SME
Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

V školských jedálňach je podľa hydinárov málo domáceho mäsa

Slovenskí hydinári upozorňujú, že verejné obstarávania školských jedální sú robené na mieru veľkoobchodníkov. Od slovenských spracovateľov nakupuje 18,6 percenta jedální.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: SME - JÁN KROŠLÁK)

BRATISLAVA. Únia hydinárov Slovenska upozorňuje na nízky podiel domáceho hydinového mäsa v školských jedálňach. Zároveň tvrdí, že školské jedálne často uprednostňujú pri nakupovaní najnižšiu cenu hydiny, čo má dopad na kvalitu mäsa.

Vyplýva to z dotazníkového prieskumu, ktorý únia uskutočnila koncom marca. O jeho výsledkoch v utorok na tlačovej besede informoval Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska.

Do prieskumu sa zapojili materské, základné aj stredné školy, spolu približne 420 škôl zo všetkých krajov Slovenska. Z odpovedí škôl vyplýva, že hydinu cez verejné obstarávanie nakupuje 49,6 percenta školských jedální, pričom s výsledkom obstarávania je spokojných 45,1 percenta škôl.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Hlavným kritériom pri obstarávaní je cena

Alarmujúca je však podľa únie najmä skutočnosť, že iba 22,6 percenta jedální obstaráva hydinu ako jediný predmet obstarávania. Ostatných 77,4 percenta jedální nakupuje hydinové mäso v rámci spoločného obstarávania s inými potravinami, najčastejšie mrazenými rybami a zeleninou.

"To dokazuje, že verejné obstarávania sú robené na mieru veľkoobchodníkov a spracovatelia hydiny sú z obstarávania automaticky vyradení," uvádza Molnár s tým, že to potvrdzuje aj spôsob nákupu hydinového mäsa.

Iba 13,5 percenta jedální objednáva mäso priamo od spracovateľa hydiny. Hlavným kritériom pri zadávaní verejného obstarávania je pritom najnižšia cena, ostatné kritériá majú výrazne nižší podiel.

Záujem o hydinové mäso je veľký

V dotazníku uviedlo 67,4 percenta jedální, že varí zo slovenského mäsa, 16,5 percenta nakupuje od zahraničných dodávateľov a 16,1 percenta nakupuje rôzne.

Skryť Vypnúť reklamu

"Pravda však je úplne inde. Od troch slovenských spracovateľov hydiny totiž nakupuje mäso iba 18,6 percenta jedální. Zvyšných 48,8 percenta jedální uviedlo, že nakupuje od ostatných slovenských výrobcov, čo však predstavuje rôznych prebalovačov zahraničnej hydiny, ktorá je spojená s potravinovými aférami," hovorí Molnár.

Povzbudzujúce podľa hydinárov je, že o nákup hydinového mäsa má podľa dotazníka záujem 87,7 percenta školských jedální. Podľa únie je preto potrebné, aby túto problematiku riešilo aj ministerstvo školstva a aby začali rodičia presadzovať vo svojich školách nákup slovenskej hydiny.

Výsledky dostane ministerstvo školstva

Problémy sú podľa hydinárov najmä so systémom obstarávania a systémom spoznávania výrobcu. Pri spoznávaní výrobcu však pomôže zmena predpisov od 1. apríla, podľa ktorej je povinné uvádzať krajinu pôvodu hydinového mäsa a jedáleň môže zistiť, kde bolo zviera chované a kde zabité.

Skryť Vypnúť reklamu

Únia hydinárov plánuje poslať výsledky prieskumu aj ministerstvu školstva. Od rezortu budú žiadať napríklad návod na obstarávania určený pre školy tak, aby obstarávania neboli šité pre veľkoobchodníkov.

V obstarávaniach by podľa Molnára nemalo chýbať napríklad kritérium na čerstvosť mäsa či vyžadovať certifikát záujemcu o tom, že pôsobí ako hydinový bitúnok.

Molnár na záver dodal, že konzumácia nekvalitných potravín od mladého veku má veľký vplyv aj na chorobnosť detí, ktoré často majú zníženú imunitu alebo alergie.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 19 479
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 15 988
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 247
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 390
  5. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 11 750
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 055
  7. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 997
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 069
  9. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 9 901
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 893
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Školstvo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Školstvo (Nové Zámky), školstvo, Školstvo (Domov)
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Oravčanov hanili za svadby, teraz sú vzorom. A poďakujte vojakom, znelo z každej dediny

Celoštátne testovanie ohrozuje neistá ochota zdravotníkov.

Rad v Donom Kubíne pred mestským kultúrnym strediskom o 8:55 h.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Vďaka patrí zodpovedným, ale to najťažšie nás len čaká

V tieto dni neplatia kategórie politickej odmeny alebo odplaty.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Prvá západná krajina, ktorá sa pokúša plošne testovať, píšu o Slovensku

Netreba odhaliť každého pozitívneho, vysvetľuje odborník.

Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Komentár Bena Cunninghama

Mýli sa pápež?

Akú hodnotu má vyhlásenie cirkvi, ak sa dá jednoducho zmeniť?

Ben Cunningham.

Neprehliadnite tiež

Na Covid zomrú najbližšie dni desiatky ľudí denne. Pokles možno očakávať najskôr o dva týždne

Pre koronu zomierajú ľudia s inými ochoreniami, ktorí by inak žili.

V piatok sa na Slovensku urobilo v súvislosti s ochorením Covid - 19 šestnásť pitiev.
Historikovi pripomína monotónna biela omietka zateplený panelák.

Koronavírus na Slovensku: Za prvé dva dni sa prišlo dať otestovať 120-tisíc ľudí (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 40 801. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 159 obetí.

Ilustračná fotografia.

Oravčanov hanili za svadby, teraz sú vzorom. A poďakujte vojakom, znelo z každej dediny

Celoštátne testovanie ohrozuje neistá ochota zdravotníkov.

Rad v Donom Kubíne pred mestským kultúrnym strediskom o 8:55 h.