BRATISLAVA. Poslankyňa Renáta Zmajkovičová (Smer), ktorá chcela v školských bufetoch zakázať nezdravé potraviny, oceňuje zavedenie efektívnych pravidiel pre stravovanie v školských jedálňach.
Ako povedala vo štvrtok, úroveň súčasných poznatkov o zdravej výžive musí pomôcť zregulovať aj sortiment v školských bufetoch.
Zdôraznila, že pre zdravý vývin detí a mládeže v priestoroch školy, ako miesta pre vzdelávanie a učenie, treba vytvoriť pozitívny príklad správneho a zdravého stravovania.
„Pre mňa je už víťazstvo, že sa rozpútala verejná diskusia o problematike školského ambulantného stravovania, teda bufetov a automatov,“ povedala Zmajkovičová, ktorá so svojim návrhom o potravinách v školských bufetoch a automatoch v parlamente nepochodila.
Na deti v jedálňach čaká zdravšia stravaČítajte
Viaceré novinky
Podľa nej sloboda nie je len o tom, čo všetko môžeme mať, v tomto prípade zjesť či kúpiť si – sloboda je o tom, čo všetko by sme mohli mať, či mohli zjesť či kúpiť si – a nespravíme tak, pretože vieme, že všetkého veľa škodí.
Ministerstvo školstva chce pritiahnuť do školských jedální viac žiakov stredných škôl. Do školských jedální preto posiela nové recepty.
Novinkami budú napríklad zemiakovo-mrkvový krém, nápoj z červenej repy s višňami či rakytníková limonáda, ryba s bylinkovou kôrou, tofu v trojobale alebo bulgur so zeleninou. Do jedální pribudne celkovo 68 nových receptov.
Minister školstva Juraj Draxler v stredu pripomenul, že Slovensko je na popredných miestach v rebríčkoch mnohých civilizačných chorôb, ktoré súvisia so zlou životosprávou. Deťom podľa neho preto treba vytvoriť dobré návyky na zdravú životosprávu.
Bylinky, orechy a syr namiesto dochucovadiel
V školských jedálňach majú od nového školského roka meniť tiež spôsob prípravy jedál. Fritovanie a vyprážanie majú nahradiť pečením s minimálnym podielom tuku. Zaradia tiež využívanie byliniek, orechov a syra na úkor soli a dochucovadiel.
Zmeny nastanú aj v energetických a nutričných hodnotách podávaných jedál. Predovšetkým chcú znížiť podiel tukov a cukrov a zvýšiť podiel vitamínov, minerálov a vlákniny.
Ministerstvo bude tiež vzdelávať odborníkov v školskom stravovaní, keďže v školských jedálňach pracujú prevažne staršie vyučené kuchárky. Chcú tak rozširovať ich vedomosti o využívaní nových technológií výroby jedál.