Reštaurácie berú mäso z cudziny, slovenskí farmári nie sú viditeľní

Farmári nezvládajú marketing a logistiku a neponúkajú dostatok kvalitného mäsa, tvrdia reštaurácie.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Vychytené reštaurácie na Slovensku používajú v kuchyni najmä mäso zo zahraničia. Predpokladajú, že aj slovenskí výrobcovia majú kvalitné mäso, ale skôr dávajú prednosť malým farmárom.

Tých však ťažko hľadajú, lebo o nich nikto nevie a keď ich reštaurácia nájde, majú problém dodávať mäso podľa jej potrieb.

Denník SME oslovil štyri reštaurácie z prvej desiatky rebríčka Trend Top Reštaurácie 2015.

Najmä zo zahraničia

„Ja osobne už niekoľko rokov nenakupujem mäso do svojej reštaurácie ­ hotela a takisto pre svoju rodinu zo Slovenska,“ vysvetľuje Igor Čehy, šéfkuchár Kempinski Hotel River Park. Priznáva, že je to smutné, ale má na to niekoľko dôvodov. „Ako spotrebiteľ a zároveň šéfkuchár vyžadujem určitú kvalitu, pružný a pravidelný prísun čerstvého tovaru, určitú úroveň balenia a deklaráciu pôvodu produktov.“

Prakticky žiadne mäso zo Slovenska neberú ani do bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Michal Takács z nej tvrdí, že zákazníci chcú a sú naučení najmä na mäso zo zahraničia. Zo Slovenska skúšobne testujú len hovädziu sviečkovicu z obce Kuchyňa.

Mäso zo zahraničia uprednostňujú podľa šéfkuchára Petra Kissa najmä pre jeho dostupnosť aj v bratislavskej reštaurácii Ufo na pilieri nad Mostom SNP. „Ponúkame hosťom netradičné chute, ktoré si vyžadujú aj exotické suroviny. Na slovenskom trhu nenájdeme bizónie či krokodýlie mäso alebo morské plody.“

Naopak reštaurácia Gašperov mlyn z Batizoviec pod Vysokými Tatrami dáva podľa manažérky Slavomíry Gašperovej prednosť najmä mäsu zo Slovenska. V kuchyni podľa nej má až 80 percent mäsových výrobkov zo Slovenska.

Pochvaľuje si spoluprácu s malými farmármi. Je presvedčená o kvalite slovenského mäsa, ale niektoré časti sú podľa nej u nás nedostatkové. „Napríklad teľacie či bravčové líčka musíme dovážať, keďže zo slovenského chovu ich nie je dostatok.“

Označenie a peniaze

Kvalite mäsa na Slovensku by podľa reštaurácií pomohlo, keby ľudia mali viac peňazí a napríklad v supermarkete by si vyberali mäso nie podľa ceny, ale kvality.

Nášmu mäsu môže podľa Čehyho pomôcť aj povinné označovanie pôvodu, ktoré platí od prvého apríla.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 512
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 108
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 979
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 633
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 565
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 765
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 465
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 721
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 393
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 183

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOLNÝ ZEMPLÍN KORZÁR

Smer na východe už oslavuje MDŽ. Zabáva vtipmi o svokrách

Nikto nespomínal ističe, ceny elektriny, ani dôchodky.

ŠPORT

Českému brankárovi zapadol jazyk, život mu zachraňoval útočník súpera

Otras mozgu, zlomený a narazený zub, rozťatá pera.

Neprehliadnite tiež

Kauzu lykožrút uzavreli, trestné stíhanie exministrov životného prostredia zastavili

Prokurátor zastavil trestné stíhanie, pretože skutok nebol trestným činom.

Počet nezaradených poslancov stúpne, v pléne ich bude sedieť dvanásť

Prví nezaradení poslanci v tomto volebnom období prišli už krátko po voľbách.

Ústavný súd vlani priznal pre prieťahy odškodné viac ako 700 000 eur

Ústavný súd v minulom roku konštatoval v 263 prípadoch porušenie práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov.

Sulík odmieta stretnutie, tvrdí Hlina. Dohoda o spolupráci v župných voľbách je ohrozená

SaS má podľa Richarda Sulíka záujem, aby KDH bolo v koalícii pre župné voľby a je pripravená urobiť seriózne dohody.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop