Igor Matovič

Igor Matovič

Líder hnutia OĽaNO , Slovensko
Sledujte profil aj na: Blog.sme.sk, Wikipedia, Twitter, Facebook, Public e-mail
Zobraziť viac

Mgr. Igor Matovič, (narodený 11. mája 1973 v Trnave) bývalý podnikateľ, premiér od roku 2020 do roku 2021 a a do roku 2022 minister financií vo vláde Eduarda Hegera. Od roku 2010 je poslanec NR SR najskôr na kandidačnej listine SaS, neskôr sa stal predsedom strany Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti.

Významné míľniky

  • Narodil sa v Trnave (11.5.1973)
  • Absolvoval Fakultu managementu, odbor Finančný manažment na Univerzite Komenského v Bratislave a získal titul magister (1993 - 1998)
  • Založil vydavateľstvo regionPRESS, ktoré v súčasnosti vydáva 36 regionálnych týždenníkov na celom Slovensku (2002)
  • V parlamentných voľbách kandidoval do Národnej rady SR na kandidátke strany Sloboda a Solidarita. Vďaka preferenčným hlasom sa Matovič dostal zo 150. miesta až na štvrté miesto kandidátky (2010)
  • Pri hlasovaní podporil návrh Smeru-SD, čím podľa partnerov porušil koaličnú dohodu a preto ho Richard Sulík vylúčil z poslaneckého klubu Sloboda a Solidarita (2011)
  • V parlamentných voľbách 2012 bol zvolený za stranu OĽaNO na post poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (10.3.2012)
  • V parlamentných voľbách 2016 bol opäť zvolený za stranu OĽaNO na post poslanca Národnej rady Slovenskej republiky (5.3.2016)
  • Oznámil, že bude kandidovať vo voľbách do europarlamentu a stal sa lídrom kandidačnej listiny, ale v prípade zvolenia by si mandát neprebral (26.2.2019)
  • Pred voľbami sa kandidatúry vzdal a vyzval na voľbu Petra Polláka 
  • V parlamentných voľbách vo februári 2020 získalo OĽaNO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA 25,02 percenta hlasov a stalo sa tak víťazom volieb.
  • V marci 2020 Matoviča prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za premiéra.
  • Vláda Igora Matoviča vydržala rok, demisiu podal v marci 2021. Vládna kríza vypukla pre nákup vakcíny Sputnik V, napätie však v koalícii bolo dlhodobo. Matovič krízu vyriešil výmenou postu s ministrom financií Eduardom Hegerom. 
  • V apríli 2021 vymenovala prezidentka Čaputová Matoviča za ministra financií vo vláde Eduarda Hegera. 
  • V decembri 2022 pred hlasovaním o dôvere vláde podal demisiu, ale následne si to rozmyslel. Vláda nakoniec padla a pokračovala s poverením prezidentky. 
  • Matovič nakoniec odišiel z vedenia rezortu po tom, ako poslanci schválili štátny rozpočet na ďalší rok.
  • V januári 2024 Matovič na poslednú chvíľu oznámil, že bude kandidovať za prezidenta, na tlačovke zároveň povedal, že prezidentom byť nechce.

Mladosť a vzdelanie

Narodil sa v krajskom meste Trnava. V roku 1993 začal študovať na Fakulte managementu, odbor Finančný manažment na Univerzite Komenského v Bratislave. Štúdium úspešne ukončil v roku 1998, kedy získal titul magister. 

Kariéra a pôsobenie v politike

Igor Matovič si v roku 1997 založil živnosť. Následne v roku 2002 založil vydavateľstvo regionPRESS, ktoré v súčasnosti vydáva 36 regionálnych týždenníkov na celom Slovensku. V roku 2007 prepísal firmu na svoju manželku Pavlínu.

Do politiky vstúpil v roku 2010, keď vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky kandidoval za stranu Sloboda a solidarita ako člen občianskeho hnutia Obyčajní ľudia. Vďaka preferenčným hlasom sa dostal zo 150. miesta až na štvrté miesto kandidátky.

V roku 2011, krátko po voľbách, Matoviča vylúčili z poslaneckého klubu na žiadosť Richarda Sulíka. Dôvodom bola Matovičova podpora návrhu Smeru-SD, čím porušil koaličnú dohodu.

Do predčasných parlamentných volieb Matovič vstúpil už s vlastným hnutím Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti. Hnutie získalo 218 537 hlasov, čo predstavovalo 8,55 percenta. Igor Matovič opäť kandidoval zo 150. miesta na kandidačnej listine. Dostal 150 242 preferenčných hlasov, vďaka čomu sa prekrúžkoval na prvé miesto.

V parlamentných voľbách 2016 sa Matovičova strana spojila s hnutím Daniela Lipšica NOVA a so ziskom 287 611 hlasov sa stala treťou najsilnejšou stranou s podielom 11,02 percenta. 

