Bratislava 6. februára (TASR) - Nielen o zápis do Knihy slovenských rekordov, ale i do Guinnessovej knihy rekordov sa tento víkend pokúsi výrobca čokolády Študentská pečať.
Vyše tristokilogramová čokoláda bude dlhá dva metre, široká meter, hrubá 12 centimetrov. Vyrobili ju z mliečnej a bielej čokolády a nechýbajú v nej originálne prísady - oriešky, hrozienka a želé. Na Krahule ju "privezú" v špeciálnom debnení spolu s čokoládou vážiacom 400 kg.
Maxipochúťku získa víťaz hlavných pretekov Biela stopa, ktorá rovnako ako čokoláda oslavuje 30. výročie. Podľa hesla "Je lepšie, keď sa rozdelíš," sa však o ňu výherca priamo na mieste podelí s divákmi. Ak by sa "pridalo" do maxičokolády trocha matematiky, s pripravovanou viacfarebnou verziou 200-gramového výrobku predstavuje presne 1600 porcií tejto maškrty a v prepočte na objem bude takmer 1235-krát väčšia.
Čokoládu odliali už 14. januára. Úlohou organizátorov tohto pokusu bude jej odhalenie, predvedenie jej celistvosti, premeranie veľkosti za účasti svedkov a v neposlednom rade jej oficiálna degustácia. Potom môže tento výrobok získať certifikát z Knihy slovenských rekordov a podklady z pokusu poputujú na overenie do londýnskeho ústredia svetoznámej knihy rekordov.
Z kategórie "čokoládových rekordov na Slovensku možno ešte pripomenúť, že pred necelým rokom získala slovenský certifikát Jana Kollárová zo Sabinova za unikátnu zbierku 1963 obalov čokolád z celého sveta. V súčasnosti jej zbierka má 2200 kusov a pomáhajú jej občania celého mesta.