SME
Streda, 13. november, 2019 | Meniny má Stanislav

Načítavam, moment...
Momentálne nie ste prihlásený

Krutá pravda o čašníkoch a hosťoch (Späť na článok)

Pridajte priamu reakciu k článku

1 2 3 4 5 6 7 8 ... > >>

Hodnoť:   mínus indicator plus

hm,

pokial je ten clanok naozaj zalozeny na interview s casnikmi a nie je "okoreneny",aby vyznieval viac kontroverzne a konfliktne,tak je to katastrofa...nech ti ludia idu radsej na urad prace...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Presne to mi napadlo! Dostalo ma to s tou fazuľovou polievkou a chlebom - ak ste chlieb najprv nechceli, nemávajte potom, že ho chcete...to čo má znamenať? Nie je fazuľová ako fazuľová a k jednej sa chlieb priam pýta zjesť a k druhej ani náhodou, ale čo keď čašník ani nevie, aká fazuľová sa podáva?
nemám rada zovšeobecňovanie, ale žila som v Anglicku, Bruseli, Philadelphii a môžem porovnávať, ale s takým otrasným prístupom v službách som sa tam nestretla. Aj keď americké čašníčky mi celkom nesedeli (snáď len našim chlapom v Hooters:-)), s tým ich ukričaným a prehnane servilným a vtieravým prejavom (aj slaninu chceli doniesť fat free, všetko podľa želania hosťa), robili všetko pre to, aby sa hosť cítil ako pán a tringelt si zaslúžili (keď si ho už zarátali v účte). U nás sa tringelt očakáva automaticky a keď ho nedáš, si buran a nabudúce ti do polievky napľujú a rezeň pováľajú po zemi.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Vela problemov sa da vyriesit

nastavenim systemu tak, aby problemy vobec nevznikali. V americkych restauraciach jeden (vrchny) casnik stoji (resp sedi za pultikom) pri dverach a vita plus usadza hosti. Tym je vyrieseny problem s tym ze ludia pridu, nepozdravia a sadaju si kde sa im zachce. Ked ich ten vrchny pekne privita, tak su hned aj hostia milsi. Co sa tyka dalsej cinnosti, kazdy hned dostane cistu vodu na pite a nejake predjedlo. Zvycajne chlieb ci zemliky s maslom a dzemom, napr. mexicania davaju take ich chipsy so salsou. Takze aj host kym si objedna a dostane jedlo nie je nervozny lebo uz ma co zahryzat a cas mu leti pomalsie a spokojnejsie. Netvrdim ze to je recept na vsetko, chcem len poukazat ze vela veci sa da odstranit ak majitel restauracie pomysli, alebo odpozera nejake riesenia.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

*** (Všetky príspevky boli zmazané na vlastnú žiadosť autora.)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

samozrejme

ze je to vsetko o mentalite. A nie je to len o casnikoch, to iste plati v obchodoch a inych sluzbach, ktore su na nizkej urovni. Ako poznamenala osoba, ktora zabezpecuje konferencie pre ludi a firmy v europskych krajinach a na americkom kontinente so sidlom v Londyne, Slovensko urovnou sluzieb nie je pre nas zaujimave. Tento clanok jej dava len za pravdu.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

slovenska uroven

som zvedavy specialne na americku uroven az tam bude dvojciferna inflacia eventualne bankrot. potom budu radi ked si daju suchy rohlik niekde v stane na predmesti.

cela ta takzvana uroven sa odvija od penazi pretoze ju niekto musi zaplatit. no a neviem co chces platit z priemerneho slovenskeho platu ktory je na urovni vreckoveho americkeho tinedzera. proste u nas sa celoplosne neuzivia hotely alebo restauracie na urovni. nenajdu dostatok zakaznikov a preto musia setrit kde sa da. trebars aj na personale co sa potom bohuzial okamzite prejavi aj na tej urovni o ktorej tu je rec.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

*** (Všetky príspevky boli zmazané na vlastnú žiadosť autora.)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

*** (príspevok porušil KÓDEX diskutujúceho)
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

vysvetlenie nie je ospravedlnenie

Clanok sice vysvetluje, kedy a preco je casnik taky aky je, ale to nie je prenho ospravedlnenim! Ked niekoho ako vodic zrazim a zabijem preto ze som bol unaveny alebo ma rozculil spolujazdec a pod. tak ma to tiez nezbavuje viny, len to vysvetluje ako sa to stalo. Ked neviem bezpecne jazdit unaveny alebo rozculeny tak radsej nech odstavim auto.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Presne to ma napadlo pri citani. Ze ked idem do restiky, tak idealne by som uz pri vchode mal vediet co si dam, neopovazit sa daco opytat casnika, musim mat dobru naladu, lebo chudak casnik tam uz je 14 hodin a boli ho chrbat, tak aby som ho nenahneval.
Zaujimave je, ze pracovnici v McD pracuju rovnako, dokonca aj tazsie, kedze oni robia vsetko - od varenia az po kasu - a napriek tomu musia byt mili a poctivo sa pytaju, aky napoj si dam k menu, aku omacku chcem, musia vydrzat tiez drzych a spekulujucich zakaznikov. A predsa to ide. To je zaujimave. Len casnici v nasich slovenskych restikach su chudaci trpiaci.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

