Máme aj kvalitné mäso, ale výrobcovia väčšinu vyvážajú a našinci sa pozerajú na cenu. Na svetovej úrovni je u nás podľa odborníkov bravčové a hydinové mäso.
[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/0/56/5621690/5621690.jpeg?rev=2" author="FOTO – TASR" longread-pos="full"]Strach zo zahraničného mäsa z roku 2001, keď sa objavila choroba šialených kráv.[/content]
TEXT: Ján Krempaský
BRATISLAVA. Máme na Slovensku kvalitné mäso od domácich farmárov? Máme, len ho treba vedieť nájsť, zhodujú sa odborníci na kvalitu mäsa.
Na svetovej úrovni je najmä naše bravčové a hydinové mäso. S hydinou sa spája aj najviac veterinármi zistených nedostatkov, ale v drvivej väčšine ide o hydinu dovezenú zo zahraničia.
Relatívne najslabšiu kvalitu má u nás hovädzina, pretože sa usmrcuje veľa kráv z mliečnych chovov, ktorých mäso nie je také kvalitné, a nemáme ani takú tradíciu zrenia hovädziny ako v cudzine.
Niektorí majú o slovenskom mäse pochybnosti, najmä niektoré reštaurácie vravia, že nemá požadovanú kvalitu a farmárov s dobrým mäsom je málo a nevidieť ich.
Siedme najlepšie bravčové
„Áno, máme aj kvalitné mäso,“ hovorí Peter Polák, šéf Zväzu chovateľov mäsového dobytka.
Platí to najmä pre bravčovinu, ktorá patrí podľa hovorcu ministerstva pôdohospodárstva Petra Hajnalu k európskej špičke najmä v kritériu nízkeho množstva antibiotík, ktoré sa používajú pri chove ošípaných. V Európe nám z tohto pohľadu patrí siedme miesto, hovorí Hajnala. Pred nami sú najmä škandinávske krajiny.
O kvalite bravčoviny podľa šéfa Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Andreja Imricha svedčí aj fakt, že až 60 percent našej produkcie putuje do zahraničia, najmä do Česka, Poľska a Maďarska.
Úspechom podľa Imricha je aj to, že za posledné dve desaťročia sa nám podarilo zvýšiť pomocou zámerného kríženia plemien podiel mäsa v jatočnom tele ošípaných zo 45 na 60 percent.
Dobrá hydina aj divina
„Čo sa hydiny týka, myslím si, že slovenskí hydinári produkujú vysokokvalitné a zdravotne bezpečné mäso,“ hovorí o druhom najkonzumovanejšom mäse na Slovensku Martina Gondeková, odborníčka na kvalitu mäsa z Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre.