SME

Gazdiné pečúce husacinu neraz podpálili celú ulicu

Gazdiné pečúce husacinu neraz podpálili celú ulicu

Levice prezývali kedysi mestom radosti, boli tu kasárne, tri verejné domy a skvelá husacina.

Levice prezývali kedysi mestom radosti, boli tu kasárne, tri verejné domy a skvelá husacina.

Na prelome 19. a 20. storočia mala najlepšie meno v Európe. Z vlakovej stanice ju chladenými vozňami vyvážali do Viedne, Londýna aj do Štrasburgu.

TEXT: Alena Štifilová, FOTO: Štátny archív Levice

N evedno, čím to bolo, ale levická husacina a pečeň sa dlhé desaťročia považovali za najlepšiu v širokom okolí. Husi chovali aj v Maďarsku, aj v okolí Viedne a Bratislavy, ale iba tie levické mali začiatkom dvadsiateho storočia povesť najväčšej lahôdky.

Museli byť však z okolia Levíc, z Tekova alebo z čilejkárskych dedín a kŕmené tu vypestovanou kukuricou. Tá bola totiž príčinou delikátnej chuti a žltkastej farby pečene.

Husi sa šľachtili, aby mali pečeň čo najväčšiu, niekedy vážila aj vyše jedného kilogramu a bola taká mastná a krehká, že keď vám do nej zabehol prst pri pitvaní, celá sa roztrhla a vytiekla.

Nebolo jednoduché ju vytiahnuť, gazdiné vedeli, že ak nechajú hus stuhnúť a až potom otvoria, pôjde to ľahšie. Zvyčajne sa zbehli susedy z okolia, nedočkavo sa prizerali a vykrikovali: „Tá bude veľká, pozrite, ako kypí, už sa tlačí von.“

Tradícia chovu husí v tomto regióne siaha pravdepodobne do stredoveku. Hron a rôzne jeho prítoky boli ideálnym miestom na chov vodného vtáctva, na úrodnej pôde dopestovali kvalitnú kukuricu i jačmeň.

Jačmeň sa dokonca istý čas považoval za najlepší v Európe a veľká časť jeho produkcie sa vyvážala do Viedne.

Zaujímavosťou je, že o chov kačíc miestni obyvatelia nemali výraznejší záujem, hoci starostlivosť o ne je oveľa jednoduchšia. Rozšíril sa až v 70. rokoch.

„Môj starký nechcel kačky na dvore ani vidieť,“ spomína Jarmila Bátovská zo Štátneho archívu v Leviciach. Podľa neho to boli nekultúrne tvory, ktoré robili veľký hluk.

„Neustály džavot považovali za otravný najmä chlapi, okrem toho, kačacie mäso im smrdelo, môj starký ho do konca svojho života nejedol.“

Vytiahli z pece a utekali na trh

[content type="citation"]„Keď gazdiná dopiekla pečeň, chcela ju teplú predať, nedbajúc na oheň nechala mastné hrnce na deti alebo sluhov a utekala na trhovisko.“[/content]

Prvá zmienka o tom, že trhovci na veľkých jesenných trhoch v Leviciach predávajú fertále, čiže husacie

Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Sme.sk
Aj vy môžete byť jeho predplatiteľom

Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Mesačné predplatné
od 0,98 €
Objednať
Cena 0,98€ platí pre nových predplatiteľov prvý mesiac. Ďalšie mesiace sú za štandardnú cenu 3,90€.

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Čítajte ďalej

Sagan začal sezónu klasík druhým miestom, opäť ho zdolal van Avermaet Video

Belgičan porazil slovenského cyklistu na belgickej klasike Omloop Het Nieuswblad aj minulý rok.

Inštruktor lyžovania: Ľudia často preceňujú svoje sily

Vlado Zboja zdolal Everest, na Kubínskej holi vedie školu lyžovania.

Diplomovaný tréner lyžovania a medzinárodný horský vodca Vlado Zboja.

Exminister z nástenkového tendra kontroluje mestský podnik

Hlavní aktéri nástenkového tendra dnes žijú bežným životom.

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop