Plodiny, ktoré vypestujú, často končia bez ich vedomia v zahraničí.
BRATISLAVA. Hoci prvé predpovede hovorili o tom, že roľníci budú po žatve počítať straty, ktoré im napáchalo sucho, úroda obilia a repky olejnej bude nakoniec veľmi dobrá. Kde však nakoniec ich produkcia skončí, poľnohospodári veľakrát nevedia.
„Často nevieme, komu budeme svoju úrodu predávať. Nemec alebo Francúz už pri sejbe spravidla vie, komu svoju produkciu predá,“ približuje roľník Róbert Kovács, ktorý hospodári v Hronovciach v okrese Levice na takmer 1500 hektároch pôdy.
Pri výrobe potravín sa pôvod plodín, z ktorých sa vyrábajú, oficiálne nesleduje, tak ako je to napríklad pri mäse. Niektorí majitelia pekární však vedia, z akého obilia pečú. Riaditeľ Liptovských pekární Včela Slavomír Moravčík povedal, že ich výrobky sú z obilia z Pohronského Ruskova a Kolárova.
Slovenskí špekulanti
Vo svete sa zvyknú uzatvárať kontrakty o kúpe obilia ešte pred samotnou žatvou. Na Slovensku však výkupcovia viac špekulujú, aby mohli zvýšiť svoje tržby. S oznámením cien vyčkávajú až do poslednej chvíle a nakoniec ich stlačia na minimum.