BRATISLAVA. Cícerová polievka, špargľová omáčka, rakytníková limonáda či bulgur so zeleninou. To je len časť zo 68 nových receptúr, ktoré sa od septembra môžu začať variť v školských jedálňach.
((anketa))
Minister školstva Juraj Draxler na dnešnej tlačovej konferencii priznal, že sám sa stravuje v rôznych hipsterských podnikoch.
Na nových jedlách pre školákov by si však celkom pochutil.
Tiež dúfa, že bulgur so zeleninou nebude pre deti rovnakým strašiakom ako špenátový prívarok.
„Snažíme sa posmeľovať školy v tom, aby varili pestrejšiu stravu. Napríklad stredné školy by mali ponúkať výber z viacerých jedál,“ dodal Draxler.
- Cícer sa volá aj rímsky hrach alebo španielska fazuľa.
- Je to strukovina bohatá na bielkoviny.
- Obsahuje veľa železa. Vďaka tomu jeden pokrm z neho dokáže pokryť takmer celú odporúčanú dennú dávku.
Práve jedálne na stredných školách majú výrazný úbytok stravníkov.
Podľa údajov ministerstva iba 37 percent stredoškolákov chodí v škole aj na obed, pričom v materských a základných školách býva počet stravníkov takmer dvojnásobný – 66 percent detí.
Kto jedlá vymýšľal?
Nové recepty pochádzajú od kuchárok zo slovenských školských jedální.
Potvrdila to hlavná odborníčka na stravovanie na ministerstve školstva Silvia Tokárová.