Vo februári 2019 oznámil, že bude kandidovať vo voľbách do europarlamentu a stal sa lídrom kandidačnej listiny, avšak v prípade zvolenia by si mandát neprebral. Pred voľbami sa kandidatúry vzdal a vyzval na voľbu Petra Polláka.

V parlamentných voľbách vo februári 2020 zvíťazilo OĽaNO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA s 25,02 percentami hlasov a Matovič sa stal premiérom Slovenska.

Vláda Igora Matoviča vydržala rok, demisiu podal v marci 2021. Vládna kríza vypukla pre nákup vakcíny Sputnik V, napätie však v koalícii bolo dlhodobo. Matovič krízu vyriešil výmenou postu s ministrom financií Eduardom Hegerom. V decembri 2022 vyslovili vláde Eduarda Hegera poslanci nedôveru. Matovič krátko pred hlasovaním podal demisiu, ale hneď si to rozmyslel. Nakoniec na ministerstve skončil 23. decembra 2022. 

V januári 2024 podalo hnutie Slovensko (predtým OĽaNO) petíciu potrebnú na kandidatúru za prezidenta, za kandidáta na prezidenta navrhlo Igora Matoviča. Ten oznámil, že kandidovať za prezidenta bude, ale prezidentom sa stať nechce. Poslanci hnutia sa podpísali aj pod kandidatúru historika Patrika Dubovského.

Rodina a deti

 

Igor Matovič má manželku Pavlínu a je otcom dvoch dcér - Rebeky a Kláry.

Majetkové priznanie

Majetkové priznanie Igora Matoviča na stránkach NR SR. Prečítajte si článok o majetkových priznaniach politikov z júla 2018 - Z poslancov sa za rok stali majitelia bytov či veľkostatkári.

Sociálne profily a blogy

https://www.facebook.com/igor.matovic.7 (Facebook)

https://sk.wikipedia.org/wiki/Igor_Matovič (Wikipédia)

https://twitter.com/igor_matovic (Twitter)

https://matovic.blog.sme.sk (Blog na SME.sk)

Citáty

"Skúsme naplniť najviac z toho, čo sme ľuďom sľúbili. Ruku na srdce, sľúbili sme toho veľa a bude to chcieť veľa práce." (Zdroj: sme.sk)

"Skúsme dať nádej, že Slovensko sa naozaj môže zmeniť na krajinu, kde si v prvom rade budeme všetci pred zákonom rovní." (Zdroj: sme.sk)

"Ide nám o to, aby sme splnili to, čo sme sľúbili pred voľbami, že budeme otvorene vládnuť a zabezpečíme, aby do každej domácnosti chodili vládne noviny, kde bude odpočet, čo sa podarilo na ministerstvách dosiahnuť." (Zdroj: sme.sk)

„Verím, že politici by mali ľuďom slúžiť a nie žiť na ich úkor. Na Slovensku to tak zväčša nie je. Preto som sa rozhodol vstúpiť do politiky” (Zdroj: blog.sme.sk)

„Kde je páchateľ, kde je predseda Národnej rady Andrej Danko? Akosi sa hanbí za svoje dielo, keď sa už druhý deň neukázal v parlamente a príde len v čase hlasovania. Pripadá mi ako skunk, ktorý príde, zasmradí a zdrhne." (Zdroj: Hospodárske noviny)

„Je to človek (pozn. red. Robert Kaliňák), v ktorom sa v skutočnosti skrýva satan a ubližuje ľuďom, keď dovolí rozkrádať to, čo patrí nám všetkým." (Zdroj: Hospodárske noviny)

„Nikto nikdy ma na Slovensku neodsúdil, ani neusvedčil zo žiadneho daňového podvodu.” (Zdroj: Demagog.sk)

Fotografie

Externé odkazy

Profil Igora Matoviča na Wikipédii

Profil Igora Matoviča na stránke ministerstva financií

Profil Igora Matoviča na Aktualitách

Tvrdenia Igora Matoviča na stránke Demagog.sk

Články o Igorovi Matovičovi na Pravde

Igor Matovič.

Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo, uviedol.

TASR 10 h
Prezidentský kandidát Igor Matovič.

Určite sa nejdem voliť, hovorí prezidentský kandidát.

a 1 ďalší 12. mar
Ilustračná fotografia

Keď „zhubná gender ideológia“ implikuje zánik národa.

Ismael P. Májovský 11. mar
Logo podcastu Index

Firma mala na východ Slovenska priniesť štyritisíc pracovných miest.

a 2 ďalší 7. mar

Trvalo mu to asi 14 rokov pôsobenia v politike, ale podarilo sa.

5. mar

Vraj má informácie, ktoré poškodia Pellegriniho.

a 2 ďalší 5. mar

Životopis

Politická príslušnosť
Vek
50 rokov
Narodenie
11. 5. 1973 (Trnava)
Vzdelanie
Vysokoškolské vzdelanie - magisterský titul
Našli ste chybu? Napíšte nám

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 099
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 518
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 591
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 777
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 083
SkryťZatvoriť reklamu