Levice prezývali kedysi mestom radosti, boli tu kasárne, tri verejné domy a skvelá husacina.
Na prelome 19. a 20. storočia mala najlepšie meno v Európe. Z vlakovej stanice ju chladenými vozňami vyvážali do Viedne, Londýna aj do Štrasburgu.
TEXT: Alena Štifilová, FOTO: Štátny archív Levice
N evedno, čím to bolo, ale levická husacina a pečeň sa dlhé desaťročia považovali za najlepšiu v širokom okolí. Husi chovali aj v Maďarsku, aj v okolí Viedne a Bratislavy, ale iba tie levické mali začiatkom dvadsiateho storočia povesť najväčšej lahôdky.
Museli byť však z okolia Levíc, z Tekova alebo z čilejkárskych dedín a kŕmené tu vypestovanou kukuricou. Tá bola totiž príčinou delikátnej chuti a žltkastej farby pečene.
Husi sa šľachtili, aby mali pečeň čo najväčšiu, niekedy vážila aj vyše jedného kilogramu a bola taká mastná a krehká, že keď vám do nej zabehol prst pri pitvaní, celá sa roztrhla a vytiekla.
Nebolo jednoduché ju vytiahnuť, gazdiné vedeli, že ak nechajú hus stuhnúť a až potom otvoria, pôjde to ľahšie. Zvyčajne sa zbehli susedy z okolia, nedočkavo sa prizerali a vykrikovali: „Tá bude veľká, pozrite, ako kypí, už sa tlačí von.“
Tradícia chovu husí v tomto regióne siaha pravdepodobne do stredoveku. Hron a rôzne jeho prítoky boli ideálnym miestom na chov vodného vtáctva, na úrodnej pôde dopestovali kvalitnú kukuricu i jačmeň.
Jačmeň sa dokonca istý čas považoval za najlepší v Európe a veľká časť jeho produkcie sa vyvážala do Viedne.
Zaujímavosťou je, že o chov kačíc miestni obyvatelia nemali výraznejší záujem, hoci starostlivosť o ne je oveľa jednoduchšia. Rozšíril sa až v 70. rokoch.
„Môj starký nechcel kačky na dvore ani vidieť,“ spomína Jarmila Bátovská zo Štátneho archívu v Leviciach. Podľa neho to boli nekultúrne tvory, ktoré robili veľký hluk.
„Neustály džavot považovali za otravný najmä chlapi, okrem toho, kačacie mäso im smrdelo, môj starký ho do konca svojho života nejedol.“
Vytiahli z pece a utekali na trh
[content type="citation"]„Keď gazdiná dopiekla pečeň, chcela ju teplú predať, nedbajúc na oheň nechala mastné hrnce na deti alebo sluhov a utekala na trhovisko.“[/content]
Prvá zmienka o tom, že trhovci na veľkých jesenných trhoch v Leviciach predávajú fertále, čiže husacie