SME

Špecialitu gója pripravovali každú nedeľu, vystriedali ju rezne

O Rómoch je všeobecne známe, že okrem tanca, spevu a hudby aj radi varia. Tradičné jedlo gója alebo balane je vlastne plnené bravčové črevo.

Tradičné jedlo z rómskej kuchyne - gója.Tradičné jedlo z rómskej kuchyne - gója. (Zdroj: RÓBERT HAMBURGBADŽO)

BRATISLAVA. V rómskej kuchyni prevládajú skôr jednoduché jedlá. Je to dôsledok toho, že v rodine často nie je dostatok financií na drahé suroviny. Potraviny musia byť preto ľahko dostupné a mali by sa nájsť v rómskej domácnosti v časoch aj nečasoch.

Na dobré jedlo si Rómovia veľmi potrpia.

„Je dôležité, aby rómska žena vedela dobre variť, nech som najedený a spokojný. Našťastie, moja žena vie dobre variť,“ povedal Zoltán Horváth z Jelšavy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie každému však gója chutí. Tatiana Berková z Bôľu pri Košiciach toto jedlo ešte nikdy neochutnala, aj keď je Rómka a doma ho občas varia.

SkryťVypnúť reklamu

„Ja to nejem, mne to smrdí,“ povedala T. Berková, ktorá študuje na vysokej škole v Prešove. Tvrdí, že jej starý otec gója zbožňuje a varia to doma len vtedy, keď je ona na internáte.

V minulosti bolo gója tradíciou, dnes už je raritou.

Dnešné rómske babičky spomínajú, ako museli po zabíjačke tieto črevá ručne čistiť, aby sa z nich dala pripraviť táto špecialita. Dnes už vyčistené bravčové črevá dokážete kúpiť skoro v každom mäsiarstve.

Generácia mladých žien často ani netuší, ako sa gója pripravuje. Vraj za to môže modernizácia a nevôľa rodičov naučiť ich toto jedlo pripravovať. Kedysi bola gója na stole každú nedeľu, no teraz sú populárnejšie rezne. Tie sú jednoduchšie na prípravu.

Ak budete na návšteve u Rómov a dajú vám na stôl pečené gója alebo akékoľvek iné jedlo, tak určite neodmietnite. Ide o poctu, ktorú sa vám snažia preukázať. Ak sa neponúknete, môže to byť pre rodinu urážka a ona už nebude chcieť s vami udržiavať kontakt.

SkryťVypnúť reklamu

Medzi ďalšie rómske tradičné jedlá patria placky marikľa, údené rebrá pašvare, či cigánske rezne.

Pripravte si tradičné rómske jedlo gója

Ak by ste chceli aj vy doma okúsiť rómsku kuchyňu, tak určite siahnite v mäsiarstve po bravčových črevách, a neoľutujete. Na prípravu potrebujete tieto suroviny:

1 zväzok bravčových čriev
1 kg zemiakov
20 dkg hladkej múky
1/2 kg kyslej kapusty
1 lyžičku soli, 1 lyžičku čierneho korenia

Črevá poriadne niekoľkokrát vymyjeme. Zemiaky nastrúhame a zmiešame s múkou, soľou a čiernym korením. Túto zmes naplníme do čriev. Konce čriev uviažeme nitkou, alebo špilkou, aby nám náplň nevytiekla. Dáme uvariť do vriacej osolenej vody asi na 30 minút. Ešte zapiecť do vyhriatej trúby na 20 minút a podávame. Ako prílohu odporúčame surovú kyslú kapustu s chlebom alebo varené celé zemiaky.

SkryťVypnúť reklamu

Je niekoľko spôsobov, ako sa dá gója pripraviť. Balane gója sa robí tak, že namiesto zemiakov použijeme ako surovinu krupicu.

Dobrú chuť.

Róbert Hamburgbadžo

Autor: Róbert Hamburgbadžo

Fotka - Beata Balogová
Beata
Balogová
Šéfredaktorka
Podpis - Beata Balogová
Tento článok sme nezamkli, ale potrebujeme vašu podporu. Niektoré články nechávame odomknuté, aby mali úplne všetci prístup k dôležitým informáciám. Prinášať ich môžeme aj vďaka našim predplatiteľom.
Vyskúšať predplatné
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 587
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 309
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 121
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 338
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 910
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 864
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 392
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu