SME

Kvalitné mäso treba vedieť na pulte rozoznať

Máme aj kvalitné mäso, ale výrobcovia väčšinu vyvážajú a našinci sa pozerajú na cenu. Na svetovej úrovni je u nás podľa odborníkov bravčové a hydinové mäso.

[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/0/56/5621690/5621690.jpeg?rev=2" author="FOTO – TASR" longread-pos="full"]Strach zo zahraničného mäsa z roku 2001, keď sa objavila choroba šialených kráv.[/content]

TEXT: Ján Krempaský

BRATISLAVA. Máme na Slovensku kvalitné mäso od domácich farmárov? Máme, len ho treba vedieť nájsť, zhodujú sa odborníci na kvalitu mäsa.

Na svetovej úrovni je najmä naše bravčové a hydinové mäso. S hydinou sa spája aj najviac veterinármi zistených nedostatkov, ale v drvivej väčšine ide o hydinu dovezenú zo zahraničia.

Relatívne najslabšiu kvalitu má u nás hovädzina, pretože sa usmrcuje veľa kráv z mliečnych chovov, ktorých mäso nie je také kvalitné, a nemáme ani takú tradíciu zrenia hovädziny ako v cudzine.

Niektorí majú o slovenskom mäse pochybnosti, najmä niektoré reštaurácie vravia, že nemá požadovanú kvalitu a farmárov s dobrým mäsom je málo a nevidieť ich.

Siedme najlepšie bravčové

„Áno, máme aj kvalitné mäso,“ hovorí Peter Polák, šéf Zväzu chovateľov mäsového dobytka.

Platí to najmä pre bravčovinu, ktorá patrí podľa hovorcu ministerstva pôdohospodárstva Petra Hajnalu k európskej špičke najmä v kritériu nízkeho množstva antibiotík, ktoré sa používajú pri chove ošípaných. V Európe nám z tohto pohľadu patrí siedme miesto, hovorí Hajnala. Pred nami sú najmä škandinávske krajiny.

O kvalite bravčoviny podľa šéfa Zväzu chovateľov ošípaných na Slovensku Andreja Imricha svedčí aj fakt, že až 60 percent našej produkcie putuje do zahraničia, najmä do Česka, Poľska a Maďarska.

Úspechom podľa Imricha je aj to, že za posledné dve desaťročia sa nám podarilo zvýšiť pomocou zámerného kríženia plemien podiel mäsa v jatočnom tele ošípaných zo 45 na 60 percent.

Dobrá hydina aj divina

„Čo sa hydiny týka, myslím si, že slovenskí hydinári produkujú vysokokvalitné a zdravotne bezpečné mäso,“ hovorí o druhom najkonzumovanejšom mäse na Slovensku Martina Gondeková, odborníčka na kvalitu mäsa z Výskumného ústavu živočíšnej výroby v Nitre.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3Q59 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3Q59 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Čítajte ďalej

Minister zahraničia Ivan Korčok.

V slovenskej koaličnej kríze sa po Putinovi objavuje už aj Orbán

Korčok rieši Sputnik V aj dvojaké občianstvo.

5. mar
Premiér a minister zdravotníctva vítali príchod ruskej vakcíny na košickom letisku.

Terajší tlak nenúti Matoviča ustupovať. Kto by ho mohol nahradiť?

Dôležité bude aj to, na čiu stranu sa postaví Sme rodina.

4. mar
Ivan Mikloš

O Sputniku s Ivanom Miklošom: Problém je Igor Matovič

Dovoz vakcíny dostal vládu do najväčšej krízy.

4. mar
SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop