Vyhlásenie Prezídia Únie miest Slovenska

Únia miest Slovenska podporovala vládu Slovenskej republiky v jej úsilí uskutočniť systémovú a komplexnú reformu verejnej správy, ktorá zavŕši zásadnú politickú a spoločenskú transformáciu spoločnosti, podporí rovnomerný hospodársky rozvoj jednotlivých miest , obcí a regiónov, účinnú participáciu na štrukturálnych fondoch Európskej únie, riešenie problémov v oblasti školstva, zdravotníctva i v postavení sociálnych a etnických spoločenstiev, posilní stabilitu a integritu Slovenskej republiky a umožní jej začlenenie do európskych štruktúr.

Vláda Slovenskej republiky v súlade so svojím programovým vyhlásením postupne prijala a schválila zásadné rozhodnutia k realizácii reformy verejnej správy. Naďalej sme podporovali postup vlády aj napriek tomu, že sa proces výrazne spomalil a zastavil. Opakovane sme deklarovali znepokojenie a vyzývali vládu Slovenskej republiky, aby urýchlene pokračovala v reforme. Privítali sme prvé dva zákony o samospráve VÚC a o voľbách do orgánov samosprávy VÚC, ktoré vláda schválila a predložila do slovenského parlamentu a vyzvali sme poslancov parlamentu, aby tieto zákony schválili. S našimi výzvami sme sa jednotlivo i spoločne s tretím sektorom a ďalšími partnermi obracali na všetkých poslancov parlamentu, členov a predsedov koaličných strán, na vedenie NR SR i predsedov poslaneckých klubov. Poslednú naliehavú výzvu poslancom NR SR , aby schválili vládou predložené zákony, prijal XI. snem Únie miest Slovenska v Bratislave 3. júla 2001.

V stredu 4.7.2001 poslanci NR SR odmietli vládny návrh zákona, ktorý navrhoval 12 Vyšších územných celkov regionálnej samosprávy /VÚC/. Odmietli ho napriek tomu, že tento vládny návrh opakovane podporili reprezentačné združenia samosprávy na Slovensku - Združenie miest a obcí Slovenska /ZMOS/ a Únia miest Slovenska /ÚMS/ i tretí sektor.

Teraz potvrdený model ôsmich krajov, ktorý predstavuje 8 krajských, 96 okresných úradov a 45 detašovaných pracovísk miestnej štátnej správy v roku 1996 spoločne odsúdili predstavitelia samosprávy, tretieho sektora i strany dnešnej vládnej koalície. Vtedy spoločne poukázali na to, že tento model je drahý a neefektívny, nerešpektuje regionálnu príslušnosť obyvateľov Slovenska a zvýši regionálne rozdiely. Zdôraznili, že vytvára najmä na území stredného a východného Slovenska nebezpečie prehlbovania regionálnych a vnútroregionálnych rozdielov. Poslanci vládnej koalície za SDĽ, väčšia časť poslancov SOP a SDKU - nepodporili vlastný vládny návrh a prijali uznesenie, ktorý realizuje regionálnu a miestnu samosprávu i miestnu štátnu správu podľa modelu predchádzajúcej vlády Vladimíra Mečiara.

Naviac v schválenom znení zákona sa na základe návrhov HZDS uplatnil princíp kontroly a podriadenosti územnej samosprávy voči štátnej správe. Je to popretie zásad samosprávnej demokracie a sme presvedčení, že aj porušenie ústavných princípov. Aj ďalšie pripravované zákony o majetku obcí , o majetku VÚC, o rozpočtových pravidlách obsahujú jednoznačný zámer podriadiť a kontrolovať územnú samosprávu z polohy štátnej správy a obmedziť jej politickú a hospodársku suverenitu. Schválený ako aj navrhované zákony sú v zásadnom rozpore s vládou schválenou „Stratégiou reformy“ a „Koncepciou decentralizácie a modernizácie verejnej správy.

Zásadne a naliehavo protestujeme proti takémuto postupu ! Obrátime sa s výzvou na pána prezidenta Rudolfa Schustera, aby zákon o samospráve VÚC nepodpísal a vrátil ho na opätovné prerokovanie do Národnej rady Slovenskej republiky ! Ak to bude nevyhnutné, budeme iniciovať podanie na Ústavný súd Slovenskej republiky.

Jozef Moravčík
prezident ÚMS

1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  3. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Rastie nám pokrivená generácia?
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  2. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  3. Detské zúbky sú veda
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  8. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Rastie nám pokrivená generácia?
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 779
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 4 177
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 777
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 227
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 448
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 264
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 030
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 876
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 853
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 736

Kto sa bojí boja proti korupcii

Vo virtuálnom priestore sa objavujú útoky na prezidenta či protikorupčných aktivistov.

PRIMÁR

Päťdesiatnici a stres: Po päťdesiatke začne stres zabíjať

Nikto nie je stavaný na to, aby prežíval dlhodobý stres.

Domov

Kiskovi sa do vysvetľovania financovania kampane nechce, mimovládky by čakali viac

Minister Kažimír prezidentovi odporučil vzdať sa daňového tajomstva. Aliancia Fair-play varuje pred zneužívaním témy proti politickým súperom.

Nový manažment RTVS doplní Michal Dzurjanin a Petra Stano Maťašovská

Dzurjanin nahradí Martinu Kubániovú a Stano Maťašovská zase Ján Balaščáka.

Domov

Zdravotnícki záchranári kritizujú Druckera, že nerieši ich problémy

Poukazujú na dlhodobé porušovanie zákonov.

Demokratická a kontinuálna vláda v Nemecku je pre Fica podstatná

Premiér Robert Fico zablahoželal nemeckej kancelárke Angele Merkelovej k víťazstvu v nemeckých parlamentných voľbách.