SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

V jedálnych lístkoch sa majú alergény uvádzať po novom

Úradu verejného zdravotníctva sa nepáči súčasné uvádzanie alergénov v číslach. Zväz hotelov a reštaurácií nesúhlasí s návrhom.

Ilustračná fotografia.Ilustračná fotografia. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA. Jedálne lístky, ktorým budú dominovať údaje o alergénoch v jedlách - takáto situácia môže podľa Zväzu hotelov a reštaurácií nastať v slovenských reštauráciách.

Dôvodom je podľa generálneho sekretára zväzu Mareka Harbuľáka najnovšie usmernenie Úradu verejného zdravotníctva.

Úradu sa totiž podľa zväzu nepáči súčasné číselné uvádzanie alergénov pri jedlách. V usmernení, ktoré poslal koncom mája svojim regionálnym úradom žiada, aby boli všetky alergény uvedené v zátvorke priamo za názvom pokrmu.

Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

S týmto sa ale Zväz hotelov a reštaurácií nestotožňuje. "Ľahko sa tak môže stať, že zoznam alergénov bude dlhší ako samotný názov jedla," upozornil Harbuľák.

Prax z okolitých krajín by mohla byť inšpiráciou

Zväz sa preto obrátil na Úrad verejného zdravotníctva s výzvou. V nej upresňuje, že takýto postup nie je v súlade s platným právnym poriadkom na Slovensku a zároveň vyzýva na odbornú diskusiu na túto tému.

V rámci nej by sa podľa Harbuľáka mohli ustáliť povinnosti pre stravovacie zariadenia pri označovaní alergénov.

Inšpiráciou môže byť podľa neho prax okolitých krajín, aby prevádzkam zbytočne nevznikali povinnosti, ktoré sú nad rámec európskych pravidiel.

Na Slovensku bolo pritom povinné uvádzanie informácií o alergénoch v jedálnych lístkoch zavedené v roku 2012.

Skryť Vypnúť reklamu

V praxi sa ustálilo označovanie alergénov číselne za jedlom, keďže spotrebiteľ má k dispozícii v rámci jedálneho lístka vysvetlivky a zoznam alergénov podľa ich číselného označenia.

V Rakúsku majú minimálne jeden lístok s alergénmi

Napríklad stravovacie zariadenia v Rakúsku a predovšetkým ich zamestnanci majú podľa zväzu povinnosť poskytnúť hosťom informácie o prítomnosti alergénov v jedlách, ktoré ponúkajú.

K dispozícii musia mať prevádzky minimálne jeden ponukový lístok, v ktorom sú uvedené alergény obsiahnuté v jednotlivých jedlách.

Zároveň pri jedle, ktoré vo svojom názve obsahuje názov prítomného alergénu, napríklad zelerový šalát, ktorý obsahuje zeler, nemusí byť tento alergén podľa zväzu osobitne označený pri samotnom jedle.

V Českej republike je podobne podľa zväzu bežnou praxou informácia na jedálnom alebo inom ponukovom lístku, podľa ktorej hosť získa údaje o prítomných alergénoch v jednotlivých jedlách od obsluhujúceho personálu.

Skryť Vypnúť reklamu

Dá sa to aj jednoduchšie

Dobrým zvykom je aj minimálne jeden jedálny lístok alebo ponukový lístok s informáciami o prítomnosti alergénov v jedlách, ktorý je v prevádzke k dispozícii na vyžiadanie.

"Bežná prax v iných krajinách teda ukazuje, že existujú oveľa jednoduchšie spôsoby, ako sa dajú vysvetliť a realizovať nariadenia Európskej únie v bežnom živote. A to bez potreby vytvárania zbytočnej byrokracie, ktorá je už aj tak nad kapacity a možnosti mikro a malých podnikov," dodal Harbuľák.

Práve takéto podniky sú podľa neho najviac zastúpené v sektore stravovacích služieb.

"Nezmyselnými povinnosťami nad rámec toho, čo prikazujú nariadenia Európskej únie, sa vytvára priestor na nezmyselné sankcionovanie podnikateľov," opísal.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Domov

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 300
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 846
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 038
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 886
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 075
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 450
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 707
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 607
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 571
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Alergia

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hrozby zabrali, ľudia prišli. Oravčania stáli v radoch už pred testovaním

Tri a pol percentu doteraz testovaných odhalili nákazu.

Čakanie na testovanie na Orave.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba aj test.

Ilustračné foto.

Neprehliadnite tiež

Na Covid zomrú najbližšie dni desiatky ľudí denne. Pokles možno očakávať najskôr o dva týždne

Pre koronu zomierajú ľudia s inými ochoreniami, ktorí by inak žili.

V piatok sa na Slovensku urobilo v súvislosti s ochorením Covid - 19 šestnásť pitiev.

Celoplošné testovanie: V štyroch okresoch odhalili 2 225 infekčných ľudí

Otestovaných bolo za prvý deň celkovo 61 905 ľudí.

Okres Bardejov má prvý deň testovania za sebou. Ako sme to zvládli?

Ľudia nereptali, prišli v hojnom počte, pokojne čakali aj pri meškaní.