auto

ak nie si zamestnaný ako vodič kamiónu, odstaviť auto môžeš, aj keď kamionisti majú predpísané zastávky a čas na spánok, ale čašník pracuje cez dlhý týždeň 3 dni po 14hod na nohách, bez povinnej prestávky, koľkokrát si nemôže odskočiť ani na wc, nie to si nájsť čas na jedlo, resp normálny obed...

prirovnanie ktoré si použil/a nie je adekvátne k danej situácii, pretože ako vodič si mohol za to sám, že si bol unavený a spôsobil si nehodu, ale čašník je v priamom kontakte s ľuďmi, denno denne rieši rôzne druhy situacii, ktoré by človeku na um nezišli a predsa pokračuje pretože živí rodinu a nemôže len tak uprostred dňa hodiť buksu na bar a odísť...

nevravím o arogantných čašníkoch, vravím o normálnych, usmievavých, ktorí to robia X rokov, sú trpezliví, ale jedného dňa má horší deň ako inokedy, stroje nefungujú, zákazníci sú nervózni, ale čašník to zvládne a keď si vydýchne, príde nejaký ***** a úplne ho dorazí...
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

svätá pravda
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Nie vždy sa dá auto odstaviť.
Ja som túto prácu milovala. Bola usmiata, milá - slniečko - ...
Dnes je situácia taká, že po troch rokoch odchádzam a som šťastná. Barman, čašník môže byť akokoľvek odolný, ale ak ma nielen nepríjemných a večne sa sťažujúcich zákazníkov, ale hlavne šéfa, ktorý mu nevytvára podmienky na vykonanie stopercentnej práce, nedá sa preniesť cez to všetko (ak má človek akú takú sebaúctu). Takže buď odíde (ako ja, lebo mám na výber, pretože mám uplatnenie aj v inej profesii), alebo tam ostane, lebo je živiteľom rodiny a nevie z takéhoto kruhu von. Tam kde pracujem ja (okres Poprad, Vysoké Tatry) je situácia prehrozná aj napriek tomu, že sme oblasť, kde žijeme z cestovného ruchu. Barmani, čašníci buď nie sú primerane ohodnotení, alebo pracujú na dohody, brigádnicky, nemávajú obedňajšie prestávky, je ich málo na smenu, sú bez príplatkov za sviatky...atď, atď. Mnohokrát sme my barmani, čašníci aj "holky pro všechno" a musíme nielen upratovať prevádzku, ale aj ťahať nadčasy a aj keď to nie je zakotvené v "zmluve" /ak vôbec je nejaká/, patrí to k nepísanej povinnosti zamestnanca. A čo sa týka zákazníkov, stretávam sa v práci s ľuďmi z rôznych kútov sveta, Slováci patríme medzi najprimitívnejších a najnepríjemnejších. Češi, Maďari, Poliači, dokonca aj Rusi, Ukrainci (ktorí majú svojský prejav a treba si na neho zvyknúť) sú milší, príjemnejší, ako ľudia z môjho milovaného Slovenska.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

Ocividne si v USA nebol

V USA mas pristup casnikov o 2 triedy lepsi ako na SK aj pri _TEJ_ISTEJ_CENE_.
Su mnohe podniky, kde za jedlo zaplatis puhych $7 - co je ~150 SKK. Ked som bol naposledy na SK, tak za ekvivalent tejto ceny sa mi dostalo nejakeho bufetu v Auparku, kde som si po jedlo siel sam.

Cize tento argument pada. Cena zrovnatelna ako v USA, uroven katastrofalna.

Ono je to o mentalite a o tom, ze na SK to vsetci toleruju.

Je skutocne zahadou, ze som tu v USA este nikde pristup ala SK nezazil.

Na druhej strane, zazil som na SK restauracie, ktore si za jedlo pytaju nie $7, ale trojnasobok ceny a uroven bola rovnako zla (alebo este horsia ako bezne je).

Garantujem ti, ze ak v USA vkrocis do restauracie, kde zaplatis za jedlo 3-nasobok, tak nebudes chapat ten pristup casnikov (je este o 2 triedy lepsi a uctivejsi).


ad clanok : Ta narazka na 8-clennu skupinu je uplne famozna. To akoze oni si maju jedlo dopredu vsetci vybrat, este predtym nez tam pridu ? Aby nahodou casnika neobtazovali ?

