Bratislava 11. júla (TASR) - Zámerom projektu Zdravá výživa pre zdravé srdce je primárna prevencia a zníženie vysokého výskytu kardiovaskulárnych a onkologických ochorení. S jeho realizáciou sa začalo dnes v Bratislave osvetovou časťou, ktorá pozostáva z odborných seminárov pre výrobcov potravín. Projekt nadväzuje na Program ozdravenia výživy obyvateľstva SR.
Podľa prieskumov je Slovensko na druhom mieste v Európe v úmrtnosti mužov na srdcovo-cievne ochorenia. Zároveň viac ako 50 percent dospelej populácie má nadváhu a zvýšené hodnoty cholesterolu a tukov. Aj to boli stimuly na spoluprácu Ministerstva zdravotníctva SR s Ministerstvom pôdohospodárstva SR na uvedenom projekte. Pri jeho príprave sa vychádzalo z domácich a zahraničných epidemiologických štúdií, ktoré upozorňujú na to, že výživa a stravovacie návyky významne ovplyvňujú zdravotný stav obyvateľstva. Projekt doteraz už úspešne realizovali v Kanade a Maďarsku.
Katarína Chudíková poverená vedením projektu za rezort zdravotníctva pre TASR povedala, že v prvej fáze odborníci vyhľadajú sedem potravinových výrobkov s optimálnou výživovou hodnotou, ktoré by do konca roku mali mať na svojom obale logo projektu v tvare srdca. Následne sa počet označených výrobkov rozšíri.
*za som