SME
Nedeľa, 28. február, 2021 | Meniny má ZlaticaKrížovkyKrížovky

Reštaurácie berú mäso z cudziny, slovenskí farmári nie sú viditeľní

Farmári nezvládajú marketing a logistiku a neponúkajú dostatok kvalitného mäsa, tvrdia reštaurácie.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Vychytené reštaurácie na Slovensku používajú v kuchyni najmä mäso zo zahraničia. Predpokladajú, že aj slovenskí výrobcovia majú kvalitné mäso, ale skôr dávajú prednosť malým farmárom.

Tých však ťažko hľadajú, lebo o nich nikto nevie a keď ich reštaurácia nájde, majú problém dodávať mäso podľa jej potrieb.

Denník SME oslovil štyri reštaurácie z prvej desiatky rebríčka Trend Top Reštaurácie 2015.

Najmä zo zahraničia

„Ja osobne už niekoľko rokov nenakupujem mäso do svojej reštaurácie ­ hotela a takisto pre svoju rodinu zo Slovenska,“ vysvetľuje Igor Čehy, šéfkuchár Kempinski Hotel River Park. Priznáva, že je to smutné, ale má na to niekoľko dôvodov. „Ako spotrebiteľ a zároveň šéfkuchár vyžadujem určitú kvalitu, pružný a pravidelný prísun čerstvého tovaru, určitú úroveň balenia a deklaráciu pôvodu produktov.“

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Prakticky žiadne mäso zo Slovenska neberú ani do bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Michal Takács z nej tvrdí, že zákazníci chcú a sú naučení najmä na mäso zo zahraničia. Zo Slovenska skúšobne testujú len hovädziu sviečkovicu z obce Kuchyňa.

Mäso zo zahraničia uprednostňujú podľa šéfkuchára Petra Kissa najmä pre jeho dostupnosť aj v bratislavskej reštaurácii Ufo na pilieri nad Mostom SNP. „Ponúkame hosťom netradičné chute, ktoré si vyžadujú aj exotické suroviny. Na slovenskom trhu nenájdeme bizónie či krokodýlie mäso alebo morské plody.“

Naopak reštaurácia Gašperov mlyn z Batizoviec pod Vysokými Tatrami dáva podľa manažérky Slavomíry Gašperovej prednosť najmä mäsu zo Slovenska. V kuchyni podľa nej má až 80 percent mäsových výrobkov zo Slovenska.

Skryť Vypnúť reklamu

Pochvaľuje si spoluprácu s malými farmármi. Je presvedčená o kvalite slovenského mäsa, ale niektoré časti sú podľa nej u nás nedostatkové. „Napríklad teľacie či bravčové líčka musíme dovážať, keďže zo slovenského chovu ich nie je dostatok.“

Označenie a peniaze

Kvalite mäsa na Slovensku by podľa reštaurácií pomohlo, keby ľudia mali viac peňazí a napríklad v supermarkete by si vyberali mäso nie podľa ceny, ale kvality.

Nášmu mäsu môže podľa Čehyho pomôcť aj povinné označovanie pôvodu, ktoré platí od prvého apríla.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  2. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  4. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto!
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur
  7. Geis pomáha zvládať komplikácie v cezhraničnej preprave
  8. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje
  9. Online zľavy: Viete, kde ich vyhľadať?
  10. Šanca pre mladé talenty
  1. O2: Mentálne zdravie zamestnancov je pre nás veľkou prioritou
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID
  3. Varso Tower od HB Reavis je najvyššou budovou v EÚ
  4. Dáma s pávím pierkom
  5. Slovensko zasiahla vlna nárastu dopytu po produktoch na kĺby!
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Získaj náskok pred štartom
  8. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  9. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  10. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 20 034
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 10 028
  3. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 9 275
  4. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 9 121
  5. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 9 066
  6. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 7 833
  7. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 929
  8. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 5 493
  9. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov 5 187
  10. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 4 500
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ustašovci deportovali do lágra Jasenovac Srbov, Rómov, Židov, ale aj množstvo ďalších ľudí bez ohľadu na pohlavie, vek, národnosť či vierovyznanie.

Ustašovci zavraždili v lágri 106 Slovákov a každý z nich má svoj príbeh.

26. feb
Matematik Richard Kollár po stretnutí s prezidentkou.

Ako môže vyzerať jar či leto s koronavírusom?

26. feb

Aktuálne chytá za Dlhú Lúku.

19. feb
Od Antarktídy odtrhol veľký ľadovec.

Ľadovec pravdepodobne odpláva z kontinentu alebo narazí na plytčinu.

14 h

Neprehliadnite tiež

So SNG prinášame cyklus Deväť obrazov komunizmu.

3 h
Ilustračná fotografia.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 306-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 7 075 obetí. Opatrenia riadi covid automat.

4 h