V jedálnych lístkoch sa majú alergény uvádzať po novom

Úradu verejného zdravotníctva sa nepáči súčasné uvádzanie alergénov v číslach. Zväz hotelov a reštaurácií nesúhlasí s návrhom.

Ilustračná fotografia.(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Jedálne lístky, ktorým budú dominovať údaje o alergénoch v jedlách - takáto situácia môže podľa Zväzu hotelov a reštaurácií nastať v slovenských reštauráciách.

Dôvodom je podľa generálneho sekretára zväzu Mareka Harbuľáka najnovšie usmernenie Úradu verejného zdravotníctva.

Úradu sa totiž podľa zväzu nepáči súčasné číselné uvádzanie alergénov pri jedlách. V usmernení, ktoré poslal koncom mája svojim regionálnym úradom žiada, aby boli všetky alergény uvedené v zátvorke priamo za názvom pokrmu.

S týmto sa ale Zväz hotelov a reštaurácií nestotožňuje. "Ľahko sa tak môže stať, že zoznam alergénov bude dlhší ako samotný názov jedla," upozornil Harbuľák.

Prax z okolitých krajín by mohla byť inšpiráciou

Zväz sa preto obrátil na Úrad verejného zdravotníctva s výzvou. V nej upresňuje, že takýto postup nie je v súlade s platným právnym poriadkom na Slovensku a zároveň vyzýva na odbornú diskusiu na túto tému.

V rámci nej by sa podľa Harbuľáka mohli ustáliť povinnosti pre stravovacie zariadenia pri označovaní alergénov.

Inšpiráciou môže byť podľa neho prax okolitých krajín, aby prevádzkam zbytočne nevznikali povinnosti, ktoré sú nad rámec európskych pravidiel.

Na Slovensku bolo pritom povinné uvádzanie informácií o alergénoch v jedálnych lístkoch zavedené v roku 2012.

V praxi sa ustálilo označovanie alergénov číselne za jedlom, keďže spotrebiteľ má k dispozícii v rámci jedálneho lístka vysvetlivky a zoznam alergénov podľa ich číselného označenia.

V Rakúsku majú minimálne jeden lístok s alergénmi

Napríklad stravovacie zariadenia v Rakúsku a predovšetkým ich zamestnanci majú podľa zväzu povinnosť poskytnúť hosťom informácie o prítomnosti alergénov v jedlách, ktoré ponúkajú.

K dispozícii musia mať prevádzky minimálne jeden ponukový lístok, v ktorom sú uvedené alergény obsiahnuté v jednotlivých jedlách.

Zároveň pri jedle, ktoré vo svojom názve obsahuje názov prítomného alergénu, napríklad zelerový šalát, ktorý obsahuje zeler, nemusí byť tento alergén podľa zväzu osobitne označený pri samotnom jedle.

V Českej republike je podobne podľa zväzu bežnou praxou informácia na jedálnom alebo inom ponukovom lístku, podľa ktorej hosť získa údaje o prítomných alergénoch v jednotlivých jedlách od obsluhujúceho personálu.

Dá sa to aj jednoduchšie

Dobrým zvykom je aj minimálne jeden jedálny lístok alebo ponukový lístok s informáciami o prítomnosti alergénov v jedlách, ktorý je v prevádzke k dispozícii na vyžiadanie.

"Bežná prax v iných krajinách teda ukazuje, že existujú oveľa jednoduchšie spôsoby, ako sa dajú vysvetliť a realizovať nariadenia Európskej únie v bežnom živote. A to bez potreby vytvárania zbytočnej byrokracie, ktorá je už aj tak nad kapacity a možnosti mikro a malých podnikov," dodal Harbuľák.

Práve takéto podniky sú podľa neho najviac zastúpené v sektore stravovacích služieb.

"Nezmyselnými povinnosťami nad rámec toho, čo prikazujú nariadenia Európskej únie, sa vytvára priestor na nezmyselné sankcionovanie podnikateľov," opísal.

Najčítanejšie na SME Domov


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 8 210
  2. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 8 004
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 418
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 269
  5. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 2 261
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 118
  7. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 637
  8. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 1 240
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 197
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 871