Ja len, ze ked niekto svoju pracu povazuje za obrazujucu, tak nech sa laskavo neobtazuje ju robit.
Alebo nech potom nepinda. Ale nech si do pekla vyberie !

Proste Slovensko !!!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

za propagandu neplatim 3

Nebude to tym, ze US casnik dostane plat s ktorym vyzije a SK casnik byva v garzonke s dalsim kolegom,aby to utiahli?
Clovek, co mesiac, co mesiac riesi existencne problemy ma pochopitelne vacsi problem usmievat sa.
Inak, k tomu 'co mi odporucite' by som ja na mieste casnika namiesto alergie, kazdemu automaticky odporucal to najdrahsie co maju v ponuke. Sam si robi stres. Ved je to opakujuca sa situacia a na tu sa da pripravit lahko..
Raz v Slovinsku sme sa este pred objednanim dali s casnikom do reci (zjavne mu to nevadilo) a nechali sme ho vybrat nam jedlo. Trafil genialne a kedze tam po prechode na euro ludia prestali davat tringelty (bolo to rok potom) tak ten nas ho potesil..
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

existencne problemy

ver tomu ze keby si dal tomu casnikovi 5x vacsi plat tak by bol 10x arogantnejsi. raz ked uz niekto vyrastol tazko ho menit. je to proste psychologicke nastavenie ze on chce odmenu za to ze robi casnika miesto toho aby chcel odmenu za pracu casnika.

a ver tomu ze na slovensku sa to ani nezmeni pretoze u nas nema kapitalisticky system sancu na prezitie. my sme prilis maly a chudobny na trhovy mechanizmus. my ako slovaci aby sme prezili, si musime navzajom pomahat. a tym padom prechadzame od kapitalizmu do socializmu akoze bezne.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

US casnici ziju z tringeltov, nie z plat

u od zamestnavatela. Ten je nepodstatny, lebo je casto hlboko pod minim. mzdu. Ide im ciste o sprepitne a oni velmi dobre vedia co treba na to aby bolo co najvyssie. Vacsina amikov to vie a nema problem nechavat trinkgelt 15-25%ny i ked nebolo vsetko ok. Zakaznik tak prakticky ( vedome ) zivi casnika, ale je to zauzivany system, ktory velmi dobre funguje pre obidve strany. Inak, volakedy som ako casnik mal 2 stoly pre vacsie skupiny (6-12 hostov) a obsluhoval som pocas 4-hodinovej sichty iba tie. Za tie 4 hod som mal mzdu $8 a sprepitne minim. $100. Barmani dnes v dobrom bare stiahnu minim $500 za vecer a mzda ich ani nezaujima. Je to o kulture a o mentalite.
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

US sprepitne

$500 tips za vecer je normalka. Ja bezne nechavam $15-$20 tip - takze to mas tak ~25 objednavok, co sa asi ani menej za vecer v plnom podniku neda.
To nehovorim o velkych skupinach, kde ten tip casto ide aj ku $100ke. Ak mas take skupiny 2-3 za vecer, tak pohoda.

A je uplne samozrejme, ze casnik pribehne ku stolu kazdych 5 minut sa opytat (aj ked uz jedlo/pitie davno mame), ci nieco nepotrebujeme/nechceme.

Celkom dlho mi trvalo, kym som si na to zvykol - na SK sa mi take nestalo ani v lepsej restauracii, kde som nechal 500 SKK za veceru...


Este jedna vec - pises "ak vsetko nie je OK" - je to aj tak stale na sprepitne - aspon mne sa este zatial nestalo, aby som sa tu v bare/restike vytocil kvoli personalu - co bolo na SK bezne (hodnotim tu istu cenovu kategoriu).
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

Hej, ceny tam v usa mozu mat podobne nasim, ale platy nie. A TOTO je podstatne. Keby robotnik na vychode SR, ktory sa za pasom na linke odrie za 320 eur MESACNE, dostal aspon nejakych 1200, tak by do tej restauracie mohol ist castejsie aj sa naucit casom, ako sa tam spravat. Ale za tych 320 eur si tam dovoli pojst raz za rok na narodeniny a preto ani nevie ako to tam chodi! Takze v prvom rade treba tych ludi, ktori robia poctivu fyzicku ci psychicku pracu, patricne odmenit a dat im ZASLUZENU mzdu, nie zobracenku, aby viac zostalo vo vrecku konatelovi ci majitelovi!
 
Hodnoť:   mínus indicator plus

 

tak toto nie je úplne pravda, z mojich skúseností, sa dokáže človek, ktorý pracuje ako robotník správať slušnejšie ako tí naškrobení manažéri
 

1 2 3 4 5 6 7 8 ... > >>

Prihláste sa

(?)
 


Ďalšie možnosti
Zoznam diskusií

Registrácia
Zabudnuté heslo
Kódex diskutujúceho

Najčítanejšie na SME Domov