SME

Oheň a voda. Ako sa vyrába poriadny sud

Oheň a voda. Ako sa vyrába poriadny sud

Ohnúť drevené latky do oblúka a uzavrieť ich obručou trvá približne dvadsať minút. Boli sme sa pozrieť ako vzniká dubový sud.

TEXT: Alena Štifilová, FOTO: Ján Krošlák

A k nebude pršať, vytiahneme tristolitrový sud a budeme sťahovať, dozvedáme sa v Štiavnickej sudárni. Patrí medzi najväčších výrobcov drevených sudov na Slovensku, ako jediná vlastní kompletnú strojovú výbavu.

Presvedčiť drevo, aby sa ohlo do požadovaného tvaru a nepopraskalo, nie je jednoduché. Dodnes sa používa technika našich starých otcov, ktorá na dvore vyčaruje atmosféru dobovej debnárskej dielne. Vo vnútri suda sa založí oheň, jeho úlohou je zohrievať drevo a premieňať vodu, ktorú obsahuje, na paru.

Tá postupne uvoľňuje vlákna, až dosky zmäknú a môžu sa začať plastifikovať, čiže ohýbať.

Debnári pomocou sťahováka a oceľového lana pomaly uzatvárajú sud, pracujú s citom a bez unáhlenia, aby vlákna neroztrhali. Tie sa nedobrovoľne z vonkajšej strany naťahujú a z vnútornej stláčajú. Popritom sa sud polieva vodou, aby ho oheň úplne nevysušil.

Aspoň rok pod holým nebom

„Vinára zaujíma hlavne to, aby sud netiekol,“ hovorí Ján Koreň, jeden z troch majiteľov Štiavnickej sudárne, „a debnára to, aby zohnal kvalitné drevo.“

Či je sud vyrobený z kvalitného dreva dokáže podľa neho čiastočnej posúdiť aj sám vinár. Voľným okom by mal skontrolovať, či nie je poškodené drevokazným hmyzom, ktorý vytvára malé dierky a zo sudu robí sitko a tiež, či nemá hrče.

Hrče spôsobujú problémy už pri plastifikácii, sú to miesta, kde sa doska najčastejšie zlomí.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa preplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom SME1 na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Prieskum Polis: SNS po kríze výrazne stratila

SNS by získala menej percent, než bol jej volebný výsledok v roku 2016. Politológ za tým vidí správanie jej predsedu Andreja Danka.

Predseda SNS Andrej Danko.

Obchvat Ružomberka. Mal byť hotový, bude meškať roky

Úsek plánujú dokončiť až v roku 2021.

Ťažký mechanizmus počas slávnostného začiatku razenia tunela Čebrať na diaľničnom úseku D1 Ivachnová - Hubová blízko Ružomberka a obce Likavka - 19. september 2014

Odchod z koalície? Názory sú pol na pol, hovorí poslanec SNS

Fico ustúpil Dankovi a vláda v stredu nerokovala.

Ilustračné foto

Kedy dostanete 13. a 14. plat? Fico podporil Dankov návrh

Koalícia sa zrejme dohodne na úľavách.

Vládna trojkoalícia na čele s Robertom Ficom (v strede) a Andrejom Danko a Bélom Bugárom (zľava).

Školákov učí jesť zdravo. Bez cukru či bielej múky

Niekdajší šéfkuchár v hoteli je teraz vedúcim školskej jedálne.

Marián Maszay deti privyká na špenátové halušky, zapekané panini s paradajkami či mozzarellou aj na kuracie fašírky s bylinkami. A naučil ich, že šalát si každý deň môžu samy nabrať pri bufetovom stole.
Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop