SME

V Grobe hostia aj amerických vegetariánov

V Grobe hostia aj amerických vegetariánov

V dedine, ktorú preslávila husacina, živé husi nehľadajte. Na dvore skôr natrafíte na páva.

V dedine, ktorú preslávila husacina, živé husi nehľadajte. Na dvore skôr natrafíte na páva.

TEXT: Boris Vanya, FOTO SME: Jozef Jakubčo

T oto miesto láka turistov z rôznych kútov sveta, pravidelne sa tu objavujú politickí papaláši a kedysi veľmi populárna hudobná kapela tu pred šestnástimi rokmi krstila svoj nový album.

Čím je táto dedinka neďaleko Bratislavy, v ktorej žije necelých tritisíc duší, taká výnimočná? Husacinou!

Najskôr trochu histórie. S nostalgiou v hlase rozprávajú obyvatelia Slovenského Grobu o časoch, ktoré pripomínajú už len čiernobiele fotografie.

Miestne gazdinky obyčajne v piatok upiekli husi a decká popri ceste potom lákali na túto dobrotu posádky okoloidúcich áut. Čo sa nepredalo, zobrali na druhý deň na trhy do Pezinka, Jura či do Bratislavy. Neskôr už mierili za husacinou aj organizované zájazdy odborárov z ROH.

Ozajstný boom tu však vypukol až s príchodom trhového hospodárstva. Husacinárska tradícia sa vyvinula na obrovský (na miestne pomery) biznis.

Grobskú husacinu ponúka dnes viac než dvadsať reštaurácií a prevádzok. A stále pribúdajú nové.

Chutí Rusom i Číňanom

V Gurmánskom Grobe vládnu energickí manželia Haškovci, ktorí si zjavne zakladajú na rodinnom prostredí. Na záhrade majú trampolínu, hračky a dokonca aj malý zoo kútik. Po trávniku sa prechádzajú pávy.

„Fenoménom súčasnosti je, že nestačí len podávať husacinu, musíte aj niečo pridať,“ prezentuje svoju filozofiu Boris Haško.

Pýchou rodinného podniku sú dve na mieru vyrobené pece, repliky pôvodných, v ktorých dokážu naraz upiecť dvanásť a osem husí.

„Tri hodiny trvá, kým sa pec zohreje, ďalšie tri, kým sa v nej upečie hus. V kamennej peci sa zakúri a teplota sa v nej už potom drží. Tá druhá funguje na inom princípe, prikladá sa pod ňu drevom,“ vysvetľuje Klaudia Hašková.

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Boj proti establišmentu? Ako prežiť nápor terorizmu a fanatizmu Plus

Kým panuje zmätok, je možné za teroristu označiť kohokoľvek, kto nám oponuje.

Ilustračná fotografia.

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu Plus

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi.

Sucho

Žili v slávnej vile, no nikdy sa do nej nevrátili Foto

Filmár David Cysař pátra po histórii svojich blízkych.

David Cysař je pravnukom Josefa Winternitza, ktorý dal v Prahe postaviť vilu prezývanú aj Béžová princezná.

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara Foto

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal nenápadne.

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop