SME

V Grobe hostia aj amerických vegetariánov

V Grobe hostia aj amerických vegetariánov

V dedine, ktorú preslávila husacina, živé husi nehľadajte. Na dvore skôr natrafíte na páva.

V dedine, ktorú preslávila husacina, živé husi nehľadajte. Na dvore skôr natrafíte na páva.

TEXT: Boris Vanya, FOTO SME: Jozef Jakubčo

T oto miesto láka turistov z rôznych kútov sveta, pravidelne sa tu objavujú politickí papaláši a kedysi veľmi populárna hudobná kapela tu pred šestnástimi rokmi krstila svoj nový album.

Čím je táto dedinka neďaleko Bratislavy, v ktorej žije necelých tritisíc duší, taká výnimočná? Husacinou!

Najskôr trochu histórie. S nostalgiou v hlase rozprávajú obyvatelia Slovenského Grobu o časoch, ktoré pripomínajú už len čiernobiele fotografie.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Miestne gazdinky obyčajne v piatok upiekli husi a decká popri ceste potom lákali na túto dobrotu posádky okoloidúcich áut. Čo sa nepredalo, zobrali na druhý deň na trhy do Pezinka, Jura či do Bratislavy. Neskôr už mierili za husacinou aj organizované zájazdy odborárov z ROH.

Ozajstný boom tu však vypukol až s príchodom trhového hospodárstva. Husacinárska tradícia sa vyvinula na obrovský (na miestne pomery) biznis.

Grobskú husacinu ponúka dnes viac než dvadsať reštaurácií a prevádzok. A stále pribúdajú nové.

Chutí Rusom i Číňanom

V Gurmánskom Grobe vládnu energickí manželia Haškovci, ktorí si zjavne zakladajú na rodinnom prostredí. Na záhrade majú trampolínu, hračky a dokonca aj malý zoo kútik. Po trávniku sa prechádzajú pávy.

„Fenoménom súčasnosti je, že nestačí len podávať husacinu, musíte aj niečo pridať,“ prezentuje svoju filozofiu Boris Haško.

Pýchou rodinného podniku sú dve na mieru vyrobené pece, repliky pôvodných, v ktorých dokážu naraz upiecť dvanásť a osem husí.

„Tri hodiny trvá, kým sa pec zohreje, ďalšie tri, kým sa v nej upečie hus. V kamennej peci sa zakúri a teplota sa v nej už potom drží. Tá druhá funguje na inom princípe, prikladá sa pod ňu drevom,“ vysvetľuje Klaudia Hašková.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C3UHK na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M3UHK na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Čítajte ďalej

Do práce sa má chodiť aj bez testu, o plošnom testovaní rozhodnú v sobotu

Vláda sa o plošnom testovaní nedohodla ani na treťom rokovaní za päť dní.

Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO).

Vláda opäť odložila rozhodovanie o plošnom testovaní

Premiér Matovič stanovisko k testovaniu nemení.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Koľko vakcíny nemocnice vyhodia? Priznala sa len Bratislava

Ak sa všetky rozmrazené dávky neminú, nemocnice sú v strese.

Vakcína Comirnaty sa musí skladovať až pri mínus 70 stupňoch Celzia.

Ako Matovič zamlčal, čo sa mu nehodilo, keď vinil Sulíka za mŕtvych

Kým Sulík v decembri nekupoval testy, vláda sa prizerala na rast chorých.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.
SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop