Krompachy 7. júla (TASR) - Cenu za najoriginálnejší recept halušiek "Budha" si z dnešných 3. medzinárodných majstrovstiev Slovenska vo varení a jedení halušiek v Krompachoch odniesla známa hudobná skupina Lojzo. Lojzovci dali svojej fantázii rozlet a tradičnú bryndzu nahradili mandľami, hrozienkami a škoricou. Celkovo súťažilo na Spiši osemnásť družstiev a okrem spomínanej novinky súťaže v originalite, štvorčlenné tímy súťažili v už tradičných kategóriách o najrýchlejšie uvarené, najrýchlejšie zjedené a najchutnejšie halušky.
Podľa predsedu poroty Jána Vavru, kuchára tímu majstrov sveta vo varení halušiek z Tureckej v roku 2000, najchutnejšie halušky uvarilo domáce družstvo SEZ Krompachy. Najrýchlejšie, za 5 minút a 27 sekúnd, to v Krompachoch zvládlo družstvo z Kojšova a najrýchlejšie ich zjedli Liptáci. Hoci štvorčlenný tím z Liptovského Mikuláša zvládol skonzumovať porciu uvarenú z 1,6 kg zemiakov a trištvrte kilogramu múky za neuveriteľnú minútu a dve sekundy, rekord v jedení halušiek, ktorý je 36 sekúnd, nepokoryl.
Domáci "variči halušiek" z krompašských SEZ zvíťazili aj v celkovom bodovanom hodnotení. Druhé bolo družstvo Žinčica z Banskej Bystrice a tretí opäť Krompašania z hotela Hutník. Šéfa poroty príjemne prekvapila kuchárska zdatnosť zahraničných, krajanských družstiev z Kanady, Rumunska, Francúzska a dvoch z Maďarska. Všetky zahraničné tímy podľa neho uvarili veľmi dobré halušky a zaslúžene skončili v strednom bodovom poli.
Hlavným organizátorom medzinárodných majstrovstiev vo varení a jedení halušiek je krompašská humanitná spoločnosť Humanita pre život. Výťažok z podujatia, ktorý je tradične ľudovou veselicou spojenou s vystúpeniami folklórnych súborov, putuje zdravotne postihnutým a sociálne odkázaným deťom. Počas svojho pôsobenia, podľa informácií Adriany Kočanovej, Humanita na tento účel už poukázala vyše jedného milióna korún.