SME

V školských jedálňach je podľa hydinárov málo domáceho mäsa

Slovenskí hydinári upozorňujú, že verejné obstarávania školských jedální sú robené na mieru veľkoobchodníkov. Od slovenských spracovateľov nakupuje 18,6 percenta jedální.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: SME - JÁN KROŠLÁK)

BRATISLAVA. Únia hydinárov Slovenska upozorňuje na nízky podiel domáceho hydinového mäsa v školských jedálňach. Zároveň tvrdí, že školské jedálne často uprednostňujú pri nakupovaní najnižšiu cenu hydiny, čo má dopad na kvalitu mäsa.

Vyplýva to z dotazníkového prieskumu, ktorý únia uskutočnila koncom marca. O jeho výsledkoch v utorok na tlačovej besede informoval Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Do prieskumu sa zapojili materské, základné aj stredné školy, spolu približne 420 škôl zo všetkých krajov Slovenska. Z odpovedí škôl vyplýva, že hydinu cez verejné obstarávanie nakupuje 49,6 percenta školských jedální, pričom s výsledkom obstarávania je spokojných 45,1 percenta škôl.

SkryťVypnúť reklamu

Hlavným kritériom pri obstarávaní je cena

Alarmujúca je však podľa únie najmä skutočnosť, že iba 22,6 percenta jedální obstaráva hydinu ako jediný predmet obstarávania. Ostatných 77,4 percenta jedální nakupuje hydinové mäso v rámci spoločného obstarávania s inými potravinami, najčastejšie mrazenými rybami a zeleninou.

"To dokazuje, že verejné obstarávania sú robené na mieru veľkoobchodníkov a spracovatelia hydiny sú z obstarávania automaticky vyradení," uvádza Molnár s tým, že to potvrdzuje aj spôsob nákupu hydinového mäsa.

Iba 13,5 percenta jedální objednáva mäso priamo od spracovateľa hydiny. Hlavným kritériom pri zadávaní verejného obstarávania je pritom najnižšia cena, ostatné kritériá majú výrazne nižší podiel.

Záujem o hydinové mäso je veľký

V dotazníku uviedlo 67,4 percenta jedální, že varí zo slovenského mäsa, 16,5 percenta nakupuje od zahraničných dodávateľov a 16,1 percenta nakupuje rôzne.

SkryťVypnúť reklamu

"Pravda však je úplne inde. Od troch slovenských spracovateľov hydiny totiž nakupuje mäso iba 18,6 percenta jedální. Zvyšných 48,8 percenta jedální uviedlo, že nakupuje od ostatných slovenských výrobcov, čo však predstavuje rôznych prebalovačov zahraničnej hydiny, ktorá je spojená s potravinovými aférami," hovorí Molnár.

Povzbudzujúce podľa hydinárov je, že o nákup hydinového mäsa má podľa dotazníka záujem 87,7 percenta školských jedální. Podľa únie je preto potrebné, aby túto problematiku riešilo aj ministerstvo školstva a aby začali rodičia presadzovať vo svojich školách nákup slovenskej hydiny.

Výsledky dostane ministerstvo školstva

Problémy sú podľa hydinárov najmä so systémom obstarávania a systémom spoznávania výrobcu. Pri spoznávaní výrobcu však pomôže zmena predpisov od 1. apríla, podľa ktorej je povinné uvádzať krajinu pôvodu hydinového mäsa a jedáleň môže zistiť, kde bolo zviera chované a kde zabité.

SkryťVypnúť reklamu

Únia hydinárov plánuje poslať výsledky prieskumu aj ministerstvu školstva. Od rezortu budú žiadať napríklad návod na obstarávania určený pre školy tak, aby obstarávania neboli šité pre veľkoobchodníkov.

V obstarávaniach by podľa Molnára nemalo chýbať napríklad kritérium na čerstvosť mäsa či vyžadovať certifikát záujemcu o tom, že pôsobí ako hydinový bitúnok.

Molnár na záver dodal, že konzumácia nekvalitných potravín od mladého veku má veľký vplyv aj na chorobnosť detí, ktoré často majú zníženú imunitu alebo alergie.

Školstvo

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  3. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  4. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  5. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  6. Plátené tašky a opakované použitie
  7. Kupujete si dovolenku? Nezabudnite na poistenie storna!
  8. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny
  1. Zober loptu, nie mobil. Cieľom je prepojiť úspešných športovcov
  2. Čo vám hrozí, keď si neliečite alergiu
  3. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  4. Slováci investujú viac, vo fondoch majú už 14 miliárd eur.
  5. Oslava ako v Hollywoode: Kaufland má narodeniny, pozýva aj vás
  6. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť
  7. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku
  8. Sigord – les, kde sa stretáva zodpovedné hospodárenie s turizmom
  1. Otvorili najmodernejšiu kliniku pre neplodné páry na Slovensku 17 266
  2. Slovenské dôchodky nemá kto zachrániť 5 885
  3. Národný futbalový štadión prináša do ekonomiky milióny 5 621
  4. Ženy nepatria za volant? Majiteľ autoškoly má iný názor 4 586
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 156
  6. Plátené tašky a opakované použitie 4 064
  7. Prenájmom bytu môžete zlepšiť životy 2 442
  8. Vírus HPV môže mať až 80% sexuálne aktívnych ľudí 2 333
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Sportnet

Nemecko - Francúzsko: ONLINE prenos zo zápasu o 3. miesto Ligy národov.

Sledujte s nami ONLINE prenos zo zápasu o tretie miesto v Lige národov: Nemecko - Francúzsko.


Tréner Slovana Vladimír Weiss st. a vpravo jeho asistent Boris Kitka.

Dianie v Slovane Bratislava v uplynulých týždňoch naznačuje, že neľahká situácia vládne pri tvorení nového kádra.


SITA
Viktória Chladoňová v drese tímu Visma Lease a Bike.

V súťaži o biely dres skončila tretia.


Tréner Luciano Spalletti počas zápasu Nórsko - Taliansko v kvalifikácii MS vo futbale 2026.

Federácia ho cez víkend informovala, že s ním ďalej na lavičke národného nepočíta.


TASR
SkryťZatvoriť reklamu