BRATISLAVA. Slovensko aj v stredu potrápia horúčavy. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre južnú časť Slovenska výstrahu tretieho stupňa.
V okresoch Banskobystrického, Košického, Nitrianskeho a Prešovského kraja sa budú teploty pohybovať od 34 do 38 stupňov Celzia.
Pre Bratislavský, Trenčiansky a Trnavský kraj platí výstraha druhého stupňa, teploty by tam mali dosiahnuť 30 až 35 stupňov Celzia. Pre severné okresy Žilinského kraja vydali meteorológovia prvý výstražný stupeň s maximálnymi teplotami do 30 stupňov Celzia.
Horúci vzduch by však mali schladiť búrky, výstraha prvého stupňa platí pre celé územie. Miestami s nimi možno počítať od skorého rána až do večera.

Počas horúcich dní by ľudia nemali podceňovať pitný režim. "Vodu je potrebné piť aj vtedy, keď nepociťujete smäd," pripomína hlavný hygienik Ivan Rovný jedno z pravidiel počas letných horúcich dní.
Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre vody. Nevhodné sú tie s obsahom cukru, kofeínu, chinínu či alkoholu. Do pitného režimu sa teda nezapočítavajú malinovky, pivo, alkohol či káva. Ideálna je obyčajná voda, najlepšie vlažná. Piť treba pravidelne v menších dávkach.
Horúčavy prinášajú so sebou zdravotné riziká v podobe kolapsových stavov. Viac sú ohrozené ženy. Problém môžu mať napríklad i ľudia s kardiovaskulárnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, ako aj starší ľudia.

Pozor si treba počas horúcich dní dávať aj na klimatizáciu. S tou to netreba preháňať. Aby nám neškodila, rozdiel teplôt medzi vonkajším a vnútorným prostredím nesmie byť vyšší ako päť, maximálne sedem stupňov Celzia.
"Náhle zmeny teplôt vzduchu za krátky časový úsek predstavujú pre organizmus stresovú situáciu, vznik tzv. teplotného šoku," vysvetlil Rovný.
Počas horúčav jedzte ľahko stráviteľné jedlá
Horúčavám treba prispôsobiť jedálny lístok. Odborníci radia ľahko stráviteľné jedlá, naopak, obmedziť treba tučnú a energetickú stravu.
"Tieto kritériá spĺňajú najmä ovocie a zelenina. Obsahujú veľa vody, nemajú žiaden tuk, skrýva sa v nich veľké množstvo vitamínov a antioxidantov," informovala TASR Jana Jurkovičová zo Združenia pre zdravie a výživu.
Hoci ľuďom pri tropických horúčavách chutí menej, energiu treba podľa jej slov dopĺňať, pretože telo prichádza potením o minerály. Uprednostniť treba sezónne ovocie a zeleninu, majú vyššiu výživovú hodnotu než tie z dovozu.
Odporúčanými jedlami sú zeleninové šaláty pokvapkané rastlinným olejom, ryby, chudé mäso a orechy. Vhodné sú aj cestoviny alebo celozrnné pečivo s rastlinnými tukovými nátierkami na báze kvalitných rastlinných olejov.
"Takto by sme mali zabezpečiť aj zužitkovanie vitamínov rozpustných v tukoch. Chybu neurobíte ani s kyslomliečnymi výrobkami, jedlá s tvarohom alebo čerstvým syrom zabezpečia prísun kvalitných bielkovín," povedala Jurkovičová.
Ľudia by sa mali vyhnúť rôznym lahôdkam, majonézovým šalátom či zmrzline. Môžu byť nesprávne skladované, čo spôsobuje hnačkové a iné infekčné ochorenia.
Vysoké teploty ovplyvňujú obehový a nervový systém, spôsobujú problémy s dýchaním. Telo ťažšie odvádza teplo a prehrieva sa a človek nechce tak často jesť.
(tasr)