Reštaurácie berú mäso z cudziny, slovenskí farmári nie sú viditeľní

Farmári nezvládajú marketing a logistiku a neponúkajú dostatok kvalitného mäsa, tvrdia reštaurácie.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SITA/AP)

BRATISLAVA. Vychytené reštaurácie na Slovensku používajú v kuchyni najmä mäso zo zahraničia. Predpokladajú, že aj slovenskí výrobcovia majú kvalitné mäso, ale skôr dávajú prednosť malým farmárom.

Tých však ťažko hľadajú, lebo o nich nikto nevie a keď ich reštaurácia nájde, majú problém dodávať mäso podľa jej potrieb.

Denník SME oslovil štyri reštaurácie z prvej desiatky rebríčka Trend Top Reštaurácie 2015.

Najmä zo zahraničia

„Ja osobne už niekoľko rokov nenakupujem mäso do svojej reštaurácie ­ hotela a takisto pre svoju rodinu zo Slovenska,“ vysvetľuje Igor Čehy, šéfkuchár Kempinski Hotel River Park. Priznáva, že je to smutné, ale má na to niekoľko dôvodov. „Ako spotrebiteľ a zároveň šéfkuchár vyžadujem určitú kvalitu, pružný a pravidelný prísun čerstvého tovaru, určitú úroveň balenia a deklaráciu pôvodu produktov.“

Prakticky žiadne mäso zo Slovenska neberú ani do bratislavskej reštaurácie Fou Zoo. Michal Takács z nej tvrdí, že zákazníci chcú a sú naučení najmä na mäso zo zahraničia. Zo Slovenska skúšobne testujú len hovädziu sviečkovicu z obce Kuchyňa.

Mäso zo zahraničia uprednostňujú podľa šéfkuchára Petra Kissa najmä pre jeho dostupnosť aj v bratislavskej reštaurácii Ufo na pilieri nad Mostom SNP. „Ponúkame hosťom netradičné chute, ktoré si vyžadujú aj exotické suroviny. Na slovenskom trhu nenájdeme bizónie či krokodýlie mäso alebo morské plody.“

Naopak reštaurácia Gašperov mlyn z Batizoviec pod Vysokými Tatrami dáva podľa manažérky Slavomíry Gašperovej prednosť najmä mäsu zo Slovenska. V kuchyni podľa nej má až 80 percent mäsových výrobkov zo Slovenska.

Pochvaľuje si spoluprácu s malými farmármi. Je presvedčená o kvalite slovenského mäsa, ale niektoré časti sú podľa nej u nás nedostatkové. „Napríklad teľacie či bravčové líčka musíme dovážať, keďže zo slovenského chovu ich nie je dostatok.“

Označenie a peniaze

Kvalite mäsa na Slovensku by podľa reštaurácií pomohlo, keby ľudia mali viac peňazí a napríklad v supermarkete by si vyberali mäso nie podľa ceny, ale kvality.

Nášmu mäsu môže podľa Čehyho pomôcť aj povinné označovanie pôvodu, ktoré platí od prvého apríla.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 246
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 833
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 814
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 567
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 917
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 897
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 764
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 576
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 570
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 498

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Domov

Prišla učiť angličtinu, pre políciu takmer nedostala víza

Pred cudzineckou políciou ľudia čakajú hodiny, často aj v noci. Ak sa nedostanú na rad, tak musia krajinu opustiť.

Domov

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru. Krajský predseda Tibor Glenda zas hovorí o nátlaku na členov klubu.

Domov

V niektorých okresoch platí výstraha pred vetrom a dažďom

Meteorológovia varujú aj pred silným vetrom v Tatrách.

Domov

Do vedy o 32 miliónov eur menej? Nie je to iba Plavčanovo maslo, vyviňujú sa v SNS

Slovensko môže prísť o približne 32 miliónov eur z eurofondov na vedu. Výzvy sú po kauze exministra školstva Petra Plavčana zablokované.