[content type="img" render-type="pressphoto" title="" src="https://m.smedata.sk/api-media/media/image/sme/4/56/5679804/5679804.jpeg?rev=2" author="" longread-pos="full"]Foie gras vzbudzuje vášne medzi ochrancami zvierat a labužníkmi.[/content]
TEXT: Vladimír Morochovič
Na úvod si pomôžem upravenou vetou z Hamleta. Jesť či nejesť husaciu a kačaciu pečeň?
V každom prípade ide o kontroverznú a pre množstvo ľudí nepoznanú pochúťku. Gurmeti ju vychvaľujú a ochrancovia zvierat neváhajú proti nej demonštrovať.
Na stoloch ju mali už 4500 rokov pred Kristom starí Egypťania, ktorí pri love divých husí zistili, že v istom období v roku majú podstatne zväčšené pečene, plné zásobného tuku, aby mali pred migráciou odkiaľ čerpať energiu počas vysiľujúceho letu.