SME

Tradičné a slovenské. Únia chráni najmä naše syry

Tradičné a slovenské. Únia chráni najmä naše syry

Európska únia má tri kategórie ochrany – Slovensko má zastúpenie každej z nich.

[content type="longread-pos" pos="full"]

Ochrané značenie majú aj múčniky, mletá paprika a udeniny, získať ho chcú aj slad či víno.

[/content]

BRATISLAVA. Do európskeho zoznamu výrobkov s chráneným zemepisným označením pribudol v januári tohto roka klenovecký syrec. O registráciu sa uchádza levický slad, podobnú ambíciu má i víno skalický rubín.

Chránené zemepisné označenie sa vzťahuje na poľnohospodárske produkty, ktoré súvisia so zemepisnou oblasťou. Aspoň jedna z fáz výroby, spracovania alebo prípravy sa odohráva v tejto oblasti.

Európska únia používa aj ďalšie dve schémy zemepisného označovania a označovania tradičných špecialít.

Kategória Chránené označenie pôvodu znamená, že všetky suroviny musia pochádzať z danej oblasti a že sa tam uskutočnia aj všetky fázy výroby. Slovensko má v tejto kategórii ochrany zaregistrovaný jediný produkt – žitavskú papriku.

Označenie zaručená tradičná špecialita (ZTŠ) sa na geografický pôvod výrobku nevzťahuje. Špekáčiky, spišské párky, loveckú salámu či bratislavské rožky tak môžu vyrábať rôzni aj zahraniční výrobcovia.

Európska únia v súčasnosti chráni pred zneužitím a napodobňovaním vyše 1250 výrobkov. Sedemnásť z nich je zo Slovenska.

Klenovecký syrec v obchode nekúpite

Veľké ovčie syry z Klenovca sa dodávali i na cisársky dvor.

KLENOVEC. Klenovecký syrec pochádza z oblasti Slovenského Rudohoria. Zatiaľ sa dá kúpiť iba na salašoch, na klenovecých lazoch a od miestnych gazdov. To sa možno zanedlho zmení.

„O výrobu prejavili záujem aj majitelia dvoch mliekarní z Klenovca, “ hovorí Ján Keresteš, ktorý sa spolu s manželmi Zvarovcami pričinil o to, aby syrec získal európske chránené zemepisné označenie.

Klenovecké syrce boli najväčšie ovčie syry. Vyrábali sa v kolibách už od druhej polovice 17. storočia a dodávali sa aj na dvor Márie Terézie. Pôvodne syrec vyrábali z ovčieho mlieka, neskôr začali pridávať aj kravské.

Do mlieka sa pridal kľag z teľacích žalúdkov. „Keď bola syrenica zrazená, bača sa pomodlil a potom začal stískať, krájať a drobiť syrovinu,“ vysvetľuje Stanislava Zvarová. Syrec musel byť v rôsole 24 hodín, potom sa zavesil, aby odkvapkal. Na polici dozrieval 20 dní. Bača syr vždy označil svojou značkou.

Oravský aj zázrivský korbáčik by mali chutiť rovnako

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Anna Remiášová pri pomníku syna: Nikdy to nevzdám Foto

Výročie vraždy si prišli k jeho pamätníku pripomenúť aj študenti.

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop