SME

Nekvalitné potraviny? Lepšie sa u nás neoplatí predávať (čítanie+)

Pre nízku priemernú mzdu sa obchodným reťazcom neoplatí u nás predávať kvalitnejšie potraviny, vraví Peter Šimko z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/5/76/7630235/otvchemo_r3301.jpg" author="" longread-pos="full"]Peter Šimko z Chemicko–technologickej fakulty STU vysvetľuje, prečo máme nekvalitné potraviny. FOTO SME - JOZEF JAKUBČO[/content]

[content type="longread-pos" pos="full"]Pre nízku priemernú mzdu sa obchodným reťazcom neoplatí u nás predávať kvalitnejšie potraviny, vraví PETER ŠIMKO, expert na analýzu potravín z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave. [/content]

TEXT: Ján Krempaský

Čo ste mali dnes na raňajky?

„Nezvyknem raňajkovať. Dám si dobrú kávu s dobrou smotanou a s troškou cukru.“

Ste odborník na analýzu potravín, dávate si preto pozor na to, čo jete?

„Ak mám možnosť, tak si potraviny vyberám. Vyberám si aj výrobcov a krajiny, kde si potraviny kupujem.“

Patríte aj vy k Bratislavčanom, ktorí chodia radšej nakupovať potraviny do Rakúska?

„Chodím tam občas. Častejšie ma moje cesty vedú do Česka. Tam s radosťou nakupujem.“

Zastávate názor Bratislavčanov a ľudí z jej okolia, že potraviny v Rakúsku sú lepšie a kvalitnejšie ako na Slovensku?

„Všeobecne je kvalita potravín v Rakúsku lepšia ako na Slovensku. Je to objektívny fakt. Ale nie je to také priepastné, že tam je to sto bodov a tu nula. Aj kvalita potravín v Česku je vyššia.“

Aký je teda rebríček kvality potravín zostavený z týchto krajín?

„Rakúsko, Česko, Slovensko.“

Kde by skončilo v tomto rebríčku Maďarsko?

„Maďari sú z hľadiska kúpyschopnosti pod Slovenskom. Pri európskych cenách energií, surovín a práce mi vychádza, že kvalita potravín bude asi taká ako u nás na Slovensku.“

Existuje názor, že zahraničné obchodné reťazce dávajú na pulty u nás nekvalitnejšie potraviny, než aké ponúkajú v západnej Európe. Súhlasíte?

„Má to reálny základ v tom, čo je pre ľudskú činnosť prioritné, a to je zisk. Priemerná mzda v Rakúsku je dva a pol tisíca eur a Rakúšan vydáva na stravu tretinu svojho platu.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu Plus

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi.

Sucho

Ako prežiť nápor terorizmu a fanatizmu

Kým panuje zmätok, je možné za teroristu označiť kohokoľvek.

Ilustračná fotografia.

Žili v slávnej vile, no nikdy sa do nej nevrátili Foto

Filmár David Cysař pátra po histórii svojich blízkych.

David Cysař je pravnukom Josefa Winternitza, ktorý dal v Prahe postaviť vilu prezývanú aj Béžová princezná.

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara Foto

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal nenápadne.

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop