Modra 16. marca (TASR) - Prednáškou o histórii pestovania viniča hroznorodého a výrobe vína v minulosti sa dnes v Modre začal prvý oficiálny kurz someliérov na Slovensku.
Zúčastňuje sa ho 23 pracovníkov reštauračných zariadení, vinoték, pivničných majstrov a vinárov z Bratislavy, Slovenského Grobu, Seredi, Košíc, Vysokých Tatier, Veľkej Tŕni a iných miest.
Okrem prednášok a praktických cvičení majú v týždňovom programe exkurzie do vinohradov v Malokarpatskej oblasti, návštevy výrobných podnikov vo Vrábloch, Seredi, Šenkviciach a Pezinku. Kurz ukončia v sobotu písomným testom, praktickými skúškami a získaním osvedčenia.
Podujatie organizuje Asociácia someliérov Slovenskej republiky v spolupráci s Fakultou chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity Bratislava a Strednou vinársko-ovocinárskou školou v Modre.