonelózu však možno, najmä v letných mesiacoch, predchádzať viacerými spôsobmi. V tejto súvislosti hlavný hygienik I. Rovný zdôrazňuje najmä tieto zásady: mäso a vajcia nakupovať len v predajniach, kde sú uskladnené v chladiacom zariadení, skladovať ich v chladničke, surové vajcia neumývať a vyhýbať sa konzumácii krémových zákuskov. Ďalej používať len priemyselne vyrobenú majonézu, dodržiavať osobnú hygienu, a čo je najdôležitejšie, pri každom hnačkovom ochorení zájsť k lekárovi.
*md som