[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/9/55/5588669/5588669.jpeg?rev=2" author="" longread-pos="full"]Peter Šimko z Chemicko–technologickej fakulty STU vysvetľuje, prečo máme nekvalitné potraviny. FOTO SME - JOZEF JAKUBČO[/content]
[content type="longread-pos" pos="full"]Pre nízku priemernú mzdu sa obchodným reťazcom neoplatí u nás predávať kvalitnejšie potraviny, vraví PETER ŠIMKO, expert na analýzu potravín z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave. [/content]
TEXT: Ján Krempaský
Čo ste mali dnes na raňajky?
„Nezvyknem raňajkovať. Dám si dobrú kávu s dobrou smotanou a s troškou cukru.“
Ste odborník na analýzu potravín, dávate si preto pozor na to, čo jete?
„Ak mám možnosť, tak si potraviny vyberám. Vyberám si aj výrobcov a krajiny, kde si potraviny kupujem.“
Patríte aj vy k Bratislavčanom, ktorí chodia radšej nakupovať potraviny do Rakúska?
„Chodím tam občas. Častejšie ma moje cesty vedú do Česka. Tam s radosťou nakupujem.“
Zastávate názor Bratislavčanov a ľudí z jej okolia, že potraviny v Rakúsku sú lepšie a kvalitnejšie ako na Slovensku?
„Všeobecne je kvalita potravín v Rakúsku lepšia ako na Slovensku. Je to objektívny fakt. Ale nie je to také priepastné, že tam je to sto bodov a tu nula. Aj kvalita potravín v Česku je vyššia.“
Aký je teda rebríček kvality potravín zostavený z týchto krajín?
„Rakúsko, Česko, Slovensko.“
Kde by skončilo v tomto rebríčku Maďarsko?
„Maďari sú z hľadiska kúpyschopnosti pod Slovenskom. Pri európskych cenách energií, surovín a práce mi vychádza, že kvalita potravín bude asi taká ako u nás na Slovensku.“
Existuje názor, že zahraničné obchodné reťazce dávajú na pulty u nás nekvalitnejšie potraviny, než aké ponúkajú v západnej Európe. Súhlasíte?
„Má to reálny základ v tom, čo je pre ľudskú činnosť prioritné, a to je zisk. Priemerná mzda v Rakúsku je dva a pol tisíca eur a Rakúšan vydáva na stravu tretinu svojho platu.