SME

Sme krajina vín, ale nie každé sa vie predať

Sme krajina vín, ale nie každé sa vie predať

Vinohrady sa tiahnu od Malých Karpát po Vihorlat, každá zo šiestich vinohradníckych oblastí je iná.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/0/76/7660890/tokaj-vinice_r5612_res.jpg" author="archív SME" longread-pos="full"][/content]

PRIPRAVILI: Viera Juhászová a regionálne redakcie

Vinič sa na Slovensku pestuje v šiestich vinohradníckych oblastiach, roztiahnutých od Skalice na západe po Tokaj a Kráľovský Chlmec na východe. Dorábajú sa vynikajúce biele, červené i ružové vína.

Regionálni redaktori navštívili vinárov vo Svätom Jure, v Bratislave, Suchej nad Parnou, Nitre, vo Veľkom Krtíši či v Tokaji. Ich cesta za vínom sa začína na južných úpätiach výbežkov Bielych Karpát v Skalici.

„Ideš do búdy? Idú z búdy, mám to v búde.“ Vinohradnícke domčeky – búdy, sú len v Skalici alebo na blízkej Morave. Búdami sú posiate všetky priľahlé svahy, je ich tu viac ako päťsto. Najstaršie pochádzajú zo 17. storočia. Každá búda má svoj sklep a v nich zreje víno.

Pri každom stretnutí sa téma skôr či neskôr zvrtne na to, kto má postrihané, kto má postriekané, čím a koľkokrát. Kto má akú odrodu, akú úrodu, koľko predá a koľko si nechá. Ide viac než o biznis, ide o rodinné dedičstvo.

Typickou odrodou pre Skalicu je Frankovka. Práve ona tvorí základ Skalického rubínu – červeného, s príchuťou škorice a trniek, s ich vôňou. Chuť má horkastú, ale práve „trpčina“ v tomto víne nesmie chýbať.

Ingrid Sochorová, vju

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="http://i.sme.sk/cdata/0/76/7660890/web-vino.jpg" author=""][/content]


Bobule s plesňou

[content type="longread-pos" pos="left"]

Cibéba

  • cibebovanie je biologický dej, pri ktorom následkom pôsobenia tzv. ušľachtilej hniloby, vyvolanej hubou Botrytis cinerea, sa bobuľa na kre viniča scvrkáva, pričom jej konečný stav je cibéba.

[/content]

SKALICA. Príbeh vinára Alojza Masaryka by sa dal nazvať Rozprávka o šuhajovi z Radimova, ktorý v tvrdej konkurencii skalických vinárov obstál.

Známy výrobca a producent vína hovorí, že sa mu sen o víne, vinohradníctve a vinárstve splnil na dvesto percent. „Ako malí sme museli pomáhať vo vinohrade. Už vtedy som vedel, že chcem svoj vlastný vinohrad a svoju búdu.“

Svoj vinársky život považuje za naplnený. „Na bielom Bouvierovom hrozne som dosiahol 50 stupňov cukru, išlo o čistú cibébu s ušľachtilou plesňou, prvýkrát v Skalici. Pri odrode Dunaj som mal 29,5 stupňa cukru, takže moja vinárska duša je spokojná,“ hovorí popredný slovenský vinár.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Politický geograf Madleňák: Neviem, či v Lučenci poznajú Luntera či Mičeva

Extrémista Marian Kotleba ťaží v banskobystrickej župe aj zo slabej informovanosti tamojších voličov, hovorí pre SME politický geograf TIBOR MADLEŇÁK.

Nemýľte sa, toto nie je vaše Slovensko, zaznelo Kotlebovi pod oknom Video

Na to, aby zlo víťazilo, stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič, pripomenul prezident Andrej Kiska.

Jeho fotografia obletela svet. Dostal päsťou do tváre Foto

Vladimírovi Čičmancovi volali z takmer všetkých významných médií.

Vladimír Čičmanec
Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop