Kočín - Lančár 2. marca (TASR) - Šárke, ovocinárom veľmi dobre známej chorobe sliviek, prešli v Kočíne - Lančári cez rozum. Keď začala šárka úrodu sliviek likvidovať, začali vyrábať pálenku z repy, tej je na družstevných poliach dosť. No nielen to, v sobotu večer v miestnom "kulturáku" vyvrcholil už štvrtý ročník súťaže "Burgynák open", v ktorej sa hodnotili pálenky z repy zo širokého okolia.
Predsedom degustačnej komisie bol miestny kňaz Marek Jasenák, ďalšími členmi starostovia okolitých obcí. "Hodnotila sa vôňa, čírosť a chuť pálenky," prezradil predseda a nezabudol dodať, že všetci degustátori odchádzali na vlastných nohách. Šampiónom výstavy sa stal "repák" Jozefa Pokusa z Prašíc v okrese Topoľčany.
Po troch neúspešných rokoch sa konečne presadil aj "repák" domáceho starostu Jozefa Reška, keď obsadil druhé miesto. "Zmenil som technológiu výroby, je to hotová alchýmia," prezradil starosta, ktorý, napokon ako všetci účastníci súťaže, tvrdí, že "repák" je žalúdočný liek.
Takýto účinok pripúšťa aj farár Jasenák, ako ale hovorí, "Burgynák open" nie je o alkohole, ani o opíjaní. "Snažíme sa z pijatiky urobiť niečo pekné, príjemné a kultúrne". Napokon, jeho slová potvrdil aj jeden z organizátorov Milan Slabý, ktorý prízvukoval, že neoficiálne majstrovstvá Slovenska "Burgynák open" pripravila komisia kultúry, mládeže a športu pri obecnom úrade. Ak by sa zdravotné účinky "repáku" potvrdili, podľa účasti na vyhodnotení originálnej súťaže sa dá usudzovať, že obyvatelia Kočína - Lančára a okolia by mali mať s lekármi na dlhý čas pokoj.