V školských jedálňach je podľa hydinárov málo domáceho mäsa

Slovenskí hydinári upozorňujú, že verejné obstarávania školských jedální sú robené na mieru veľkoobchodníkov. Od slovenských spracovateľov nakupuje 18,6 percenta jedální.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SME - JÁN KROŠLÁK)

BRATISLAVA. Únia hydinárov Slovenska upozorňuje na nízky podiel domáceho hydinového mäsa v školských jedálňach. Zároveň tvrdí, že školské jedálne často uprednostňujú pri nakupovaní najnižšiu cenu hydiny, čo má dopad na kvalitu mäsa.

Vyplýva to z dotazníkového prieskumu, ktorý únia uskutočnila koncom marca. O jeho výsledkoch v utorok na tlačovej besede informoval Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska.

Do prieskumu sa zapojili materské, základné aj stredné školy, spolu približne 420 škôl zo všetkých krajov Slovenska. Z odpovedí škôl vyplýva, že hydinu cez verejné obstarávanie nakupuje 49,6 percenta školských jedální, pričom s výsledkom obstarávania je spokojných 45,1 percenta škôl.

Hlavným kritériom pri obstarávaní je cena

Alarmujúca je však podľa únie najmä skutočnosť, že iba 22,6 percenta jedální obstaráva hydinu ako jediný predmet obstarávania. Ostatných 77,4 percenta jedální nakupuje hydinové mäso v rámci spoločného obstarávania s inými potravinami, najčastejšie mrazenými rybami a zeleninou.

"To dokazuje, že verejné obstarávania sú robené na mieru veľkoobchodníkov a spracovatelia hydiny sú z obstarávania automaticky vyradení," uvádza Molnár s tým, že to potvrdzuje aj spôsob nákupu hydinového mäsa.

Iba 13,5 percenta jedální objednáva mäso priamo od spracovateľa hydiny. Hlavným kritériom pri zadávaní verejného obstarávania je pritom najnižšia cena, ostatné kritériá majú výrazne nižší podiel.

Záujem o hydinové mäso je veľký

V dotazníku uviedlo 67,4 percenta jedální, že varí zo slovenského mäsa, 16,5 percenta nakupuje od zahraničných dodávateľov a 16,1 percenta nakupuje rôzne.

"Pravda však je úplne inde. Od troch slovenských spracovateľov hydiny totiž nakupuje mäso iba 18,6 percenta jedální. Zvyšných 48,8 percenta jedální uviedlo, že nakupuje od ostatných slovenských výrobcov, čo však predstavuje rôznych prebalovačov zahraničnej hydiny, ktorá je spojená s potravinovými aférami," hovorí Molnár.

Povzbudzujúce podľa hydinárov je, že o nákup hydinového mäsa má podľa dotazníka záujem 87,7 percenta školských jedální. Podľa únie je preto potrebné, aby túto problematiku riešilo aj ministerstvo školstva a aby začali rodičia presadzovať vo svojich školách nákup slovenskej hydiny.

Výsledky dostane ministerstvo školstva

Problémy sú podľa hydinárov najmä so systémom obstarávania a systémom spoznávania výrobcu. Pri spoznávaní výrobcu však pomôže zmena predpisov od 1. apríla, podľa ktorej je povinné uvádzať krajinu pôvodu hydinového mäsa a jedáleň môže zistiť, kde bolo zviera chované a kde zabité.

Únia hydinárov plánuje poslať výsledky prieskumu aj ministerstvu školstva. Od rezortu budú žiadať napríklad návod na obstarávania určený pre školy tak, aby obstarávania neboli šité pre veľkoobchodníkov.

V obstarávaniach by podľa Molnára nemalo chýbať napríklad kritérium na čerstvosť mäsa či vyžadovať certifikát záujemcu o tom, že pôsobí ako hydinový bitúnok.

Molnár na záver dodal, že konzumácia nekvalitných potravín od mladého veku má veľký vplyv aj na chorobnosť detí, ktoré často majú zníženú imunitu alebo alergie.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  2. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  2. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  3. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  4. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  5. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  6. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek
  7. Cíťte sa v priestore príjemne
  8. Ktorý odšťavovač má najvyššiu výťažnosť?
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Ako si vybrať wc a umývadlo?
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 9 788
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 402
  3. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 398
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 230
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 902
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 3 875
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 799
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 645
  9. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 1 828
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 1 515