V jedálnych lístkoch sa majú alergény uvádzať po novom

Úradu verejného zdravotníctva sa nepáči súčasné uvádzanie alergénov v číslach. Zväz hotelov a reštaurácií nesúhlasí s návrhom.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Jedálne lístky, ktorým budú dominovať údaje o alergénoch v jedlách - takáto situácia môže podľa Zväzu hotelov a reštaurácií nastať v slovenských reštauráciách.

Dôvodom je podľa generálneho sekretára zväzu Mareka Harbuľáka najnovšie usmernenie Úradu verejného zdravotníctva.

Úradu sa totiž podľa zväzu nepáči súčasné číselné uvádzanie alergénov pri jedlách. V usmernení, ktoré poslal koncom mája svojim regionálnym úradom žiada, aby boli všetky alergény uvedené v zátvorke priamo za názvom pokrmu.

S týmto sa ale Zväz hotelov a reštaurácií nestotožňuje. "Ľahko sa tak môže stať, že zoznam alergénov bude dlhší ako samotný názov jedla," upozornil Harbuľák.

Prax z okolitých krajín by mohla byť inšpiráciou

Zväz sa preto obrátil na Úrad verejného zdravotníctva s výzvou. V nej upresňuje, že takýto postup nie je v súlade s platným právnym poriadkom na Slovensku a zároveň vyzýva na odbornú diskusiu na túto tému.

V rámci nej by sa podľa Harbuľáka mohli ustáliť povinnosti pre stravovacie zariadenia pri označovaní alergénov.

Inšpiráciou môže byť podľa neho prax okolitých krajín, aby prevádzkam zbytočne nevznikali povinnosti, ktoré sú nad rámec európskych pravidiel.

Na Slovensku bolo pritom povinné uvádzanie informácií o alergénoch v jedálnych lístkoch zavedené v roku 2012.

V praxi sa ustálilo označovanie alergénov číselne za jedlom, keďže spotrebiteľ má k dispozícii v rámci jedálneho lístka vysvetlivky a zoznam alergénov podľa ich číselného označenia.

V Rakúsku majú minimálne jeden lístok s alergénmi

Napríklad stravovacie zariadenia v Rakúsku a predovšetkým ich zamestnanci majú podľa zväzu povinnosť poskytnúť hosťom informácie o prítomnosti alergénov v jedlách, ktoré ponúkajú.

K dispozícii musia mať prevádzky minimálne jeden ponukový lístok, v ktorom sú uvedené alergény obsiahnuté v jednotlivých jedlách.

Zároveň pri jedle, ktoré vo svojom názve obsahuje názov prítomného alergénu, napríklad zelerový šalát, ktorý obsahuje zeler, nemusí byť tento alergén podľa zväzu osobitne označený pri samotnom jedle.

V Českej republike je podobne podľa zväzu bežnou praxou informácia na jedálnom alebo inom ponukovom lístku, podľa ktorej hosť získa údaje o prítomných alergénoch v jednotlivých jedlách od obsluhujúceho personálu.

Dá sa to aj jednoduchšie

Dobrým zvykom je aj minimálne jeden jedálny lístok alebo ponukový lístok s informáciami o prítomnosti alergénov v jedlách, ktorý je v prevádzke k dispozícii na vyžiadanie.

"Bežná prax v iných krajinách teda ukazuje, že existujú oveľa jednoduchšie spôsoby, ako sa dajú vysvetliť a realizovať nariadenia Európskej únie v bežnom živote. A to bez potreby vytvárania zbytočnej byrokracie, ktorá je už aj tak nad kapacity a možnosti mikro a malých podnikov," dodal Harbuľák.

Práve takéto podniky sú podľa neho najviac zastúpené v sektore stravovacích služieb.

"Nezmyselnými povinnosťami nad rámec toho, čo prikazujú nariadenia Európskej únie, sa vytvára priestor na nezmyselné sankcionovanie podnikateľov," opísal.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  7. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 11 252
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 9 194
  3. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 3 874
  4. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 256
  5. Moskva alebo Petrohrad? 3 171
  6. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 408
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 406
  8. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 330
  9. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 1 889
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 694

Téma: Alergia


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Danko v dume dvoril Rusom, keď prekrúcajú ´68, mlčí

Danko je absolútne mimo reality, ohodnotil proruský sentiment šéfa slovenského parlamentu politológ Grigorij Mesežnikov.

REPORTÁŽ

Rafting v Líbyi. Kríza sa skončila, ľudia ďalej prichádzajú cez more

Na Sicílii sme blízko migračnej kríze.

KOMENTÁRE

Rusi stále trpia na štokholmský syndróm

Na prvý pohľad je to úplne nepochopiteľné.

Neprehliadnite tiež

Domov

Danko v dume dvoril Rusom, teraz, keď prekrúcajú ´68, mlčí

Danko je absolútne mimo reality, ohodnotil proruský sentiment šéfa slovenského parlamentu politológ Grigorij Mesežnikov.

Domov

Na náramok treba myslieť, Rusko nemôže zájsť ani na viedenské vianočné trhy

Pavol Rusko je siedmym občanom, ktorý dostal monitorovací náramok bez odsúdenia.

Domov

Plavčan radí na ministerstve ďalej, polícia sa pri eurofondoch nepohla

Exminister školstva Peter Plavčan by mal novej ministerke radiť do konca tohto roka.

Domov

Bratislavská nemocnica zrušila zmluvu s firmou na platené parkoviská

Parkoviská sú zatiaľ naďalej spoplatnené.