Vyhlásenie Prezídia Únie miest Slovenska

Únia miest Slovenska podporovala vládu Slovenskej republiky v jej úsilí uskutočniť systémovú a komplexnú reformu verejnej správy, ktorá zavŕši zásadnú politickú a spoločenskú transformáciu spoločnosti, podporí rovnomerný hospodársky rozvoj jednotlivých miest , obcí a regiónov, účinnú participáciu na štrukturálnych fondoch Európskej únie, riešenie problémov v oblasti školstva, zdravotníctva i v postavení sociálnych a etnických spoločenstiev, posilní stabilitu a integritu Slovenskej republiky a umožní jej začlenenie do európskych štruktúr.

Vláda Slovenskej republiky v súlade so svojím programovým vyhlásením postupne prijala a schválila zásadné rozhodnutia k realizácii reformy verejnej správy. Naďalej sme podporovali postup vlády aj napriek tomu, že sa proces výrazne spomalil a zastavil. Opakovane sme deklarovali znepokojenie a vyzývali vládu Slovenskej republiky, aby urýchlene pokračovala v reforme. Privítali sme prvé dva zákony o samospráve VÚC a o voľbách do orgánov samosprávy VÚC, ktoré vláda schválila a predložila do slovenského parlamentu a vyzvali sme poslancov parlamentu, aby tieto zákony schválili. S našimi výzvami sme sa jednotlivo i spoločne s tretím sektorom a ďalšími partnermi obracali na všetkých poslancov parlamentu, členov a predsedov koaličných strán, na vedenie NR SR i predsedov poslaneckých klubov. Poslednú naliehavú výzvu poslancom NR SR , aby schválili vládou predložené zákony, prijal XI. snem Únie miest Slovenska v Bratislave 3. júla 2001.

V stredu 4.7.2001 poslanci NR SR odmietli vládny návrh zákona, ktorý navrhoval 12 Vyšších územných celkov regionálnej samosprávy /VÚC/. Odmietli ho napriek tomu, že tento vládny návrh opakovane podporili reprezentačné združenia samosprávy na Slovensku - Združenie miest a obcí Slovenska /ZMOS/ a Únia miest Slovenska /ÚMS/ i tretí sektor.

Teraz potvrdený model ôsmich krajov, ktorý predstavuje 8 krajských, 96 okresných úradov a 45 detašovaných pracovísk miestnej štátnej správy v roku 1996 spoločne odsúdili predstavitelia samosprávy, tretieho sektora i strany dnešnej vládnej koalície. Vtedy spoločne poukázali na to, že tento model je drahý a neefektívny, nerešpektuje regionálnu príslušnosť obyvateľov Slovenska a zvýši regionálne rozdiely. Zdôraznili, že vytvára najmä na území stredného a východného Slovenska nebezpečie prehlbovania regionálnych a vnútroregionálnych rozdielov. Poslanci vládnej koalície za SDĽ, väčšia časť poslancov SOP a SDKU - nepodporili vlastný vládny návrh a prijali uznesenie, ktorý realizuje regionálnu a miestnu samosprávu i miestnu štátnu správu podľa modelu predchádzajúcej vlády Vladimíra Mečiara.

Naviac v schválenom znení zákona sa na základe návrhov HZDS uplatnil princíp kontroly a podriadenosti územnej samosprávy voči štátnej správe. Je to popretie zásad samosprávnej demokracie a sme presvedčení, že aj porušenie ústavných princípov. Aj ďalšie pripravované zákony o majetku obcí , o majetku VÚC, o rozpočtových pravidlách obsahujú jednoznačný zámer podriadiť a kontrolovať územnú samosprávu z polohy štátnej správy a obmedziť jej politickú a hospodársku suverenitu. Schválený ako aj navrhované zákony sú v zásadnom rozpore s vládou schválenou „Stratégiou reformy“ a „Koncepciou decentralizácie a modernizácie verejnej správy.

Zásadne a naliehavo protestujeme proti takémuto postupu ! Obrátime sa s výzvou na pána prezidenta Rudolfa Schustera, aby zákon o samospráve VÚC nepodpísal a vrátil ho na opätovné prerokovanie do Národnej rady Slovenskej republiky ! Ak to bude nevyhnutné, budeme iniciovať podanie na Ústavný súd Slovenskej republiky.

Jozef Moravčík
prezident ÚMS

1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 224
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 176
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 9 095
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 928
  5. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 373
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 262
  7. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 5 511
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 128
  9. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 4 488
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 470

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Slováci by si radi zachovali pozíciu medzi Západom a Východom

V krajinách strednej a východnej Európy podpora NATO zaostáva za podporou pre EÚ.

Cirkev o podpore Kotlebu: takto sa kňazi nesmú správať

Konferencia biskupov Slovenska síce kritizuje verejnú podporu kňazov Kotlebovej strane, nehovorí o škodlivosti jej ideológie.

Slovensko má po 35 rokoch druhé národné plemeno oviec - slovenskú dojnú ovcu

Vyšľachtená je z pôvodných slovenských plemien a špecializovaných dojných plemien.