SME

Deti majú v strave veľa soli, jedia aj viac cereálií a zeleniny

Stúpa spotreba hydiny, hovädzieho mäsa a rýb na úkor spotreby bravčového mäsa.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: ARCHÍV SME)

BRATISLAVA. Slovenské deti majú v strave veľa soli. Vyplýva to z prieskumu, ktorý je súčasťou návrhu Správy o vyhodnotení úloh aktualizácie Programu ozdravenia výživy obyvateľov SR. Materiál je zaradený na stredajšie rokovanie vlády.

V prípade detí vo veku od štyroch do šiestich rokov bolo zistené vysoké prekročenie odporúčanej výživovej dávky v SR pre túto vekovú skupinu, o viac ako 200 percent.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Porovnaním obsahu množstva kuchynskej soli vo vzorke obedov detí mladšieho školského veku (7-10 ročných) a existujúcimi odporúčaniami bolo zistené vysoké prekročenie, v priemere viac ako 3,5 násobné. Množstvo soli v strave za 24 hodín prekračovalo odporúčané denné množstvo aj u detí staršieho školského veku (11 - 14 ročné deti), uvádza sa v materiáli.

SkryťVypnúť reklamu

V predškolských zariadeniach prieskum ukázal, že sa zvýšila konzumácia celozrnných cereálnych výrobkov. Deti jedia viac cereálií, zistilo sa aj striedanie konzumácie bieleho chleba s celozrnným (u cca 50% detí).

V prípade konzumácie ovocia a zeleniny výsledky prieskumu poukázali na jej zvýšenie - okolo 50 percent detí vo veku štyri až šesť rokov konzumuje najmä sezónne ovocie a zeleninu v čerstvom stave viackrát denne.

Ako pozitívum možno hodnotiť stúpajúcu spotrebu hydinového mäsa (cca 70 %), hovädzieho masa (cca 18 %) a rýb (cca 26 %) na úkor spotreby bravčového mäsa, uvádza sa v materiáli. V sledovanom súbore detí predškolského veku dennú konzumáciu mlieka udávalo vyše 55 percent detí, v rôznej frekvencii konzumuje mlieko 95 percent predškolákov.

SkryťVypnúť reklamu

Pokiaľ ide o konzumáciu sacharidov, približne tretina detí denne konzumuje sladkosti (cukríky, čokoláda, keksy). Priemerný denný príjem sacharidov u detí vo všetkých skupinách sa v materiáli hodnotí ako optimálny.

V rámci mladších žiakov stúpol podiel detí denne konzumujúcich raňajkové cereálie, aj v tejto skupine deti konzumujú striedavo biely a cereálny chlieb a pečivo. Vo veku sedem až desať rokov denne konzumuje ovocie podľa materiálu 55 percent detí, viac dievčatá (57,1 %) ako chlapci (52,9 %).

Denne konzumuje zeleninu takmer 31 percent detí monitorovaného súboru. Čo sa týka spotreby mäsa, podobne ako u predškolákov bola konštatovaná stúpajúca spotreba hydinového mäsa a rýb v porovnaní s bravčovým mäsom. Pri deťoch mladšieho školského veku denne konzumuje mlieko takmer 50 percent z nich. Podiel dennej konzumácie ostatných mliečnych produktov sa pohybuje od 22,49 percenta u jogurtov cez 11,41 percenta u syrov.

SkryťVypnúť reklamu

Najvýraznejšie stúpla denná konzumácie raňajkových cereálií (až 65 % detí) v prípade starších školákov. Častejšie konzumujú aj celozrnný chlieb a pečivo. V prípade týchto detí denne konzumuje ovocie 56,4 percent z nich. Zeleninu konzumuje denne 41,2 percenta detí súboru.

V prípade spotreby mäsa, podobne ako u predchádzajúcich skupín respondentov bola konštatovaná stúpajúca spotreba hydinového mäsa a rýb v porovnaní s bravčovým mäsom. Pokiaľ ide o konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov, dennú konzumáciu mlieka udávalo 31,7 percenta detí vo veku 11 až 14 rokov. Podiel dennej konzumácie ostatných mliečnych produktov sa pohyboval od 26,18 percenta u masla vrátane nátierok cez 12,38 percenta u syrov po 0,34 percenta u bryndze, píše sa v materiáli.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Komerčné články

  1. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  2. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  3. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  7. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 229
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 376
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 956
  4. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 653
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 065
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 041
  7. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 039
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 035
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu